maanantai 7. toukokuuta 2012

Markus Nummi: Karkkipäivä


 




Markus Nummen Karkkipäivä (2010) kertoo useiden henkilöiden tarinaa sekoittuneena toisiinsa. Ihmiset eivät tunne toisiaan, mutta oppivat kirjan edetessä tuntemaan toisiaan hiukan enemmän. Kirjan sankarihahmoiksi nousevat aloitteleva kirjailija Ari ja mummonsa luokse viety Tomi. Tomi elää selviytymiskamppailua, koska mummo joutui sairaalaan ja eronneet vanhemmat bailaavat ennemmin, kuin huolehtivat lapsestaan. Arin ja Tomin tiet kohtaavat ja Ari yrittää hiukan huolehtia pojasta.

Tomin huolena on Mira, jota Miran äiti ei päästä ulos leikkimään. Miran äiti on sekoamassa ja Mira on joutunut äitinsä sekoilun uhriksi. Tomi on varma, että Miran äiti on noita, joka on kaapannut prinsessa Mirabellan ja pitää tätä vankinaan. Tomi on loppujen lopuksi oikeassa ja saa muutkin uskomaan tarinaansa. Tomi on jopa niin reipas, että soittaa sosiaalipäivystykseen ja tekee ilmoituksen Miran heitteillejätöstä. Sosiaalipäivystys pitää soittoa pilasoittona, koska soittaja on lapsi. Tomi itse on heitteille jätetty lapsi, mutta pitää huolta myös muista. Tämä on tarinan ydin. Miksi lasten pitää itse huolehtia itsestään? Miksi vanhemmat hankkivat lapsia ja lopettavat heistä huolehtimisen?

Turvattomuus ja lasten huono kohtelu lisääntyvät koko ajan suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Lasten huono kohtelu ei ole yhteiskunnallisesta asemasta kiinni, mutta huono-osaisuus, työttömyys ja alkoholin liikakäyttö heikentävät lasten mahdollisuuksia selvitä vanhemmista, jotka eivät ole oppineet mitä vanhemmuuteen kuuluu. Lapselle on hyvä, jos ympärillä on läheisiä, jotka huolehtivat hänestä, jos vanhemmat eivät pysty siihen. Vanhempien velvollisuus on hankkia lapselle myös muita hoitajia, jos kokevat itse riittämättömyyttä.

Miran äiti sekosi ja lapsi oli helpoin kohde mihin kohdistaa omaa pahoinvointia. Toivottavasti lapsi selvisi kovasta kokemuksesta. Kirja oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2010. Suosittelen tätä kirjaa varsinkin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ihmisille, sillä kirjassa on useampi aihe, joka koskettaa lastensuojelua. Milloin on aika puuttua asioihin ja kenen se on tehtävä!

Markus Nummi, Karkkipäivä ****
Otava 2010
s. 350

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti