maanantai 10. joulukuuta 2012

Jamie Freveletti: Pimeän läpi Minua harmitti suunnattomasti, kun huomasin, että Jamie Frevelettin Pimeän Läpi (Running dark 2010, suom. 2012) on toinen osa kirjasarjasta ja en ole lukenut ensimmäistä osaa. Kirja oli niin vauhdikas lukukokemus, että suuntaan kirjastoon hankkimaan ensimmäisen osan niin nopeasti kuin mahdollista. Jotkut kirjat koukuttavat ja huomaan itsestäni, että pidän kirjasarjoista, haluan lukea henkilöiden tarinoista uudestaan.

Pimeän läpi-kirjan pääosassa on Emma Caldrige, joka on Etelä-Afrikassa juoksemassa ultramaratonia, kun autopommi räjähtää hänen lähettyvillä ja hieman pökertyneenä huomaa, kun tuntematon mies pistää ruiskulla häneen jotain ainetta. Aine antaa hänelle mahtavasti voimia jaksaa juosta loppumaratonin, eikä hän ole edes väsynyt. Emma on kemisti ja aloittaa heti tutkimukset siitä, mitä ainetta häneen on pistetty.

Toisaalla somalirosvot yrittävät valloittaa suuren risteilyaluksen, mutta aluksella on lomailemassa turvayhtiön agentti Sumner, jonka ansiosta somalit joutuvat palaamaan aina kotisatamaan menetettyään miehiään. Emma saa tehtäväkseen hakeutua risteilijälle, joka on todella vaarallista puuhaa sotivan Somalian läheisyydessä. Risteilyaluksella on biologisia aseita, joiden sisällöstä turvayhtiö haluaa selvyyden ja Emma oli heti valmis kohtaamaan vaarat ja selvittämään biologisten aseiden sisällöt.

Emma saapuu kesken somalimerirosvojen hyökkäyksen, mutta onnistuu pääsemään laivalle. Agentti Sumner on häntä vastassa ja tietysti heidän välillään on romanttista kipunointia puolin ja toisin. Emma huomaa pian, että biologiset aseet ovat samaa ainetta, jota häneen itseensä on ruiskutettu. Lääkefirma, joka on sotkeutunut rikollisliigan toimintaan, on hieman oikonut lääkekokeiluissaan ja pistänyt ainetta tiettyihin ihmisiin ilman heidän lupaa. Osa kuolee jo ensimmäiseen piikkiin ja loputkin toiseen piikkiin. Laivataistelussa lääkekynillä tapetaan somalimerirosvoja armottomasti.

Kirjailija kertoo aloittaneensa somalimerirosvoista kertovan kirjan kirjoittamisen ennen kuin somalimerirosvot vielä rosvosivat yhtäkään laivaa. Ilmeisesti kirjailijalla oli hyvä intuitio aiheesta ja onneksi kustannusalalla oltiin kiinnostuneita aiheesta, nythän aluksia rosvotaan koko ajan. Itse merirosvothan ovat köyhiä ja tekevät likaisen työn ja joutuvat vaaroille alttiiksi, taustavaikuttajat käärivät rosvouksesta miljoonia ja rikastuvat. Rahoja ei todellakaan käytetä Somalian olojen parantamiseen.

Jamie Freveletti, Pimeän Läpi  ****
suom. Risto Raitio
Paasilinna 2012
s. 370
Running dark 2010

2 kommenttia:

  1. Sen verran hyvän tunttuinen kijra, että pitänee lukea (varmaan Joulun aikaan).

    VastaaPoista
  2. Pimeän läpi on Jamie Frevelettin kirjasarjan toinen kirja. Ensimmäinen on Pahaa pakoon. Sekin on mielettömän jännittävä seikkailu Kolumbian sademetsissä puolivillien sissitaistelijoiden maalitauluna, mutta Emma selvisi sieltäkin hyvin. Hyvä Emma, naispääosan esittäjä minun makuuni. Jännittäviä lukuhetkiä sinulle ja muille Frevelettin kirjojen lukijoille.

    VastaaPoista