torstai 5. joulukuuta 2019

Lauri Hirvonen: Pein ja Ryhvelin rakettiriita; Pei ja Ryhveli pelastajina


Minä tässä, Pei, moi! Tuo ylempänä keikkuva on Ryhveli. Se on minun veljeni ja samanlainen avaruusotus kuin minäkin, mutta kahdeksansataa vuotta nuorempi. Se on siis himpun verran pikkuveli.

Lauri Hirvosen lastenkirjoissa on sympaattiset veljekset Pei ja Ryhveli. Kirjoissa voi tutustua myös avaruuskoira Turreen. Ensimmäisessä kirjassa Pein ja Ryhvelin rakettiriita mennään sisaruksille ja kaveruksille tuttuihin tunneasioihin, ja tarkastellaan miten riita voi syntyä hyvin pienestä asiasta leikin keskellä. Riidasta voi seurata kaikenlaista huonoa käytöstä, sillä kaikilla osapuolilla on paha mieli. Onneksi kirjan lopussa päästiin sopimaan asiasta.

Tämän kirjan avulla jopa pienissä lapsiryhmissä pystytään helposti juttelemaan tunnetason asioista. Myös niistä sopimisasioista. Oikein ihana kirja alle kouluikäisille ja lukemaan opetteleville lapsille. Jokaisella sivulla on runsaasti värikästä ja mielikuvituksellista kuvitusta. Tietysti puheeksi voi ottaa myös avaruusasiat, koska kaikki tapahtuu avaruudessa.

Aina kun isä käy leipomossa, me jäämme Ryhvelin kanssa ihmettelemään ohikulkijoiden ajoneuvoja: rahtiraketteja, lentometroja ja loikka-autoja. Mutta yksi on ylitse muiden…
PALOPELASTUSALUS.

Toisessa kirjassa Pei ja Ryhveli pelastajina tutustutaan avaruuskulkuneuvoihin ja veljekset rakentavat yhteistyössä yhteisen PALOMENOPELIN. Aluksessa on mm. pehmojousitus, vilkkuvalot ja turbonopeus, mutta myös pompputyyny, hapenvalmistaja ja kaukoputki ym. Eihän kaikki mene tietenkään aina nappiin, vaan aluksesta jäi uupumaan jotakin. Pei ja Ryhveli lähtivät innokkaasti pelastushommiin, mutta he huomasivat vasta perillä mitä aluksesta puuttui. Jatkuu kirjan sivulla.

Ihana tarina ja hauskasti ja värikkäästi kuvitettu. Pei ja Ryhveli ovat hyvin sympaattiset veljekset ja hyvin samaistuttavia kirjan hahmoja. He ovat siis kiinnostuneita kovasti avaruusaluksista, ja kirjan sivuilla voi bongata aika erikoisia aluksia, joilla on kätevää liikkua avaruudessa paikasta toiseen, sillä kirjan tapahtumat sattuvat jossakin ulkoavaruudessa. Kirjan vahvoja teemoja ovat sisaruus ja leikkiminen. Tämäkin kirja sopii mainiosti alle kouluikäisille ja lukemaan opetteleville lapsille.

Lauri Hirvonen (s. 1981) on oululainen lastenkirjailija ja kuvittaja. Pei ja Ryhveli kirjojen lisäksi, hän on kirjoittanut ja kuvittanut viisi muuta lastenkirjaa.

Lauri Hirvonen, Pein ja Ryhvelin rakettiriita
Mäkelä 2018
s. 22
Lastenkirja

Lauri Hirvonen, Pei ja Ryhveli pelastajina
Mäkelä 2019
s. 24
Lastenkirja

2 kommenttia:

 1. Tämä kuulostaa vekkulilta ja mielikuvitusta ruokkivalta teokselta tunnetaitosanomineen. Olisikohan Rakettiriidasta opasteeksi myös maamme hallitukselle ja päättäjille??
  Hyvää huomista Itsenäisyyspäivää, lippu liehukoon korkealla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä oli kyllä erittäin houkuttelevia lastenkirjoja. Ostin kirjat Oulusta messuilta paikalliselta lastenkirjailija/kuvittajalta. Molempiin kirjoihin tuli mukavat omistuskirjoitukset. Kirjat ovat nimittäin, hm. joulusalaisuuksia.
   Tunnetaitoa kannattaa opetella ja hyvä keino niiden oppimiseen on lukea kirjoja. Omassa lapsuudessa, jos äidille sanoi, että veli löi, niin äiti sanoi, että lyö takaisin. Tämmöiset opetukset ovat vanhanaikaisia, eivätkä käy nykyaikaan. Tunnetaitojen opettelu aloitetaan ihan pienistä lapsista. Jo vauvoille opetetaan ei-sanan käyttö. Jo vauvat kokeilevat lyömistä ja hiuksista repimistä, ja toistojen ja kertaamisen jälkeen he oppivat, että sitä ei saa tehdä. Vähän isommat ymmärtävät lyhyitä satuja, kuten Rakettiriita, mutta sisällöstä kannattaa myös puhua.
   Oma äiti sanoi aina, että lapsi ei ole terve, jos se ei tappele. Onhan se niinkin, että sisarukset riitelevät herkemmin, mutta aina niistä riitatilanteistakin voi oppia jotakin, vaikka sen, että riidat on hyvä sopia ja pyytää anteeksi.


   Iloa ja valoa itsenäisyyspäivääsi <3

   Poista