perjantai 27. tammikuuta 2023

Tuukka Hämäläinen: Pakko - Kuinka OCD pakotti minut epäilemään kaikkea

 


Päässäni pyörii loputon mylly: olen likainen, olen likainen, olen likainen... Pakene, keksi jokin tekosyy, mene pesemään itsesi, pese kaikki vaatteet, pakene! Olet likainen etkä koskaan selviä tästä!

Tuukka Hämäläinen kirjoittaa tietoteoksessaan Pakko omasta kokemuksestaan OCD:n kanssa. Elämä nuoruudesta lähtien on ollut elämää pakko-oireiden kanssa, johon on kuulunut hillitöntä itsensä pesemistä, sillä pakko-oireinen ajattelu on pyörinyt lian ympärillä. Hänen  elämäänsä on kuulunut myös jatkuvaa ovien ja hellanlevyjen tarkastelua moneen kertaan. OCD:n kuuluu paljon muutakin, ja Hämäläinen on koonnut aiheesta omakohtaisen kokemuksensa lisäksi paljon tutkimustietoa, asiantuntijoiden haastatteluja sekä eri sairastuneiden kokemuksia OCD:stä.

Entä jos käsillesi meni pissaa? Entä jos kätesi osui vahingossa vessanpönttöön? Entä jos pesitkin kätesi huolimattomasti? Entä jos käytit liian vähän saippuaa ja kädet eivät tulleet puhtaiksi? Entä jos käytit liian paljon saippuaa, etkä huuhtonut sitä kunnolla? Entä jos... Entä jos...

Hämäläinen haluaa, että ymmärretään, mitä hänen ja muiden sairastuneiden päässä tapahtuu, kun pakkoajatukset valtaavat mielen, sillä pakkoajatus ja sen aiheuttama tunne vahvistuvat joka kerta, kun pakkotoiminta suoritetaan.

Pakko-oireista kärsiviä on Suomessa arviolta 110 000-165 000. Kirja toimii hyvin esimerkkinä pakko-oireisesta elämästä ja siinä on runsaasti tutkimustietoa ja asiantuntijoiden kokemuksia sairauden hoidosta. Hämäläinen on omistanut kirjansa terapeutilleen.

Kirjan ansiosta ymmärrän nyt enemmän erästä entistä työkaveriani, joka pesi kauan ja hartaasti käsiään. Käsien pesu on siis se, mikä näkyi ulospäin, mutta pään sisäinen myllerrys ja pakko-ajatukset eivät näy ulospäin. 

OCD eli pakko-oireinen häiriö on mielen sairaus, johon kuuluvat pakkotoiminnat. Se luokitellaan ahdistuneisuushäiriöihin. Tuukka Hämäläinen kertoo omakohtaisessa kirjassaan, Pakko, omista ja muiden sairastuneiden OCD-kokemuksista.


Tuukka Hämäläinen, Pakko - Kuinka OCD pakotti minut epäilemään kaikkea

Like 2023

s. 287 + kiitokset + Apua ja tukea + Lähteet 8s.

Tietokirja

OCD

Mielen sairaus


 

6 kommenttia:

 1. Tärkeästä aiheesta tehty kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi. Suomessa on suuri määrä ihmisiä, jotka kärsivät pakko-oireista. Tässä kirjassa on runsaasti tietoa varsinkin terveydenhoitohenkilöstölle ja alaa opiskeleville.

   Poista
 2. Rankka sairaus tuo OCD. Hienoa, että siitä on tehty tällainen kirja, varsinkin kun se sisältää noin monipuolisesti sekä omia että toisten sairastuneiden kokemuksia, tutkimustietoa ja asiantuntijoiden haastatteluja. Varmasti hyvä tietopaketti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirja on hyvä tietopaketti terveydenhoitoalan työntekijöille, mutta myös pakko-oireita sairastaville tässä on tietoa.

   Poista
 3. Harmillista kuinka pakko-oireista kärsivän ihmisen elämä menee hukkaan kun pitää koko ajan orjallisesti pestä ja tsekata ja toistaa samaa hyödytöntä rituaalia. 🙁 Onpa hyvä jos siihen löytyy apua. 🌷

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Rita 🌷

   Olen kohdannut pakko-oireista kärsiviä lapsia ja aikuisia työelämässä. Tämä kirja avasi silmät heidän oudolle käytökselle. Pahintahan on se mielen myllerrys ja pelko, että jotain pahaa tapahtuu, jos ei tee niitä pakkotoimintoja.

   Pakko-oire on mielen sairaus, jonka kanssa pitää oppia elämään, mutta se voi aiheuttaa mm. masennusta ja kuormittaa todella paljon arkielämää.

   Poista