keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Riikka Juvonen: Kotikuusen tarinoita

Riikka Juvonen on kuvittaja, kirjailija ja taidemaalari. Riikka Juvonen on kirjoittanut ja kuvittanut monipuolisesti sekä lasten- että aikuisten kirjallisuutta. Kotikuusen tarinoita on Riikka Juvosen kirjoittama ja kuvittama teos lapsille, joka sisältää kolme herttaista kotikuusen kertomaa satua eläinmaailmasta ja taitaapa siellä vilahtaa itse keijukainen ja pilvien paimen, Säähaltija.

Kuusen tarinat ovat ihastuttavan riemukkaita ja puhuvat eläimet tekevät niistä suloisia ja mahdottoman positiivisia. Lapset tutustuvat eläimiin ja luonnon tapahtumiin ja vuodenaikoihin satujen kautta, mikä helpottaa asioiden omaksumista. Kirjan ensimmäinen tarina kertoo karhusta, joka kaipaa ystävää, sillä hän tunsi olonsa yksinäiseksi. Pieni keijukainen ei oikein karhun mielestä käynyt ystävästä, mutta loppujen lopuksi ystävyys teki karhun oikein onnelliseksi.

Siitä päivästä alkaen karhu ei ollut enää koskaan yksinäinen. Kun keijukainen syksyn tullen muutti takaisin sateenkaarelle, se kömpi talvipesäänsä tietäen, että luminen metsä oli täynnä ystäviä, jotka odottivat, että se heräisi talviunestaan ja alkaisi taas tanssia.

Seuraava tarina kertoo Äksy-pässistä ja pilvilampaista. "Minä olen ukkospilven poika enkä mikään hattara", Äksy ajatteli ja päätti näyttää, että se osasi järjestää rajuilman aivan kuten isänsä. Äksy oli siis pilvenhattara, mutta Riikka Juvonen oli tarinassaan kuvannut pilvet lampaina ja pässeinä. Aika osuvasti oivallettu. Lampaita yritti hoivata Säähaltija, mutta Äksy oli kiukkuisella tuulella ja Säähaltijalla oli tekeminen pienen kiukuttelijan kanssa.

Kolmas kirjan tarina kertoi ketusta, karhusta ja käärmepuusta. Käärmepuu kuulostaa aika ikävältä, mutta Juvonen oli kirjoittanut tarinasta lapsille sopivan jännittävän. Riikka Juvosen kuvitukset ovat uskomattoman kauniita ja kuusen tarinat olivat satumaisen opettavaisia ja iloisia. Kirjan teemoina olivat yksinäisyys, kiukuttelu ja sovittelu. Erittäin hyviä aiheita, joista keskustella lasten kanssa.

Riikka Juvonen, Kotikuusen tarinoita ****
kuvittaja, Riikka Juvonen
Satukustannus Oy 2011
s. 48

4 kommenttia:

 1. Riikka Juvosella on tosi hienoja kirjoja. Muutamasta lienen minäkin postannut..;)
  Verraton taito on kuvittaa omat kirjansa, harva siihen kykenee!
  Kiitos postauksesta Mai; hyvää Vappua sinulle! ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aili ja hyvää Vappua myöskin sinulle :)
   Juvosen kuvitukset ovat upeita :)

   Poista
 2. On hyvä että lastenkirjallisuus pysyy voimissaan eikä väisty näiden kaiken maailman tablettien ja läppäreiden tieltä. Juvonen tekee ilmeisesti kaiken itse kirjoihinsa - tarinan, kuvituksen? Lasten kuvakirjalla on parhaimmillaan taideteoksen painoarvo. Hyvä että bloggaat myös lastenkirjoista, koska monesti ne blogeista unohdetaan (kuten itsekin vaikka niitä yhdessä meilläkin vielä luetaan). Nyt meillä tyttö 6v. lukee paljon ihan itekseen Sos-kirjoja ja viisikoita jne, mutta silti iltasadun tahtoo että isi lukee :) Hyvää Vappua Mai ja toivotaan kauniita ilmoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua surettaa, kun Turun kaupunki on tehnyt päätöksen, että eskarilaiset eivät saa enää tehtäväkirjaa. Monelle lapselle se on ainoa kirja, jonka he itse omistavat johtuen perheoloista. Oma kirja, jota on ollut itse tekemässä, on pitkään valtavan tärkeä asia.
   Onneksi kirjailijat vielä panostavat näihin suomalaisiin lastenkirjoihin, vaikka kustannusala alkaa olla kriisissä.
   Ääneen lukeminen on valtavan tärkeää lapsille ja siinä kehittyy mm. keskittymiskyky.
   Hienoja Vappuilmoja myös sinulle :)

   Poista