torstai 16. toukokuuta 2013

Denisa Mina: Petojen kaupunki
Skotlantilainen kirjailija Denise Mina kirjoittaa dekkareita minun ja monen muunkin makuun, sillä kirjat ottavat samalla kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, kuten Petojen kaupungissa mm. lastentarhoihin, asutusalueisiin, politiikkaan, rikollisuuteen ja korruptioon. Petojen kaupunki on kolmas Alex Morrow – kirja, aikaisemmat ovat Yksin yössä ja Ampiaiskesä. Minalta on suomennettu myös Garnethill-trilogia ja viisi osaa Paddy Meehan – sarjasta, josta pidin eniten, sillä pääosan esittäjä oli köyhä skottilehden lähetti, joka haaveili toimittajan työstä. Sarja oli myös erittäin humoristinen huolimatta väkivaltajutuista, joita hän työn puolesta ja omasta uteliaisuudesta selvitti.

Alex Morrow on Glasgowilainen rikosylikonstaapeli ja neljä kuukautta vanhojen kaksospoikien äiti. Hänen miehensä Brian hoitaa lapsia kotona. Alex ei juuri työltään ehdi käydä kotona kuin kääntymässä, mutta silti heidän parisuhteensa toimii hyvin. Alexilla on kuitenkin eräs suuri ongelma suvussaan, sillä hänen velipuolensa on gangsteripomo. Veli yrittää esittää Alexille, että hän on vähentänyt gangsterihommia ja on päässyt lähenemään sen vuoksi Alexia, Alex pyytää häntä jopa kaksosten kummisedäksi. Vanha sanonta, että suku on pahin, pitää Alexin suvussakin paikkansa. Alex on kuitenkin tutkittu tarkkaan, kun hän ilmoitti sukulaissuhteensa velipuoleensa, mutta muita Alexin työkavereita ei tutkittu, joten kirjassa on luvassa yllätyksiä heidän suhteensa. Korruptoitunut poliisi voi tehdä hallaa rikostutkimuksille ja näin tässäkin kirjassa kävi useamman kuin yhden kerran.
Kirjan alussa tapetaan postitoimistossa vanha mies, joka oli siellä pojanpoikansa kanssa. Poliisit seurasivat pitkään vääriä tutkintalinjoja ja lopussa Alexin silmät avautuivat rikoksen rakenteelle, häntä oli sumutettu pahan kerran. Kukaan tavallinen ihminen ei luottanut Glasgowilaisiin poliiseihin, sillä kaikki tiesivät, että tiedot katosivat tai niitä ei kirjattu ylös. Kuka johtaa Glasgowin poliisia? Kuka johtaa Glasgowin poliitikkoja?

Kirjan lopussa lukijalle selviää aika paljon Glasgowin poliitikkojen ja poliisin toimista. Alexin silmät jäävät vielä osittain pimentoon, joten odotettavissa on uusi Alex Morrow – kirja. Jokohan silloin on kirjailijan aika avata Alexin silmät totuudelle?
Juonellisesti kirja ei ole parasta Denise Minan tyyliä ja kirjassa rönsyillään turhan paljon eri ihmisten parissa. Olisin toivonut Alexille hieman enemmän kotielämää ja kaksosten kanssa olemista. Tämä kirja ei ollut siinä mielessä kovin uskottava, että pienten vauvojen äiti huitelee yöt ja päivät töissä ja perhe-elämä sivuutetaan kokonaan joillakin sivulauseilla. ***

He avasivat pussit ja söivät tuijottaen odotushuonetta. Kolme, neljä minuuttia riittäisi syömiseen, Alex laski mielessään. Neljä minuuttia matkaan, hautaustoimistoon sisälle menoon ja esittelyihin. Kahdeksan minuuttia Lyonsin henkilökohtaisten esineiden arvioimiseen ja vaikutelmiin, sen selvittämiseen, mitä miehestä pitäisi tietää. Takaisin autolle, asemalle ja sitten kotiin. Suoraan kotiin? Ehkä Harris voisi heittää hänet. Hän hoitaisi poikia aamukahdesta aamukuuteen, ei välttämättä saisi nukuttua yhtään, jos yö olisi rauhaton, ja sitten olikin jo palattava töihin.

Denise Mina, Petojen kaupunki
suom. Juha Ahokas
Like 2013
Gods and Beasts 2012
s. 341

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti