maanantai 2. toukokuuta 2016

Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista

Mutta enhän voinut aavistaa, että näin hänet viimeisen kerran.

Jonas Hassen Khemiri sai Ruotsissa August-palkinnon romaanistaan Kaikki se mitä en muista. Palkinto on August Strindbergin mukaan nimetty kirjallisuuspalkinto. Kaksi aiempaa Khemirin romaania on myös suomennettu, Ajatussulttaani (2004) ja Montecore (2007).
Kaikki se mitä en muista teoksen päähenkilö Samuel on kuollut. Samuelin ystävän kaveri on aloitteleva kirjailija ja haluaa jostakin syystä kirjoittaa Samuelista kirjan ja haastattelee Samuelin läheisiä, ystäviä ja tuttavia. Tämä kirja koostuu lyhyistä pätkistä , muistikuvista ja tapahtumista, joita muistellaan. Ihastuin näihin lyhyisiin kappaleisiin, mutta voisin lukea ne myös pitempinä kappaleina. Nyt mielikuvakseni nousi sekava palapeli, mutta palapelin kokoaminen nopeutui loppua kohden. Tämä kirja oli pitkästä aikaa kirja, jonka olisin halunnut lukea uudestaan, kun lopetin sen. Palapelin osaset olivat kiehtovia ja kertoivat jokainen oman tarinan Samuelista ja hänen lähipiiristään.

Rakastin häntä, koska hänellä oli tapana tikahtua nauruun kuin pikkupoika ja vuodattaa tuulessa kyynel kuin vanha mummo.

Samuel asui kämppäkaverinsa Vandadin kanssa, kunnes kuvioihin tuli mukaan tyttöystävä. Samuel ei juuri käynyt enää kämpillä sen jälkeen. Lisäksi Samuel hoiti isoäitinsä asioita ja vieraili paljon hänen luonaan. Hyvä kaveri asui Berliinissä. Periaatteessa Samuelin asiat olivat hyvin, mutta sitten kuppi alkoi täyttyä kuvainnollisesti. Kukaan ei ymmärtänyt, että liika on aina liikaa. Ehkä Samuel oli liian hyväluonteinen, kiltti. Kiltit ihmiset yleensä kantavat raskaimman kuorman. Kirjan loppu ei ollut yllättävä, sillä kirjan kuviot kertoivat jo etukäteen mitä tulee tapahtumaan. Siitäkin huolimatta haluaisin lukea kirjan uudestaan, pian.

Ettei Samuel ollut lainkaan sellainen tyyppi, joka olisi tehnyt mitään sellaista, eikä siksi ollut tehnyt niin.

Jonas Hassen Khemiri, Kaikki se mitä en muista *****
suom. Tarja Lipponen
Johnny Kniga 2016
s. 291
Allt jag inte minns 2015

Mari A:n, Annelin, Ompun, Leena Lumin, Jonnan, Kristan, Katjan, Ullan ja Jokken bloggaukset tästä kirjasta. Kirja on ollut erittäin suosittu täällä blogistaniassa.

6 kommenttia:

 1. Salaperäisyys minusta kantoi varsin pitkälti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on varmaan jotain uutta kokeilevaa nykysuuntausta kirjallisuudessa. Kirjan rakenne hämäsi alussa, mutta tämä oli niitä kirjoja, joita haluan lukea. Miten oma mieli kulkee ja miten muut näkevät sinut voi olla jokaisen kertomana ihan eri tarina.

   Poista
 2. Koin tämän jossain määrin sekavaksi tavalla, jota en oikein nähnyt tarpeelliseksi. Eli vähän sellaista, että "minäpäs osaan kirjoittaa näin" -ajattelua luin rivien välistä. Ihan mahdollista myös, että olin vaan huono lukija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan alussa tämä kirjan palapelimäinen rakenne sekoitti ajatuksia, mutta loppujen lopuksi olin aivan myyty.

   Poista
 3. Tälle kirjalle kävi minunkin kohdallani niin, että jäin miettimään uusintalukua. :) Kiinnostava rakenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja jätti uteliaaksi. Aloin lukemaan kirjaa siten, että hain saman henkilön tekstiä ja kirja olisi toiminut ehkäpä vielä paremmin vanhanaikaisella kappalejakotavalla. Luultavasti se johtuu siitä, että en ole tottunut tällaisiin lyhyisiin ajatuksiin. Olen Jonna samaa mieltä, kirjan rakenne jotenkin vain kiehtoi :)

   Poista