lauantai 1. helmikuuta 2014

Haastevastauksia ja haastekysymyksiä
Paula/Luen ja kirjoitan lähetti minulle kinkkisiä kysymyksiä. Saapas nähdä miten onnistun näihin vastaamaan. Kieli keskelle suuta ja menoksi. Ai niin, haastan Jonnan/Kirjakaapin avain, Aili-Mummon, Lauran/Lukuisa ja Mari A:n vastaamaan haasteen luonteeseen kuuluvaan:” keksi itse haastekysymyksiin”.
1.      Miksi luet?
Tämän vastauksen aloitan sillä, että olen lukutaitoinen, ja sen lukutaidon opin ihan itsekseni, kun sain alle kouluikäisenä tädiltäni lahjaksi Satuaapisen. Uskon, että tätini hiukan avusti lukuhalujani. Jostakin kumman syystä kirjaimet hahmottuivat lauseiksi ja lauseet tarinoiksi ja loruiksi. Lorut ja runot ovat seuranneet minua siitä lähtien ja osaan edelleen ulkoa lapsuudessa opittuja loruja ja lauluja. Olen jopa osallistunut runonlausuntakilpailuihin.
Luen, koska lukeminen on osa elämääni. Ehkä paikkaan sillä jotakin muuta vajavuutta elämässäni, mutta koen, että lukeminen on hyvä laastari jokaiseen tilanteeseen, se on myös terapiaa elämän kolhuja vastaan. Lukeminen on yksinkertaisesti minua voimaannuttava tapahtuma.
2.      (ellet vastannut jo edellä, niin kerro vielä, että) Mitä odotat, kun aloitat uuden kirjan?
Luen kirjasta etukäteen jonkin arvostelun tai selailen kirjastossa ensimmäisen sivun, sillä luen niin paljon, että en voi muistaa kaikkia kirjoja olenko lukenut ne (toisinaan luen tiettyjä kirjoja myös uudestaan). Tietysti luen takasivun ja mitä kirjailijasta kerrotaan. Käyn läpi kirjailijan aikaisemmat kirjat. Olen siis aika perusteellinen ennen lukemista. Lastenkirjoilta odotan, että se on lastenkirja ja kohderyhmälle sopiva, jos luen ääneen. Nuortenkirjoilta odotan jo hieman enemmän juonenkulkuja. Tietysti kirjojen alku pitää olla mukaansatempaava ja kirjan lopussa pitää ehdottomasti tapahtua se jokin, joka muuttaa tapahtumat eli yllättää lukijan. Kirjassa ei saa olla liikaa henkilöitä ja päähenkilöt pitää pystyä erottamaan.
Rakkauskirjalta odotan tunteita ja yleensä kirjojen tunne-elämykset ovat niitä, joista pidän. En pidä väkivallasta ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. Niitä ei voi välttää esim. dekkareissa. Dekkarit ovat aivotoimintani nollaajia. Loistavan dekkarin jälkeen pääni on käynyt läpi niin monta tunne-elämystä, että olen todella virkistynyt. Mielestäni dekkarit kuuluvat ehdottomasti kesään.
Tämä vastaus jää kesken, koska vastaus jatkuisi vaikka kuinka pitkälle, tulossa oli 12 sivun essee.
3.      Mitä muuta kirjallista harrastat (esim. bookcrossing, kirjoittaminen…)?
Olen harrastanut noita suluissa mainittuja, lisäksi olen kirjoittanut lehtiin ja olen lukenut kirjoja ääneen eri-ikäisille ihmisryhmille ja tietysti lausunut runoja. Kirjastokäynnit ja oma kirjablogi ovat mielestäni myös kirjallista harrastusta, niin myös muiden blogien lukeminen. Käyn kirjamessuilla ja kuuntelemassa kirjailijoita livenä sekä katson telkkarista ja lehdistä sekä netistä kirjailija-haastatteluja.
4.      Onko kirjoja, joista et kirjoita blogiin? Miksi?
Miehelläni on yksi kirjakaapillinen sotakirjoja ja tietokoneen ohjelmointikirjoja. Ne sotakirjat ovat raakoja taistelukirjoja, joita en pysty lukemaan, koska ahdistun niistä. Ohjelmointikielestä en ymmärrä hönkäsen pöläystäkään, se on minulle aivan hepreaa, joten luovutan niiden plokkaamisen viisaammille. Myös tietokirjoissa on paljon sellaisia, joista en ole kiinnostunut tai en ymmärrä niitä. En hallitse myöskään eri kielillä lukemista (totta kai osaan englantia ja ruotsia sekä saksaa), olen siis laiska, ja jätän englannin, ruotsin ym. kielen kirjat niille, jotka taitavat kielillälukemisentaidon… sanoo maisterienglannin ja -ruotsin suorittanut lukija.
5.      Onko jokin sitaatti jostain kirjasta jäänyt elämään ajatuksiisi? Mikä?
Eowyn Iveyn Lumilapsi on viime vuoden lempikirjani. Siitä seuraava sitaatti:
He menivät alastomina makuuhuoneeseen. Peittojen alla he hamusivat toistensa vartaloa, käsiä ja jalkoja, selkärankaa ja lanteita, kunnes löysivät tutut, herkät uurteet kuin rypyt vanhasta kartasta, jota on taiteiltu vuosien mittaan auki ja kiinni.
6.      Miltä näyttää vuotesi 2014?
Toivoisin, että vuosi toisi eteeni kirjahelmiä, joista nousisi joitakin ikimuistettavia kirjoja. Osallistun Jokken Nobelisti-haasteeseen, joten luen enemmän kaunokirjallisia teoksia. Tammikuussa luin Munron Viha, ystävyys, rakkaus ja Morrisin Rakkaus -teokset. Naisnobelisteja on vain 13, joka harmittaa minua, mutta yritän lukea juuri heidän teoksia. Minun ikioma Nobelisti on Tove Jansson (ei valitettavasti saanut sitä palkintoa). Tämä vuosi on Janssonin juhlavuosi, joten osallistun kahteen Jansson-aiheiseen haasteeseen. Lisäksi minulla on oma Lukuiloa Perhoslaaksossa -lukuhaaste, joten luen perhosista kertovia ja hyönteisaiheisia kirjoja, genre on vapaa. Vuosi näyttää siis lukuvuodelta.
7.      Mitä ihanaa olet kuullut sanottavan itsestäsi?
No vaikka mitä. Joskus iät ajat sitten olin tyttäreni kanssa kaupungilla ja joku hänen samanikäinen kaverinsa oli nähnyt meidät ja kysynyt sitten tytöltäni, että kuka oli se ihanan näköinen blondi. Poikaparka sai varmaan pitkään kuulla siitä.
8.      Jos mitään rajoitteita (kuten raha tms.) ei olisi, millaisen illan haluaisit viettää parhaiden ystäviesi kanssa?
Upea iso purjevene, jossa olisi osaava miehistö, purjehtisi Välimerellä ehkä syyskuun aikaan. Saisimme nauttia ihanasta auringonlaskusta, tummenevasta tähtitaivaasta ja lempeästä tuulesta. Illallinen olisi katettu kannelle ja mukana olisi tietysti kreikkalaista musiikkia soittava pieni orkesteri. Ruoka olisi kreikkalaista, paljon salaattia, eri kalalajeja ja moussakaa, jälkiruoaksi jäätelöä ja mansikoita. Ruokajuoma jokaiselle oman maun mukaan, itse haluaisin vastapuristettua appelsiinimehua…
9.      Linkitä yksi biisi, joka on jollakin tavalla koskettanut sinua. Jos haluat, voit selittää, miksi kappale on sinulle tärkeä.
Biisi, joka on koskettanut minua, on Ave Maria, jonka tahdissa kävelimme kirkkoon vihittäviksi.
10.  Lempireseptisi?
Laita hiukan vettä kattilan pohjalle ja kattila täyteen kuorittuja omenanpalasia, kodat ja siemenet pois. Kiehauta pienellä lämmöllä omenat soseeksi ja lisää loppuvaiheessa hiukan sokeria oman maun mukaan. Purkita ja laita pakasteeseen, kun ovat jäähtyneet. Omenahillo maistuu mm. jäätelön, lättyjen, pannukakun, viilin, jogurtin, myslin ja kaurapuuron kanssa.

Haastekysymykset
1.      Kerro kirja josta pidät ja jonka päähenkilö haluaisit olla.
2.      Kumpi kiinnostaa enemmän: mieskirjailijoiden vai naiskirjailijoiden kirjat? Miksi?
3.      Luetko ennemmin ulkomaisia vai kotimaisia kirjoja? Miksi?
4.      Novellit vai runot? Miksi?
5.      Minkä kirjan haluaisit lukea, mutta et ole onnistunut saamaan sitä?
6.      Mikä edellisen kysymyksen kirjassa kiinnostaa sinua?
7.      Mikä on paras kirja, jonka olet lukenut, ja jota joku on sinulle suositellut?
8.      Onko sinulla kirjakynnys? Mitä et lue?
9.      Kuinka monta kirjaa olet hankkinut tänä vuonna? Kerro ihmeessä meillekin mitkä kirjat.
10.  Mitä kirjaa suosittelet minulle?

10 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, Mai, vastaan ensi viikolla:)
  Saako tuota aloituskuvaa käyttää vastauksessa?
  Onko niin, että vastaan sinun kysymyksiisi (on tuossa lopussa), vai pitääkä itse keksiä kysymykset?

  Oikein antoisaa viikonloppua sinulle & Co♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaa saa käyttää, se on oma piirrustus. Vastaa lopussa oleviin kysymyksiin ja keksi niille, jotka haastat, omat kysymykset. Alkuvuosi on lähtenyt sujuvasti käyntiin näillä haasteilla :)

   Poista
 2. Kiitos haasteesta, Mai! Koitan vastailla mielenkiintoisiin kysymyksiisi lähipäivinä. Olen käymässä pikaisesti koneella, mutta täytyy taas mennä, koska koko päivän minulla on särkenyt päätä. En tiedä, onko usean tunnin lukeminen yhtään auttanut siihen, mutta kun kerrankin pitkästä aikaa on aikaa vain lukea, niin mitä muutakaan tässä voisi tehdä? :)

  VastaaPoista
 3. Nam, omenahilloa :)!

  Kiitos vastauksistasi! Kiinnostuin kovasti Lumilapsesta. Oli erityisen kiehtovaa lukea mm. "12-sivuista esseetäsi" :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita esseitä olen kirjoittanut niin paljon, että ne tulevat jo lonkalta :)
   Lue ihmeessä Lumilapsi :)

   Poista
 4. Ja ooooh, mikä ilta olisikaan merellä kreikkalaisen ruoan kera! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tunnustaa, että olen muutaman kerran seilannut Välimerellä, mutta en purjeveneessä kavereiden kanssa, vaan ihan turistiveneillä ahtaasti tuntemattomien kanssa. Jostakin syystä löydän itseni aina tulivuorisaarilta...

   Poista