torstai 12. helmikuuta 2015

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

Anna-Leena Härkösen kirjan Ihana nähä! kirjoitukset ovat ilmestyneet Anna-lehdessä vuosina 2003-2011 ja Pari tavista Helsingin Sanomissa 2011. Kirja sisältää 31 erilaista kirjoitusta Anna-Leenan omalla hersyvällä, hiukan satiirisella ja itselle ja muille nauravalla tyylillä kirjoitettuna.
Kirjailija on Oulun seudulta kotoisin kuten minäkin ja siksi kirjan nimi aukeaa minulle, koska se on Oulun murteella kirjoitettu. Kun näen jonkun tuttavani Oulusta, sanon varmasti Ihana nähä! ja kapsahdan kaulaan. Täytyykin heti kehua tämän hienon nimen lisäksi oikein mainiota kansikuvaa, jossa aamutakin lisäksi naishenkilöllä on korkokengät jalassa. Kirjailijahan kertoo olevansa aamutakki-ihmisiä ja omistavansa yhdeksän aamutakkia. Oikein osuva kansikuva aamutakki-ihmiselle. Itse olen oloasuihmisiä.

Minua ilhdutti, kun luin lehdestä erään lääkärin ohjeet siitä, miten selvitä kaamosajasta.
- Antakaa periksi, hän kehotti.
- Menkää nukkumaan! Ihan turhaa pakottaa itsensä hikilenkille, vähempikin riittää.
Niinpä olen antanut periksi. Kohtelen itseäni potilaana. Jätän imuroinnin väliin ja nukun kolmen tunnin päiväunia.

Ylläoleva lainaus on tarinasta Aamutakkielämää. Näitä juttuja ei voi nauramatta lukea. Allaoleva lainaus on Mökkielämää kirjoituksesta.

Ulkoilmaihmiset kipsuttelevat varvastossuissa lokakuussa eikä niillä tietenkään koskaan ole sukkahousuja.  Ne ovat niitä, jotka vaativat seurueelta, että pitää istua  terassilla vaikka tuulisi niin, että aivot lepattavat, sillä "nythän on vielä kesä eiks niin?"
No, ei heistä sen enempää, en vihaa heitä niin paljon kuin ampiaisia.

Anna-Leena Härkönen on ahkera kirjailija. Hänen esikoisteoksensa oli Häräntappoase, jota hän nykyisin häpeää Te ette tiedä kirjoituksen mukaan. Härkönen kirjoitti teoksen lukioikäisenä, ja se on hänen mielestään jo aikansa elänyt. Itse pidän vieläkin Häräntappoasetta Härkösen parhaana teoksena. Anna-Leena Härkösellä on taito kirjoittaa kirjoja, joista saa muokattua elokuva- ja näytelmäversioita. Aiheet ovat myös ajankohtaisia. Ihana nähä! on koottu lehdissä olleista kirjoituksista, joten se oli mukava kevennys helmikuun aika raskaiden lukukirjojen välissä.

Anna-Leena Härkönen, Ihana nähä! ja muita kirjoituksia ****
Otava 2015
s. 173

Härkönen: Kaikki oikein
Härkönen: Onnentunti10 kommenttia:

 1. Anna-Leena Härkönen on toiselta ammatiltaan näyttelijä, hän on ollut mukana mukana monessa filmissäkin. Ehkä siinä yksi selitys hänen tekstiensä 'näytelmällisyyteen';)

  Kiitos postauksesta, Mai; hyvää viikonloppua sinulle! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen miten hän ehtii näyttelemään ja kirjoittamaan niin paljon. Ehkä kirjat olisivat vieläkin parempia, jos hän vain kirjoittaisi :)

   Kiitos sinulle Aili ja hyvää viikonloppua :)

   Poista
 2. Minustakin Häräntappoaseessa on jotain aitoa ja se on edelleen luettuna hyvä kirja ja sitä paitsi hyvä ajankuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häräntappoase on myös oikea huumoripläjäys. Ihana nähä! sai kyllä yhtä hyvälle mielelle. Minusta ihmiset tarvitsevat näitä hyvänmielenkirjoja ihan oman hyvinvointinsa tueksi.
   Ajankuvat ovat tärkeitä. Viimeksi harmittelin Tiklin ajankuvauksia, joita kirjailija ei ollut juuri miettinyt ja ottanut asioista selvää.
   Ja jos kirjoitetaan esim. 1900-luvun alusta, ei silloin ollut juuri autoja, eikä varsinkaan asfalttiteitä, kuten yhdestä kirjasta luin. Minua ei haittaa kirjoitusvirheet, mutta ajankuvaukset ja miljööt ovat tärkeitä historiallisissa kirjoissa :)

   Poista
 3. Tuntuu, että Härkönen julkaisee jotakin harva se kuukausi... eihän se niin tietenkään mene, mutta ...

  Olen lukenut häneltä vain yhden ainoan kirjan: Häräntappoaseen. Nyt mietin, että pitäisi tutustua myös aikuiseen Anna-Leenaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fanitan Härköstä ja olen lukenut kaikki kirjat. Käyn myös kuuntelemassa häntä, jos hän on jossakin puhumassa kirjoistaan. Nythän hän on aika usein Turussa, koska hänen miehensä asuu täällä.
   Häräntappoase oli mielestäni todellinen huippukirja ja olen odottanut vastaavaa kirjaa kaikki nämä vuodet.

   Poista
 4. Luin mielenkiinnolla tekstisi. En ole lukenut koskaan yhtään Härkösen kirjaa, ehkä yhden Utrion, en yhtään Nuotiota tai Meriläistä. Joskus kauan sitten luin kotimaista ja Annika Idström oli suosikkini. Leena Krohnia luen ja omistan hänen kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla :)
   Minä olen lisännyt kotimaista kirjallisuutta huomattavasti aiempaan verrattuna ja löytänyt hyviä kirjoja ja kirjailijoita. Härköseltä luen kaikki, samoin Outi Pakkaselta. Utriota luin aiemmin, mutta kirjoja oli niin paljon. Olen lisännyt kotimaisten mieskirjailijoiden kirjojen lukemista ihan siitä syystä, että luen enemmän naiskirjailijoiden kirjoja. Minusta on kiva käydä kuuntelemassa kirjailijoita. Kaikista ihanin luennoitsija on ollut runoilija Arja Tiainen. Hän sai kyllä koko salillisen nauramaan jutuilleen. Yleensä kukaan ei suosittele valitsemaan kirjailijan köyhää elämää, vaan neuvovat käymään myös muissa töissä, sillä kirjoittamalla ei moni elä Suomessa.

   Poista
 5. Härkönen niin paras! Olen lukenut jokaisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Luultavasti olen lukenut kaikki, mutta en ole varma. Pitäisi tarkistaa onko joku jäänyt lukematta, ehkä se keittokirja on jäänyt lukematta. Kun en ole ruokaihmisiä, niin keittokirjatkaan eivät kiinnosta.
   Ihana nähä! teoksen voisin antaa jokaiselle ystävättärelle lahjaksi ja tiedän, että jokainen tykkäisi kympillä :)

   Poista