lauantai 5. heinäkuuta 2014

Gabrielle Kevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
”Rouva Cumberbatch”, hän huomaa sanovansa, ”näyttää siltä, että luit tätä. Kuinkahan pitkälle mahdoit päästä.”
”Niin luin”, nainen vastaa. ”Luin todellakin. Se valvotti minua koko yön, olin niin vihainen. En enää tässä iässä haluaisi valvoa koko yötä. En myöskään halua itkeä siihen tahtiin kuin tämä kirja itketti. Toivon, että pidät sen mielessä kun seuraavan kerran suosittelet minulle kirjaa.”
”Pidän kyllä”, hän sanoo. ”Ja pyydän anteeksi, rouva Cumberbatch. Suurin osa asiakkaistamme on pitänyt Kirjavarkaasta.”

Joskus olen miettinyt sitä, että minkälaisen kirjan haluaisin kirjoittaa, jos olisin kirjailija ja nyt olen lukenut sen kirjan, jonka kanssa koin sielujen sympatian. Se kirja on amerikkalaisen kirjailijan Gabrielle Kevinin Tuulisen saaren kirjakauppias. Jo kirjan nimi on sopiva tällaiselle kesäkaudet saaressa asustavalle lukutoukalle tai uskoisin eläväni nyt lukuperhosvaihetta, koska tämän vuoden lukuhaasteeni on nimeltään Lukuiloa Perhoslaaksossa. Tietysti se perhoslaakso, jossa luetaan hurjan paljon kirjoja, sijaitsee siellä meidän kesäsaaressa.

Gabrielle Kevin ei kirjassaan rönsyillyt ihailemassa saaren kauneutta tai rumuutta, vaan kirjoitti kirjoista ja kirjan päähenkilöstä eli Alice Islandin ainoan kirjakaupan omistajasta A. J. Fikrystä ja hänen alkoholisoituneesta elämästään saarella vaimonsa kuoleman jälkeen, jonne hän oli jämähtänyt ja ainoa aikomus oli kuolla viinanjuontiin. Kaikkea kummallista voi sattua ja yks kaks A. J.:stä tuli isä ja alkoholinhuuruinen elämä sai loppua.

Tuulisen saaren kirjakauppias oli huumorintajuinen, kyyninen, hieman sekava ja täynnä erikoisia juonenkäänteitä, mutta kirja oli kuin minulle tehty. Ja tietysti kirjan romanttinen puoli kutkutti mukavasti tällaista romantiikan ystävää kuin minä. Rakkaus kuuluu meille kaikille ja varsinkin surkuhupaisa, kiukkuinen ja suorapuheinen A.J. tarvitsi rakkautta todella paljon. Voin vihjata, että rakkauden kohde alkoi kirjaimella A, mutta saiko A.J. vastarakkautta, se teidän pitää lukea tästä unohtumattomasta kirjasta. Tottakai olin ihastunut myös kirjan dialogiin, joka oli hauskaa ja nokkelaa, väliin piikikästä ja tietysti tunteellista. Kirjalle ei voi muuta kuin täräyttää täydet viisi tähteä.

”Meidät erottaa salainen pelkomme, ettemme ole rakkauden arvoisia”, siinä sanotaan,” mutta me kuvittelemme moista vain siksi, että olemme erossa toisistamme. Jonain päivänä, et tiedä milloin, hän on siellä. Sinua rakastetaan, koska ensimmäisen kerran elämässäsi et todella ole yksin. Olet valinnut sen, ettet ole yksin.”

Gabrielle Zevin, Tuulisen saaren kirjakauppias *****
suom. Tero Valkonen
Gummerus 2014
The Storied Life of A.J.Fikry
s. 239

9 kommenttia:

 1. Oli ihana lukea juttusi - siis se, miten täydellinen Zevinin kirja sinulle oli. Vähän samanlaista lukukokemusta toivoin itsekin, mutten sitä saanut. Elokuvana tämä voisi toimia loistavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ihana elokuva-ajatus, Katja :)
   Tässä on niin monta sellaista teemaa josta pidän ja jotka muuttuivat paremmiksi, mutta sitten myös niitä surullisia.

   Poista
 2. Minä viihdyin tuon kirjan seurassa hyvin. Pidin sen monista ajatuksista. Pidin saariteemasta, totta kai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on aina ihana, että joku joka on alkoholisoitunut ja masentunut, saa elämäänsä uuden suunnan...myös kirjassa se toimii :)

   Poista
  2. Minusta on ihana asia, jos joku joka on alkoholisoitunut ja masentunut saa uuden suunnan elämäänsä...toimii elävässä elämässä, kirjoissa ja elokuvissa :)

   Poista
 3. Pidin Tuulisen saaren kirjakauppiaasta todella paljon. Luen harvoin mitään uudelleen, mutta nyt kun toit kirjan taas ajatuksiini, tekisi mieli tarttua siihen heti uudestaan. Ihana lukuelämys kaikin puolin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat Lilli, samat sanat. Kirjailija laittoi kinkkisen lopun kirjaansa, joten täällä huokailen, sillä jatkokirja olisi niin ihana...

   Poista
 4. Tämä oli ihastuttava kirja, sattui juuri sopivaan lukusaumaan. Sopivasti kirpeyttä, kepeyttä ja lämpöä. Ja kirjoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä Villis, tärkeintä on kirjat <3
   Tällä hetkellä huvittaa, että olenpa minä ollut tosi ihastunut tähän kirjaan. Ei ole juuri muistikuvia kirjasta kuin mitä olen tähän kirjoittanut.

   Poista