sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Jo Nesbø: Jano


Hän nosti sen valoon ja piteli sitä kädessään, ihaili sepän kädenjälkeä. Se pitäisi pestä, kuurata perinpohjaisesti, mutta hän kiihottui ajatellessaan, että pääsisi pian käyttämään sitä.

Harry Hole palasi jännityskirjallisuuden terävimmälle huipulle kolmen vuoden tauon jälkeen. Kylläpä ehdin jo odotellakin. Norjalaisen Jo Nesbøn Jano on yhdestoista Harry Hole-sarjan dekkari ja kirjailija näytti mestarin ottein, millainen huippuunsa hiottu trilleri voi olla. Trillereiden lukijat ympäri maapallon voivat huokaista helpotuksesta, Harry Hole tuli elinvoimaisena ja tarkkavaistoisena takaisin rikosten torjuntaan poliisikorkeakoulun opettajan hommista. 

Norjassa aiemmin uhreja tehtaillut sarjamurhaaja, Harryn vanha tuttu, tuli nimittäin takaisin muutaman vuoden tauon jälkeen. Uhrit käyttivät suosittua nettideittisivustoa, mutta käyttikö sarjamurhaaja samaa sivustoa. Tutkimukset kolahtelivat seinään joka puolella ja Harrylla ja tutkijakollegoilla oli kiire. Ettei vain joku vuotanut tietoja eteenpäin. Ainakin media oli tietoinen tapahtumien yksityiskohdista ja sai  poliisitoiminnan näyttämään tyhmältä. Oikeusministeriksi lupautunut Bellman kiristi tahtipuikon avulla rikostutkintaa. Tuloksia oli tultava ja nopeasti, sillä muuten oikeusministerin pesti jäisi vain haaveeksi.

Hän tiesi ettei kestäisi joutua uudestaan vankilaan. Niinpä hän oli piiloutunut. Hän oli piileskellyt turvassa murhaajankatseiselta poliisilta kolme vuotta. Kolme vuotta leikkimättä. Kunnes piilopaikka oli lopulta alkanut tuntua vaatekomerolta. Silloin hänelle oli yhtäkkiä tarjoutunut mahdollisuus leikkiä turvallisesti . Ei tietenkään liian turvallisesti. Hänen täytyi haistaa pelko kiihottuakseen kunnolla. Oma pelkonsa ja naisen pelko.

Harry Hole-sarjaa on myyty mukavasti yli 30 miljoonaa  kappaletta yli 50 kielellä. Suomestakin löytyy Harry Hole-faneja runsain mitoin ja faneja tulee elokuvien myötä varmasti lisää, kun sarjan Lumiukko teoksesta ilmestyy syksyllä 2017 elokuva. Nesbon kahdesta muustakin kirjasta on tulossa elokuvat, kirjat ovat loistavia jännäreitä, mutta eivät kuulu Harry Hole-sarjaan.

Harry Hole on reissussa rähjääntynyt ja välillä melkein, jos ei ihan peräti alkkiksenakin häärinyt rikospoliisi, joka välillä on puuhastellut myöskin ulkomailla turvamiehenä sun muuna, jonka touhut ei oikein kestäisi päivänvaloa, mutta kannattaa lukea sarja alusta asti niin pysyy tarinassa mukana. Lähes parimetrinen vaalea viikinki on silti naisten mieleen. Rakel on pysynyt rinnalla pitemmän aikaa ja olivatpa käyneet vihilläkin. Harrylla voi olla selittelemistä seuraavassa kirjassa, sillä joutuessaan saman peiton alle naisen kanssa, Harry voi joutua altavastaajaksi, muisti pelaa tai sitten ei, kun hänen ystävästään Jim Beamista on kyse. Rakelilla on aikuinen poika Oleg, joka opiskelee poliisikorkeakoulussa. Koulussa hän on suhteiden avulla, vaarallista, vaarallista. Sekä Rakel että Oleg ovat joutuneet moneen vaaraan ja väkivaltaiseen tilanteeseen Harryn rinnalla, mutta tähän asti vielä selvinneet. 

Jo Nesbølla on taito pitää kirjan henkilöhahmopiiri sopivan pienenä, eikä kirjoissa rönsyillä liikaa. Janon loppuun on koukutettu seuraava ilkimys, hänkin Harryn vanha tuttu, joka tavataan joko seuraavassa tai sitä seuraavassa kirjassa, vain kirjailija tietää milloin. Kirjan kansikuvassa on huono kuva, sillä kirjassa ei irrotella hampaita kärkipihdeillä, eikä millään muullakaan. Murhaajalla on käytössä japanilainen esine, jonka avulla hän sammuttaa janoa.
Trillereiden kruunaamaton kuningas  Jo Nesbø on taitavin juonenkääntein rakentanut Janosta mysteeriteoksen, jonka yllättävimmät käänteet vievät oudoistakin oudoimmille rikospoluille. Et voi uskoa mitään ennen kirjan viimeistä sivua. Huippua!

"Minusta tuli murhatutkija, koska se oli ainoa missä olin hyvä. Vihasin sitä."

Jo Nesbø, Jano *****
suom. Outi Menna
Johnny Kniga 2017
s. 534
Tørst 2017
Trilleri

Nesbø Jo: Aave
Nesbø Jo: Poliisi
Nesbø Jo: Isänsä poika
Nesbø Jo: Verta lumella I 

Harryn seurassa viihtyivät mm. AnnikaTuijata ja Takkutukka


6 kommenttia:

 1. Onpa kiva tietää, ettei Nesbøn taso laske, vaikka jo pelkästään Hole-sarja on niin pitkä! Laitoin tämän kirjastoon varaukseen (jonossa noin 300.!), mutta saapa nähdä jaksanko odottaa vai ostanko omaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin aivan täpinöissään vuodenvaihteessa, kun löysin jostain nettijutun uusimmasta kirjasta ja sitten alkoi kirjaston varauslistan pommitus lähes päivittäin, joten pääsin varauslistalle ihan alkuun. Nyt pitäisi kirja vidä heti kirjastolle, että seuraava pääsee Janon jännittäviin tunnelmiin.
   Jo Nesbø kirjoittaa muuten todella hauskaa lastenkirjasarjaa Tohtori Proktorista. Niissäkin on sopivasti jännitystä.

   Poista
 2. Huippu! Upea! Täydellinen! Mulla on jo nyt ikävä Holea!! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin just palauttamassa janon ja juttelin kirjastopisteen työntekijän kanssa, hän lukee just Janoa. Suosittelin hänelle pari vuotta sitten Harry-sarjaa, ja hän luki kaikki julkaistut perätysten.
   Minä sanoin, että voisin ottaa kesällä pienet encoret vanhimmista kirjoista ;)
   Jano on niin uskomattoman hyvä :)

   Poista
 3. Nesbøolla on homma tiiviisti hanskassa, eikä häröilyjä tarjoilla; tosi on!
  Ja Mai, kuten jo aiemmin todettiin, tuo Tohtori Proktor on hervoton sarja. Kuopus Pierupulveria yritti lukea tyttärilleen, mutta alkuun nauruksi meni kaikilta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole uskaltanut vielä hankkia neiti Ässälle Pierupulveria, sillä siitähän ei tulisi ihan mitään, minäkin nauraisin vedet silmissä. Nyt kun olen Puluboita lukenut muutaman kerran, niin tietysti naurattaa, mutta ei ihan kuoliaaksi asti. Neiti Ässä on huomannut, että luetaan vain Puluboi-kappaleet, mitäs sitä turhaan muita, kun lystiä on tiedossa :D

   Huipputrilleri ja seuraavakin trilleri näyttäisi olevan tulossa;)

   Poista