tiistai 10. tammikuuta 2023

Ragnar Jónasson: Lumisokea

 

 

Huulet sinersivät. Hän hengitti tiheästi. Silmät olivat yhä auki. Hän näytti katsovan ylös taivaaseen. Ja äkkiä hänen silmänsä sulkeutuivat.

Islantilaisen Ragnar Jónassonin Lumisokea on ensimmäinen Ari Thor-dekkarisarjan kirja. Ari Thor asui Islannin pääkaupungissa Reykjavikissä tyttöystävänsä kanssa, kun hän valmistui poliisiksi ja sai ensimmäisen työpaikkansa Pohjois-Islannista. Poliisipäällikön mielestä pienellä kalastuspaikkakunnalla ei tapahtunut koskaan mitään, mutta sitten lyhyen ajan sisällä löytyi jo toinen henkilö samasta teatteriseurueesta henkitoreissaan.

Mihin pirunmoiseen sotkuun minä tosiaan olen joutunut?

Nuori ja yksinäinen Ari oli mennyt pianotunneille, ja kuinkas ollakaan, Arin ja pianonsoiton opettajan välit lämpenivät, eikä Ari pystynyt vastustamaan kiusausta, vaikka tyttöystävä odotti häntä Reykjavikissä. Ja kuinka ollakaan, pianonsoiton opettaja kuului myös teatteriseurueeseen. Nuori poliisi oli sotkenut asiansa todella pahasti. 

Kirja kietoi Arin nopeasti pauloihinsa. Tarina ja tapa, jolla se oli kerrottu, tuntuivat taianomaisilta. Ari ei voinut laskea kirjaa kädestään ennen kuin oli lukenut sen loppuun, minkä tehtyään hän putosi uneen saman tien.

Nuori poliisi Ari Thor ratkaisi lopulta rikostutkimukset lukemansa kirjan perusteella. Lukeminen ja tarinoihin syventyminen kannattaa aina. Lumisokea saa jatkoa keväällä, kun sarjan toinen dekkari Tuhkayö ilmestyy. Saas nähdä, miten Arin rakkauselämälle käy, kolmoisdraamaa vaikuttaa olevan tulossa tarinan lehdillä. 

Ragnar Jónassonin Lumisokea dekkarissa näyteltiin rikosta ja rangaistusta hyytävän kylmissä olosuhteissa. 

 

Ragnar Jónasson, Lumisokea

suom. Vilja-Tuulia Huotarinen 

Tammi 2022

s. 312

Snjóblinda 2010

Dekkari

Ari Thor-sarja 1.

Cosy crime

5 kommenttia:

 1. Tämä uusi sarja alkaa rupattelunomaisella ja tasaisen kotoisalla kerronnalla ja 
  tekstin kuljetus on luontevaa ja sujuvaa luettavaa, mutta Huldan tarinan, josta paljon pidin, tasoon on vielä kirittävää...
  "Tuhkayö" on varauksessa, sillä luotan vahvasti Jónassonin taitoon keriä tästäkin sarjasta mielenkiintoinen ja kompakti setti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkohan minä ainoa, joka ei tykännyt Huldan tarinasta? Tämä sarja menee onneksi oikeaan suuntaan elämässä. Enkä tykännyt Huldan kohtalosta. Hulda oli minusta kerrassaan omituinen dekkari.
   Lumisokea on pieneen piiriin sopiva ja leppoisampi dekkari. Plussana tietysti Islanti miljöönä.

   Poista
  2. Tarkoitin, että Pimeys oli kerrassaan omituinen dekkari. Hulda oli Pimeyden päähenkilö.
   Minullakin on Tuhkayö varauksessa :)

   Poista
 2. Mä taas tykkäsin tämän kirjailijan Hulda -trilogiasta! Vielä en ole tätä lukenut enkä edes kirjastosta varannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle sopii hyvin nämä pehmommat dekkarit. Hulda-sarjasta luin vain sen ensimmäisen Pimeys-dekkarin.

   Poista