maanantai 10. joulukuuta 2012

Lisa Genova: Puolinainen Pitkä matkanteko sujui nopeasti, kun luin yhden lempikirjailijani uusimman romaanin. Lisa Genovan Puolinainen (Left Neglected 2011, suom. 2012) kertoo kiireisestä bisnesnaisesta, jolla on miljoona rautaa tulessa, kolme pientä lasta, kaksi taloa, aviomies, jonka kanssa ei ehdi rakastelemaan ja työ, johon kuluu 75 tuntia viikossa. Kuulostaa pahalta, mutta Yhdysvalloissa työajat ovat pitkiä. Työmatkat sujuvat ylinopeutta ajaen ja samalla työtehtäviä hoitaen puhelimessa, joka kostautuu eräänä aamuna, kun Sarah ajaa kolarin. Onni onnettomuudessa, lapset eivät olleet silloin kyydissä.

Sarah herää sairaalassa hiukset ajettuina ja pää täynnä rautaklipsejä leikkauksen jälkeen. Häneltä kuluu pitkä aika ymmärtää, että hän on vammautunut ja hänellä on vasemmanpuoleinen neglect eli hänen aivonsa sivuuttavat kaiken vasemmanpuoleisen tiedon, myös kehon. Aivovamman vuoksi sairausloma on pitkä, joka alkuun vaikuttaa hänestä pahalta asialta, koska työ on hänelle tärkeintä maailmassa. Sairausloman aikana Sarah alkaa ymmärtää mitä työ on vienyt häneltä. Työhönpaluun ajankohtana hän ymmärtää, että elämään tarvitaan muutoksia. 

Genova on oikea mestari tarinoiden kertojana, kun ne käsittelevät eri sairauksia ja niiden hoitoja. Hänen kirjansa Edelleen Alice käsitteli Alzheimerin tautia sairastavaa Alicea. Kirjaa lukiessa tarvitsin runsaasti nenäliinoja ja Puolinaista lukiessa nenäliinat olivat jälleen tarpeen. Kirjat sisältävät arkielämästä selviytymistä sairauden ja vammautumisen kohdatessa ja suuria tunteita läheisten suhteissa. Genova on neurotieteiden tohtori, joten hänellä on runsaasti teoriatietoa sairauksiin liittyvistä aiheista, mutta sen lisäksi hän on haastatellut sairastuneita, kuntoutuslaitosten työntekijöitä ja vammaisalan asiantuntijoita kirjaansa varten. Kirjassa on vahva tietämys asiaan perehtymisestä, mutta se on kirjoitettu taitavasti Sarahin tarinaan, kun hän aivovammaisena yrittää taistella takaisin yhteiskuntaan sängyn pohjalta.

Lisa Genova, Puolinainen *****
suom.
2012
Left Neglected 2011

Lisa Genova: Edelleen Alice


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti