maanantai 16. helmikuuta 2015

Kaari Utrio: Yksisarvinen

Kaksoset syntyivät avomerellä jäävuoren kupeessa, matkalla Grönlannista Viinimaahan. Harmaanvalkea seinä hohkasi kylmää, mutta tarjosi tuulensuojan. Mastonjuureen pystytettiin teltta, sillä ei ollut soveliasta soturien katsella päällikön vaimon lapsivuodetta.
 
Kaari Utrio on huikea historiallisten kirjojen kirjoittaja ja lukemani Yksisarvisen kansiliepeessä oli lueteltuna yli 50 hänen kirjoittamaansa kirjaa. Yksisarvinen julkaistiin vuosi sitten ja kiinnostuin siitä kovasti, mutta kirja onkin julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2000. Tähän viime vuonna julkaistuun Yksisarviseen on kirjailija lisännyt kaksi lukua ja lisäksi hän on tarkistanut kirjan kielen. Kaari Utrio on tehnyt perinpohjaista työtä tutkimalla kirjan taustalla olevat faktatiedot ja kirjan lopusta löytyykin muutama kirjaan liittyvä ilmiö esim. sydänkeskiajan Rooma, normannit, bysantti, islamin maailma ja ensimmäinen ristiretki. Lisäksi lopusta löytyy kirjailijan oma lukijalle tarkoitettu luku ja vierasperäisten sanojen sanasto. Kirjan alussa on lueteltu kirjan henkilöt ja kansien sisäpuolella on neljä karttaa 1000-luvulta.

Constanzia vietti sellissä kaksi päivää ja yhden yön. Sinä aikana hän muisti äidin kertoneen, että hänen isänsä oli myös ollut täällä joskus kauan sitten, kun hän itse oli sylilapsi ja asunut imettäjän luona maalla. Constanziaa ei pelottanut. Tämä oli yleinen rangaistus, jonka herttuatar määräsi neidoilleen ollessaan heihin tyytymätön. Mutta päästyään takaisin castellon ylellisiin naisten kamareihin hän oli oppinut vaikenemaan.

Kirjan upea ja mielenkiintoinen tarina kertoi roomalaisesta Constanziasta, jalosukuisesta neidosta, jota suku kohteli kauppatavarana tuon ajan tapaan ja viikinkikaksosista Geiristä ja Ivarista, joista toinen oli soturi ja toinen runoilija ja laulaja. Heidän tiensä kohtasivat ja katkesivat tarinan kiehtovissa käänteissä. Nuori Constanzia ihastui jo lapsimorsiamena toiseen kaksosista. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuosien 1067 ja 1099 välille. Näiden vuosien aikana he kaikki menivät naimisiin ja joutuivat kokemaan kaikenlaista mm. sotia, verilöylyjä, rakkautta, matkustelua, kahden paavin välisen valtataistelun ja ensimmäisen ristiretkensä Jerusalemiin. Kirjan tapahtumat sijoittuvat ympäri Eurooppaa. Kaari Utrio on luonut 1000-luvun Euroopasta kiinnostavan ajankuvauksen, jota matkustavaisten silmin katsottuna oli jännittävä seurata, sillä koskaan ei tiennyt milloin joutui hyökkäyksen uhriksi ja varsinkin ylhäisiä otettiin vangeiksi lunnaiden toivossa. Muuten oli pelko joutua orjatyövoimaksi tai haaremeihin ja porttoloihin. Hiukan on matkustelu muuttunut noista ajoista, mutta tänäkin päivänä löytyy maita, joissa soditaan tai sitten otetaan vangeiksi lunnasrahojen toivossa.

Aldegunda oli heti huomannut, mitä mies halusi, vaikka tämä itse oli liian herkkämielinen paljastamaan syntistä himoaan naiseen, joka oli sokean ritarin vaimo ja ihaillun kumppanin käly. Aldegundaa eivät himokkaat miehet kiinnostaneet. Heitä riitti maailmassa tuomiopäivän tuolle puolen, ja he olivat kaikki samanlaisia.
Paitsi ehkä tämä yksi. Cavaliere Roger, Sinetran perijä.
Kun tarkkaan ajatteli, Sinetran ja Aldegundan välillä oli vain kaksi ihmistä, joista toinen oli avuton sokea ja toinen heikko nainen. Edessä oli vaarallinen matka.
Viisas nainen käänsi tappion voitoksi.

Constanzian ja suuren viikinkimiehen rakkaus roihusi, mutta vain molempien ajatuksissa. Lukijat voivat ottaa selvää saivatko rakastavaiset toisensa ja mitä kirjan juonittelevissa kuvioissa oikein tapahtui. Kirjan erikoinen nimi Yksisarvinen tuli isosta sarvesta, jonka viikinkikaksonen leikkasi kuolleelta eläimeltä, ja jota pidettiin arvokkaana taikakaluna, jonka ansiosta rikastui, sai poikalapsia ja muutenkin mieskunto koheni. Tuohon aikaan ihmeitätekevät taikaesineet olivat ihmisille tärkeitä ja tämä kyseinen sarvi kulki viikinkikaksosten mukana koko kirjan ajan. No kyllähän tänäkin päivänä kaikenlaiset taikaesineet tai rohdokset ovat aika yleisiä mm. laihtumiseen liittyvät tuotteet ja ravinnot tekevät mainosten mukaan ihmeitä.

Luin Yksisarvisen ystävänpäivälukumaratonin yhtenä kirjana. Ensimmäinen lukumaratonin kirja oli Kirjeitä saarelta. Lisäksi luin Bancolin Mimmit kirjaa noin 100 sivua ja Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset kirjaa 78 sivua ja kumpikin kirja siirtyi sen jälkeen takaisin kirjastopinoon. Onneksi Kaari Utrio pelasti minun Ystävänpäivälukumaratonin. Suosittelen kirjaa lukijoille, jotka pitävät tarkoista faktatiedoista ja perusteellisesta tutkimustyöstä kirjan taustalla, johon on soviteltu mahtava saaga Euroopan synnystä ja ihmisistä, jotka uskalsivat poiketa valtavirrasta. Aika oli intohimojen ja väkivallan aikaa ja suuntaa elämälle näyttivät risti, miekka ja rakkaus.

Constanzia avasi mustapuisen kirstun, jonka saranat ja kulmakoristeet olivat kiillotettua pronssia. Hän otti esiin kirjoitustelineen, kirjansa Arca fabulorumin, sulkakynän ja pienen kallisarvoisen mustepullon.
- Rakas herrani, auta minua. Miten aloittaisin tämän tarinan?

Kaari Utrio, Yksisarvinen *****
Tammi 2014
732s. + lukijalle 3s.+ sanasto 6s. + Yksisarvisen maailma 12s.
Ensimmäinen painos julkaistiin vuonna 2000

Kaari Utrion kotisivut, josta löytyy Yksisarvisesta lisätietoa

2 kommenttia:

  1. Mahtava saldo kirjamaratonissa! Yksisarvinen taitaa olla yksi harvoja Utrion kirjoja, joita en ole lukenut (vaikka se hyllystä löytyykin). Jossain vaiheessa nämä keskiaikaan sijoittuvat Utriot tuntuivat toistavan itseään, joten kyllästyin niihin. Nyt olisi varmasti otollinen aika lukea niitä taas uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itsekään lukenut Utrion kirjoja moneen vuoteen ja moni kirja on jäänyt lukematta. Utrio on kirjoittanut todella paljon. Ihailen hänen tuotantoaan ja uskollisuutta omalle tyylilleen.
      Yksisarvinen ei ole mikään kevyt viihdepläjäys, vaan todella tarkkaan harkittu ja taidokkaasti suunniteltu teos. Suosittelen :)

      Poista