tiistai 27. marraskuuta 2018

Mads Peder Nordbo: Tyttö ilman ihoa

Naisen selkä puhui omaa kieltään. Kaikki mitä hän ei näyttänyt tai sanonut, selän lihakset ja liikkeet paljastivat. Se kuunteli. Se näki. Hän kuvitteli, että myös mustan kankaan alle jäävät osat ruumiista olivat tatuoidut. Ehkä hänen vartalossaan ei ollut yhden yhtä paikkaa, joka olisi ollut vapaa tatuoitujen kasvien tukahduttavalta otteelta.

Tanskalainen Mads Peder Nordbo aloittaa Grönlantiin sijoittuvan dekkarisarjansa kirjalla Tyttö ilman ihoa. Tässä kirjassa ei ole yhden yhtäkään tyttöä ilman ihoa, ei elävänä, eikä kuolleena. Kuolleita löytyy tämän tästä ja mielestäni kirja sijoittuu väkivaltaisimpiin trillereihin, mitä olen lukenut. Sarjan päähenkilö on toimittaja Matthew Cave, joka syntyi ja asui pienenä Grönlannissa. Hän oli paennut Tanskasta muistoja pakoon, hän oli leski.

Matthew oli kuvaajansa kanssa tekemässä juttukeikkaa historiallisesta jäämuumiosta. Artikkeli voisi olla lähtölaukaus kansainväliselle toimittajauralle. Harmi vaan, jotakin menee pieleen ja kaksikon oli palattava jäämuumion luokse, joka oli sillä aikaa kadonnut ja sen paikalla oli kuollut poliisi. Tästä alkuasetelmasta lähti tämä kiinnostava jäämaisemaan sijoittuva dekkarisarja käyntiin, ja aika hengästyttävältä se vaikutti koko matkan ajan.

Tyttö ilman ihoa kirjan yksi teemoista on pienten tyttöjen hyväksikäyttö, johon liittyi muutakin hämäräperäistä hommaa. Tämä oli siis menneisyyteen liittyvä linkki, joka tuli esille Matthewin tehdessä tutkimustyötään. Tutkimusta hidasti se, että historialliset dokumentit eivät olleet vielä netissä, vaan niitä piti etsiä pimeistä varastoista ja kellareista. Matthewilla oli pomon siunaus tutkimukselle.

Historia ja nykyisyys kävelevät kirjassa rinnakkain. Ilman menneisyyden ilkeitä tekoja ei olisi nykyisiä väkivaltatekojakaan ja Matthew joutuu itsekin kohtaamaan kaikenlaista järkyttävää, ennen kuin salaisuudet tulivat päivänvaloon. Ehkäpä tatuoitu nainen vie Matthewin ajatukset pois masennuksen syövereistä. Mads Peder Nordbo on tanskalainen kirjailija ja hän asuu Grönlannin Nuukissa, ikijään läheisyydessä. Tarinan tekee mielenkiintoiseksi Grönlanti ja sen alkuperäisasukkaat ja heidän kulttuurinsa. Kirjan tarina on kylmä, synkkä ja pelottava, mutta kaikesta karskiudestaan huolimatta, siitä löytyy myös ripaus romantiikkaa.

Mads Peder Nordbo, Tyttö ilman ihoa ***
Suom. Tiina Sjelvgren
Like 2018
s. 349
Pigen uden hud 2017
NIVIARSIAQ AMEQANNGITSOQ

4 kommenttia:

 1. Olin jo innoissani kun mainitsit dekkarisarjan sijoittuvan Grönlatiin, mutta sitten kerroit kerroit kovasta väkivallasta, joten taitaapa jäädä minulta tämä sarja korkkaamatta. Kiitos eräänlaisesta 'käänteisestä vinkistä', Mai! :)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta <3
   Uskon, että moni on kiinnostunut tästä kirjasta, mutta en suosittele tätä herkimmille ihmisille kovan väkivallan vuoksi. Toisinaan kirjoissa ei kerrota itse väkivallan tekemistä, mutta tässä kirjassa ei ujostella aihetta.

   Poista
  2. Samaisesta syystä jää mullakin tää kirja lukematta. Väkivalta on vaan niin ällöä.

   Poista
  3. En minäkään tykkää niistä väkivaltakuvauksista ja yleensä pompin niiden yli.

   Poista