torstai 19. huhtikuuta 2012

Alaa al-Aswani: Yacoubian-talon tarinat






Yacoupian-talon tarinat (2002) on Alaa al-Aswanin egyptiläisestä elämänmenosta kertova kiehtovan jännittävä kirja, joka suomennettiin vuonna 2009. Kirjan asukkaat liittyvät taloon, joko talon asukkaina, vierailijoina tai työntekijöinä. Talo on kymmenkerroksinen ja se rakennettiin jo vuonna 1934, joten se on päässyt rapistumaan.

Kirja alkaa kertomalla yli 60v. Zaki al-Dasuqin eli  Zaki-beyn päivästä, kun hän odottaa rakastajattaren saapumista. Kirja loppuu kertomalla hänen häistä nuoren Busainan kanssa.  Zaki-bey asuu siskonsa kanssa isänsä omistamassa asunnossa, joten he eivät ole tehneet omaisuudenjakoa isän kuoleman jälkeen. Sisko alkaakin kirjassa juonia Zaki-beyn päänmenoksi kaikenlaisia juttuja, jotta saisi itse kaiken omaisuuden.

Nuori Busaina asuu talon katolla olevissa peltisissä varastorakennuksissa perheensä kanssa ja joutuu altistumaan työnantajien seksuaalisille ahdisteluille ja jatkuville potkuille, kun ei suostu seksiin heidän kanssa. Busainan poikaystävä halusi kiihkeästi poliisikouluun, mutta ei päässyt, koska isä oli talonmies Yacoupian-talossa. Opisto halusi lahjuksia ja parempiosaisten nuoria kouluunsa. Busainan ja poikaystävän välit katkesivat, koska poikaystävästä tuli kiihko-islamilainen ja Busaina oli menettänyt uskonsa köyhyyden ja miesten ahdistelun vuoksi.

Kirjan alussa aurinko paistaa ja huumori kukkii. Myös homoseksuaali Hatim Raśid löysi rakkauden, mutta kirjan loppuosassa rakkaus muuttui murhenäytelmäksi. Kaikki kirjan päähenkilöt joutuivat kokemaan hyvää ja lopuksi pahaa. Pahin sattui Suadille, joka otettiin toiseksi vaimoksi, mutta mies kielsi tulemasta raskaaksi. Suad tuli raskaaksi ja mies lähetti lääkärit keskellä yötä tekemään abortin Suadille ja otti eron hänestä.

Kirja avaa arabialaista kulttuuria, joka on väkivaltainen ja naista alistava. Osa ihmisistä on kiihkouskovaisia ja toiset viettävät länsimaista elämää ravintoloissa juoden alkoholia ja käyttäen huumeita. Pinnan alla kytee ja islaminuskoiset kouluttavat sotilaita vallankaappaukseen ja terroritekoihin. Kansa on kyllästynyt rikkaiden rahanahneuteen ja köyhien köyhyyteen. Tasa-arvo ja demokratia puuttuvat kokonaan. 

Iso uhka syntyy amerikkalaisten hyökätessä naapurimaahan Irakiin. Busainan entinen poikaystävä Taha menehtyy marttyyrikuolemassa, kun hän osallistuu terroritekoon. Hän ehti kokea pidätyksen ja sotilaiden raiskaukset ennen maanalaiseen terrorijärjestöön liittymistä.
Kairo eli kirjan kirjoittamisen aikaan sotilasdiktatuuria ja presidentti Mubarak oli vallassa. Nyt tuo kymmeniä vuosia vallassa ollut iso kiho on syösty vallasta. Kirjan mukaan iso kiho otti neljänneksen jokaisesta liikeyrityksestä itselleen. Kiinnostavaa olisi tietää onko korruptio yhtään hellittänyt tämän päivän Egyptissä. Haluaisin nähdä myös kirjasta tehdyn elokuvan.

Alaa al-Aswani, Yacoupian-talon tarinat ****
suom. Sampsa Peltonen
Wsoy 2009
s. 286
Imārat Yaʿqūbīān 2002

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti