sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Sara Saarela: Kanssasi en tarvinnut sanoja

Muistan hänen kasvonsa, näen ne. Se on viimeinen kuva, viimeinen muisto. Mutta jo nyt muuttunut ja sotkeentunut, liian märkä vesivärimaalaus.

Sara Saarelan kolmas romaani on nimeltään Kanssasi en tarvinnut sanoja. Kirjan kertojana toimii yläasteikäinen Mimmi, jonka sisko on kuollut. Siskosten elämä on olut hyvin vaikeaa ja nykyinen sijaisperhe oli kaikkea muuta kuin hyvä paikka heille. Kirjan tarina sopii hyvin nuorille, mutta suosittelen kirjaa myös sosiaalialan opiskelijoille ja työntekijöille. Nuorten käytöshäiriöillä voi olla taustalla vakavia kriisejä, jotka vaativat ammattiapua. Joskus se ammattiapu voi tulla liian myöhään, jos nuoria ei kuunnella. Kuunteleminen ja välittäminen ovat hyviä arkipäivän keinoja, kun autetaan kriisiytyneitä nuoria. Sara Saarela paneutuu kirjojensa aiheissa arkoihin aiheisiin, pintaa syvemmälle ja hän tekee sen tässä kirjassa todella koskettavasti. Kirjan kansikuva on todella kaunis ja sopii kirjan aiheeseen hyvin.

Kauniit ja kevyet sanat eivät kuulu tänne, ne eivät kuulu tänne edes silloin, kun sosiaalityöntekijät tulevat käymään ja kaiken pitäisi olla hieno esitys.

Mimmi ei pysty jäämään sijaisperheeseen, vaan karkaa sieltä. Onneksi sijaisvanhemmat olivat myös tulleet samaan tulokseen ja tyttöä ei palautettu sinne vaan toiseen paikkaan, josta pian tuli siirto kolmanteen paikkaan. Lukijana minusta tuntui pahalta, että vaikean trauman kokenut nuori joutui kokemaan siirtoja eri paikkoihin. Onneksi Mimmin viimeisin paikka oli hyvä paikka ja omahoitaja oli turvallinen. Kirjan teemana ovat sisaruus, kuolema, suru ja traumatisoituminen. Soili Poijulan tietoteos Lapsi ja kriisi antaa runsaasti tietoa traumatisoituneen lapsen kohtaamiseen. Sara Saarelan kirjan Mimmi oli traumatisoitunut jo pienenä, mutta hänellä oli sisko, jonka kanssa heillä oli kiinteä sisaruus, jossa jaettiin myös itsetuhoinen käytös ja käytöshäiriöt, karkaamiset ja muut ongelmat. Siskon kuoleman jälkeen Mimmille jäi suru ja yksinäisyys sekä iso huoli siitä missä sisko on, kun hän on kuollut. Mimmille jäi valtavan isoja asioita yksin käsiteltäviksi.

Tässä minä olen nyt, haudallasi. Toin sinulle ruusuja.

Sara Saarela, Kanssasi en tarvinnut sanoja ****
kansikuva Marko Soini
Kharis 2016
s. 125
arvosteluteos
Kirjasta tehty kirjatraileri löytyy täältä: https://vimeo.com/156943832


Sara Saarela: Nimeä minut uudelleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti