sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Anni Blomqvist: Tie Myrskyluodolle

 


Maija katsoo Äitiä. Äiti istuu uunin luona. Tutkimattomana. Kaukana. Maijan sydän tikittää rinnassa kuin pikkuinen pelokas lintu siellä hyppisi, ja katse lentää edestaas, edestaas. Äidistä Isään ja Isästä Äitiin. Pitkään on aivan hiljaista ja Maija toivoo, että joku sanoisi jotain, että kaikki kävisi pian.

Anni Blomqvistin (1909-1990) Tie Myrskyluodolle aloitti 5-osaisen Myrskyluoto-sarjan. Sarja sijoittui 1800-luvulle Ahvenanmaan saaristoon, josta Anni Blomqvist itse oli kotoisin. Kirjan alussa päähenkilö Maija oli nuori tyttönen, kun Janne tuli isänsä puhemiehenään kosimaan Maijaa. 

Maijan isä oli sitä mieltä, että tytöt pitäisi ottaa järjestyksessä, eli vanhin Anni ensin ja sitten vasta Maija. Janne oli kuitenkin päätynyt Maijaan, eikä antanut periksi. Maijalla oli ihan toinen poika mielessä, eikä hän pitkään aikaan tykännyt ajatuksesta, että hänestä tulisi Jannen vaimo. Äiti ei luvannut tytärtään ihan heti vaimoksi, sillä Maija oli vielä keskenkasvuinen. 

- Sun ei tarvi pelätä mitään. Kyllä mussa on miestä vastaamaan suudelmasta, jonka mää vihdoin ja viimein uskalsin sulle antaa.

- Mutta oo kuitenkin varovainen, Maija kuiskaa, kun he kulkevat porstuanlattian poikki. 

Lopulta Maijan sydän lämpeni sulhaskandidaatilleen. Kihlajaisajasta tuli pitkä, joten ajatus Jannesta ja kodista Myrskyluodolla alkoi tuntua ajan mittaan oikealta vaihtoehdolta. Tosin 1800-luvulla lasten tuli totella vanhempiaan. Vanhemmat päättivät tuolloin lastensa puolisot.

Minä Maria Loviisa Mickelintytär otan sinut Johan Eerikinpoika aviomiehekseni rakastaakseni sinua myötä- ja vastoinkäymisissä ja otan siitä merkiksi vastaan tämän sormuksen.

Maija vihittiin avioliittoon Jannensa kanssa kevättalvella. Kirja päättyi Maijan ja Jannen yhteiseen venematkaan Myrskyluotoon. Yhteinen elämäntaival oli vasta alkamassa. 

Anni Blomqvistin saaristolaiselämästä kertova Tie Myrskyluotoon oli kasvukertomus nuoresta talollisen tyttärestä Maijasta. Huikea historiallinen kertomus jylhän ja arvaamattoman meren ympäröimästä Ahvenanmaan saaristosta.

 

Anni Blomqvist, Tie Myrskyluodolle

suom. Björn-Christer Lindgren ja Liisa Ryömä

Gummerus 1972

s. 156

Vägen till Stormskäret 1968

1800-luku Ahvenanmaan saaristossa

14 kommenttia:

 1. Minäkin olen miettinyt tämän sarjan lukemista. Joskus 80-luvulla olen nämä lukenut (ja televisiosta taidettiin katsoa viimeksi viime talvena), joten olisi kiva palata nyt näihin uudestaan. Luin yhden Blomqvistin omaelämäkerrallisen kirjan viime vuonna; se oli kauniisti kirjoitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä sain tästä kirjasarjasta lukuhaasteen viime kesänä henkilöltä, joka lukee sarjan joka kesä. Äitini oli myös tämän sarjan fanittaja. Nyt ymmärrän miksi, sillä äitini synnyinkoti oli saaressa.
   Tuo omaelämäkertakirja kiinnostaa kovasti, kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Tämä Blomqvistin sarja on sellainen, jota on tullut luettua useampaan kertaan ja joka - kuten tämä avauksesikin - tuo aina meren tuoksun, karut saaret ja paljaat luodot mieleen sekä jättää hyvän lukukokemuksen viipyilemään.
  Aikaa kestävä kirjailija.!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että tykkäät tästä sarjasta. Todella hyvin aikaa kestävä kirjasarja. Minusta tässä oli huikeaa ajankuvausta ja luontokuvaukset olivat upeita.

   Poista
 3. Tämä sarja pitäisi joskus lukea. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä sarjaa. Tämä sarja vei Ahvenanmaalle yksinkertaiseen ja karuun elämään, josta oli todella kiinnostavaa lukea.

   Poista
 4. Voi oikein aistia tapahtumien ja odotusten jännityksen ja sen millaista on elämä saaristossa meren muutosten keskellä. Epäilemättä mukaansatempaavaa lukemista 🍎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita :) Tämä upea kirja vei toiseen aikaan ja toiseen paikkaan todella mukaansatempaavasti.

   Poista
 5. Nämä Myrskyluodot ovat olleet lukulistallani jo ikuisuuden. Ehkäpä tämä on se vuosi, jollain oikeasti luen niitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen todella paljon tutustumaan Myrskyluotoon ja siellä asuviin ihmisiin. Tässä eka kirjassa Maija asui vielä nuorena tyttösenä omassa kodissaan ja kirjan lopussa vasta matkasi Jannen kanssa rakentamaan omaa kotia Myrskyluodolle. Upea historiallinen kirjasarja <3

   Poista
 6. Voisi varmaan jo klassikoksikin nimittää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen, kun julkaisuvuodesta on jo 55 vuotta ja aihepiiri on klassikoksi hyvin sopiva.

   Poista