lauantai 24. toukokuuta 2014

Gil Courtemanche: Kaunis kuolema



Kanadalainen journalisti ja kirjailija Gil Courtemanche (1943-2011) on kirjoittanut perhedraamakirjan Kaunis kuolema. Courdemanche on kuuluisa kirjasta Kigalin sunnuntait (2003), joka käsittelee Ruandan sisällissotaa. Kaunis kuolema pysyttelee kanadalaisen suurperheen sisäisissä jännitteissä. Kirjan päähenkilö on perheen vanhin poika, joka puhuttelee mielessään isäänsä Staliniksi, eikä voi käsittää miksi äiti on pysytellyt isän kanssa naimisissa yli kuusikymmentä vuotta.

Kiinnostuin kirjasta, koska perheen isällä oli Parkinsonin tauti ja odotukseni kirjan sisällöstä olivat hieman erilaiset kuin ne tarinassa tulivat esille. Ajattelin, että kirja kuvaa enemmän tautia, mutta kirja keskittyi aika pitkälle ruoan ja syömisen ympärille sekä perheenjäsenten riitelyyn. Lisäksi kirjassa juodaan aika paljon. Perheen isä oli aina halunnut nautiskella ruoasta ja juomisesta, mutta nyt sairaana ja kehonsa vankina ollessa perhe kielsi häneltä nautinnot. Heidän ajatuksena oli, että isä voi paremmin, kun hän syö terveellisesti, eikä hänelle anneta alkoholia. Tämä herätti ajatukseni siitä, miten sairaat ovat todellisuudessa muiden ihmisten vankeja ja ehkä kirjailija halusi tuoda tämän asian kirjallaan aika räväkästi esille.

Perheen vanhin poika päätti jostakin syystä tappaa isänsä ruoalla ja alkoholilla. Hän teki sukulaispojan kanssa rasvaisia ruokia ja isä söi sydämensä kyllyydestä. Syömisellä olikin päinvastainen vaikutus, eli isä voi paremmin, liikkuminen parani ja kognitiiviset toiminnot paranivat. Tämähän on todettu myös suomalaisen vanhustenhoidon parissa, joten Suomessa vanhusten ruokiin lisätään nykyisin rasvaa ja suolaa hoitolaitoksissa.

Perheen isä oli kuitenkin halukas kuolemaan ja ajatus kauniista kuolemasta sai kannatusta molempien vanhusten ajatuksissa. Tämän kaunis kuolema-ajatuksen esittivät vanhin poika ja sukulaispoika vanhuksille. Tapahtuiko kirjassa ns. eutanasiaa ja miten ja missä se tapahtui saa lukija ottaa selville. Kirjan mustasta huumorista tuli mieleeni Herman Kochin kirjat Illallinen ja Lääkäri. Perheen vanhin poika kertoi perheen juonikuvioita ja isän despoottimaisesta käytöksestä tarinoita kochimaiseen tyyliin, vai kirjoittaako Koch Courtemanchen tyyliin. No kuitenkin lukija ei voi muuta kuin jatkaa koukuttavaa tekstiä, joka loppuu todella mielenkiintoiseen kohtaan.

Äiti näykkii ruokaansa ja käyttää enemmän aikaa puhumiseen kuin syömiseen. Isä on kuuntelevinaan väkinäisen iloista puheensorinaa, mutta hän ei seuraa keskustelua vaan syö. Hän ahmii kuin kannibaali ja pysyy vaiti. Pohdin huvittumatta, että äitini alkoi kutistua sen jälkeen kun sai äänensä kuuluviin ja isä lihoa, kun Parkinsonin tauti riisti hänen suustaan sanat, jotka hän yhä kuulee päässään.

Gil Courtemanche, Kaunis kuolema
suom. Einari Aaltonen
LIKE 2006
Une Belle Mort 2005
s. 175

4 kommenttia:

  1. Olen ohittanut tuon kirjan kokonaan. Pitäisi varmaankin lukea. Kirjailija on minulle aivan vieras.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kiinnostunut kirjoista, joissa kerrotaan jostakin sairaudesta tai henkilöt sairastavat, joten kirja tarttui kirjastosta mukaani. Parkinsonin tauti on kieltämättä aika ikävä tauti.
      Tämä tarina puhuttelee aika monella teemalla: vanhukset ja heidän hoito, Parkinsonin tauti, ylensyöminen, perheriidat, eutanasia jne.

      Poista
  2. Siis tämä olisi ihan mun kirja! Kochista pidän sikana ja sitten minua kiinnostavat sellaiset oudot jutut, kuten tämä: Englannissa nainen sai tuomion miehensä murhasta. Hän kuvitteli tekevänsä täydellisen murhan, sillä miehellä oli vaarallisen korkea kolestroli ja hän uskoi, että jos kerran toinen syö, mitä tyrkyttää, ei kuolema ole hänen syynsä. No, ihan joka ruokaan hän laittoi kolestrolia nostavaa, mutta murha tunnettiin munamurhana. Kananmunaa pidettiin silloin vielä tosi kovana kolestrolipommina. Nyt sitä on vapautettu huonosta maineestaan, liekö syy kanojen muuttuneen ruokinnan. Tosiasiassa en muista, saiko nainen tuomion murhasta vai tuliko siitä jotan sakkoa tms., mutta tapaus oli uskomaton.

    Hyvin osuvan sitaatin olet valinnut loppuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munathan ovat olleet viime vuosina ihan terveysruokaa kun kansa on karpannut ja laihtunut. Ehkä ruokatavoissa muutos on pysyvää, aina tulee jokin uusi trendi.
      Tämä on kyllä sinun kirjasi. Tiedän, että pidät Kochista. Hänen kirjansa ovat kieltämättä outoja ja Courtemanchen kirja on kyllä yhtä lailla outo. Pidät varsinkin lopusta ;)

      Poista