keskiviikko 30. marraskuuta 2016

J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi

Hyvä herra Potter,
täten ilmoitamme, että Sinulle on varattu paikka Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Ohessa saat luettelon kirjoista ja välineistä, jotka tarvitset. Lukukausi alkaa 1. syyskuuta. Odotamme pöllöäsi viimeistään 31. heinäkuuta.
Parhain terveisin
Minerva McGarmiva
Vararehtori

Ensimmäinen J.K. Rowlingin Harry Potter-sarjan kirja ilmestyi vuonna 1997. Se oli Harry Potter ja viisasten kivi. Vuonna 2015 kirjasta ilmestyi Jim Kayn kuvittama versio ja tänä vuonna sarjan toinen kirja on ilmestynyt kuvitettuna. Kuvitukset ovat loistavia ja noitamaisia, kuten kirjan valloittavaan velhomaailmaan kuuluukin. Päähenkilö on tullut koko maailmalle tutuksi, hän on orpo Harry Potter, joka asui vanhempiensa kuoleman jälkeen tätinsä perheessä ja unelmoi paremmasta elämästä. Nyt hänellä oli mahdollisuus siihen. Ajatella, hänet oli valittu noitien ja velhojen kouluun.

Brasialaisen kuristajaboan karkumatka tuotti Harrylle kaikkien aikojen pisimmän arestin. 

Harryn asuin/arestipaikka tädin kotona oli ahdas komero, ja eräänä päivänä juuri siihen osoitteeseen tuli kouluilmoitus. Tietysti Harryn täti ja setä tekivät kaikkensa, että Harry ei saisi tietää kirjeen sisällöstä mitään. Mutta kirjeitä alkoi tulla satamalla joka päivä. Lopulta Vernon-setä päätti, että he matkustavat vähäksi aikaa pois. Vähänpä hän tiesi noitien taidoista ja tarkkailukyvystä. Noidat ja velhot olivat koko ajan tietoisia siitä missä Harry oli.

"Mikä minä olen?" Harry henkäisi.
"Velho tietty", Hagrid sanoi ja istui takaisin sohvalle, joka narisi ja vajosi yhä syvemmälle kuopalle, "ja himputin hyvä kaiken kukkuraks, kunhan saat vähän harjotusta. Kun sun äitees ja isäs oli semmoset kun oli, niin mitä muuta sinä voisit olla? Ja nyt sun taitaa olla aika lukee kirjees."

Tylypahkan avainten vahti, jättiläiskokoinen Hagrid oli tullut tuomaan henkilökohtaisesti kirjeen Harrylle ja hankkimaan koulutavaroita. Hagridin kanssa oli mukavaa, mutta ennen koulun alkua oli vielä vietettävä viimeinen kuukausi tädin perheen kanssa. Lopulta koitti 1. syyskuuta ja matka Tylypahkaan alkoi. Matkalla Harry sai elämänsä ensimmäiset ystävät.

Harry Potter ja viisasten kivi aloitti satumaisen fantasiakirjasarjan ja kuvitettu versio kirjasta on varmasti monelle mieluinen. Näin joulun alla voi miettiä kenelle kirjan voisi antaa lahjaksi. Aikaisemmissa kirjoissa ei ollut kuvia, joten nämä taiturimaisesti kuvitetut kirjat uppoavat hyvin lapsille ja nuorille. Itselläni on lähipiirissä tyttö, jolle ajattelin kerätä koko sarjan lahjaksi. Kirjojen maailmaan voi upota katselemaan huikeita kuvia, joita voi sanoa jopa taideteoksiksi, sillä ne ovat niin erinomaisen upeita.
J.K. Rowlingin Harry Potter-sarjaa on myyty huikeat 450 miljoonaa kappaletta ja siitä on tehty 8 menestyselokuvaa. Rowlingin kirjoittamien kolmen sarjaan liittyvien käsikirjojen tuotto menee hyväntekeväisyyteen. Ei varmaaan tule yllätyksenä, että kirjailija on saanut lukuisia palkintoja Harry Potter-sarjasta ja toiminnastaan lastenkirjallisuuden hyväksi.

Oma lempihahmoni sarjassa on professori Minerva McGarmiva, vararehtori, ja nyt toivotan kaikki lukijat tervetulleiksi Tylypahkan maailmaan, jossa mikään ei ole mahdotonta ja kaikki on mahdollista.

"Taas on vuosi mennyt! Dumbledore sanoi iloisesti. "Ja minä saan härnätä teitä vanhan miehen pihisevällä jaarituksella ennen kuin upotamme hampaamme herkulliseen juhla-ateriaan. Onpa ollut vuosi!..."

J.K. Rowling, Harry Potter ja viisasten kivi *****
kuvitus, Jim Kay *****
suomennos Jaana Kapari *****
Tammi 2015
s. 248
Harry Potter and the Philosopher´s Stone 1997
ensim. suomennos 1998

Marraskuun lukusaldo 3022 sivua.

Osallistun kirjalla Arca Fabulorum - Tarina-arkun Kira Niian Best Friends Forever eli BFF-haasteeseen, joka päättyy ystävänpäivänä.

4 kommenttia:

 1. Tämä kuvitettu painos vaikuttaa upealta. Olen edelleen kahden vaiheilla, alanko kerätä kuvitettua painosta itselleni vai en. Tykkään ylipäänsä kuvitetuista painoksista tosi paljon, mutta kun minulla jo on koko sarja hyllyssäni niin en tiedä, pidänkö Harrysta aivan niin paljon että hankkisin myös kuvitetun siihen rinnalle. :) Minäkin tykkään Minervan hahmosta! Myös leffaversioissa hänen näyttelijänsä onnistui erinomaisesti tuomaan hahmon kankaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on koko sarja kirjahyllyssä ja kerään sarjan merirosvoprinsessalle. Uskon, että hän pitää tästä kuvitetusta sarjasta enemmän :)
   Minervan näyttelijä Maggie Smith oli huikea, ehkäpä tykkääminen johtuu juuri siitä.

   Poista
 2. Kuvitetut versiot olisi mahtava saada omaan hyllyyn, mutta vielä odottelen edullisempia tarjouksia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kuule uskon, että nämä eivät ihan heti tule alennusmyyntiin. Tämä viime vuoden kirja oli samanhintainen kuin uusi kirja. Ensi joulun alla kun tulee seuraava, nämä ovat jälleen yhtä kalliita.
   Tietysti joulun jälkeiset alennusmyynnit voivat tuoda yllätyksiä, jos on nopea.

   Poista