lauantai 4. lokakuuta 2014

John Woodward: Hyönteiset


Karisto on julkaissut 7-vuotiaasta ylöspäin lasten tietokirjan Hyönteiset. Kirjan kannet ovat paksut ja keskellä on irrotettava suurennuslasi. Kirjan sivut ovat pahvia, joissa on 6 piilosivua ja 5 luukkua. Kirjan kuvitus on pikkutarkkaa ja yksityiskohdat ovat kauniita. Mielestäni kirja soveltuu myös nuoremmille lapsille katselukirjaksi. Yleensä lapset ovat todella kiinnostuneita hyönteisistä ja perhosista, jotka tulevat kirjan myötä tutuiksi. Suurennuslasilla on kiva tarkastella kirjan värikuvia tarkemmin, vaikka epäilen, että se menee aika nopeasti rikki. Lapsille kannattaakin hankkia kunnollinen suurennuslasi, jotta he voivat tutkia hyönteisiä myös luonnossa.

Kirjassa on hyvää tietoa hyönteisten tunnistamisesta, muodonvaihdoksesta, miten hyönteiset saalistavat, mitä ravintoa ne käyttävät, hyönteisten hyökkäys ja puolustus, asiaa suojaväristä, hyönteisten pesänrakentamisesta sekä tietoa esihistoriallisista hyönteisistä. Lisäksi kirjassa on tietoa perhosista, kovakuoriaisista, kaksisiipisistä, nivelkärsäisistä ja pistiäisistä.

Kirjan sivuilla tulee hyödyllistä tietoa hyönteisistä, mutta kirjassa kerrotaan mitkä eivät ole hyönteisiä esim. hämähäkit, skorpionit ja kaksoisjalkaiset. Kirja on todella kiva lahjaidea lapsille. Huomasin, että hakemistossa oli ylimääräisiä ötököitä, joista varsinkin äyriäiset ja täit pistivät silmään. Hakemisto vaatisi siis päivitystä.

Madagaskarinkuukehrääjä on maailman suurimpia perhosia. Sen siivenkärkien väli on 20 senttimetriä ja pyrstöt ovat 15-senttisiä. Se viettää suurimman osan elämästään toukkana ja elää aikuisena perhosena vain viisi päivää. Koiras etsii naaraita sulkaa muistuttavilla tuntosarvillaan.

John Woodward, Hyönteiset
suom. Elina Lustig
Karisto 2011
s. 29
Viewfinder Insects 2009
Lasten tietokirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti