perjantai 2. joulukuuta 2016

Ilari Aalto: Matkaopas keskiajan Suomeen

Näpistelijät ruoskitaan ja näiltä leikataan nenä tai korva, vakavammin rötöstelleet päätyvät hirsipuuhun. Noidat, tuhopolttajat ja naispuoliset murhaajat poltetaan roviolla, ja kaupungista karkotetuilta leikataan käsi, jos nämä erehtyvät palaamaan. Rikolliset halutaan leimata fyysisesti varoitetuksi muille.

Ilari Aallon tietoteos Matkaopas keskiajan Suomeen on metkaa luettavaa tällaiselle historian ystävälle. Keskiajalla tarkoitetaan Suomessa katolisen kirkon vallan aikaa. Keskiajalla Suomesta tuli osa Ruotsia ja Eurooppaa, myös saksalaiset kauppiaat liittivät Suomen Hansan kauppaverkostoon. Kirjassa kuljetaan keskiajan Suomessa 1100-1500 vuosisatojen välillä, tutustutaan Suomen silloiseen maantieteeseen, lyhyeen historiaan, asukkaisiin, kieliin, säätyihin, kaupunkeihin ja lakeihin, maksutapoihin, ammatteihin, uskontoon ja mm. piispa Henrikiin, matkustamiseen ja majoittumiseen, käytöstapoihin, ongelmatilanteisiin, ruokaan ja juomaan, pukeutumiseen, Suomen Turkuun ja muihin matkakohteisiin ja moneen kiinnostavaan asiaan matkan varrella.

Wargasta mies Gulda, hopia, walmista Penningitä, Hewoisen, waatteita, odhan, eli mingä kaldainen warkaus se olla taita hänen pidtä sidottaman, ja käräiän wietämän, ia siellä tunnustettaman ia duomio päälle otettaman, ia hänen hirdhen andaman wedettä.
Kuningas Kristofferin maanlaki 1442

Nykyajan Turusta voi vielä löytää keskiajalla rakennetun Turun tuomiokirkon ja Turun linnan sekä nähdä keskiaikaista asumistyyliä Aboa Vetus-museon sisällä. Vuonna 1992 löytyneissä arkeologisissa tutkimuksissa kivitalojen rauniot todistivat, että Turussa oli keskiajalla paljon enemmän muurattuja taloja kuin oli uskottu. Arkeologiset tutkimukset tuovat koko ajan enemmän tietoa keskiajan ihmisten elämästä. Keskiajan kaupunkeihin kuului myös Porvoo ja Ulvila. Suomessa oli tuolloin seitsemän tietä ja Suomi kuului Ruotsiin. Ruotsalaiset kutsuivat Suomea Itämaaksi, Ruotsi oli Sveanmaa, Pohjois-Ruotsi Norlanti. Arkeologisissa tutkimuksissa on löydetty mm. vuonna 2004 Mankby Espoosta Mankinjoen varrelta. Kylästä löydettiin noin 20 talon perustukset ja maastosta löytyivät keskiaikaiset tiet ja uunit sekä esineitä.

Matkaopas keskiajan Suomeen on mukava perusopas keskiajan Suomeen. Kirja on sopiva myös historiantunneille oppimateriaaliksi tai opettajille tietoteokseksi. Yhdellä lukukerralla ei voi millään omaksua näin suurta määrää historiallista tietoa, joten suosittelen kiinnostuneita hankkimaan kirjan itselleen. Kirja on kirjoitettu mukavalla tyylillä, joten uskoisin, että kenenkään matkasta keskiajalle ei tule pitkäveteinen. Matkalla voi tapahtua kaikenlaista, joten parasta olla valmistautunut etukäteen.

Pidä oma veitsi ja lusikka mukanasi, koska ruokailuvälineitä ei tarjota.

Ilari Aalto, Matkaopas keskiajan Suomeen ****
kuvitus, Elina Helkala
Atena 2015
s. 256

Ullan bloggaus
Ahmun bloggaus

6 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä tervetullut teos kaikille keskiajan ystäville. Minullakin on tämä hyllyssäni, mutta toistaiseksi olen tätä vasta vähän silmäillyt. Keskiaikatuulen taas voimistuessa on ihanaa tietää, että voi lähteä tämän mukana aikamatkalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin itse kirjaston kirjan, mutta haluaisin tämän joululahjaksi itselleni :)
   Keskiaika on mielenkiintoinen ja tykkään lukea siitä ajasta kertovia kirjoja. Historiallisen tietoteoksen voi tehdä myös viihteellisemmin, kuten tämäkin Matkaopas on tehty.

   Poista
 2. Onpas mielenkiintoinen kirja, kiitos postauksesta. Hyvä joululahjavihje!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on minustakin mielenkiintoinen. Ajattele Anneli, tuossa kansikuvassa on keskiajan Turku, jossa oli vain 1500-2000 asukasta. Tämä on tosi hyvä joululahjavinkki myös nuoremmille lukijoille.

   Poista
 3. Tätä onkin kehuttu paljon ja kaiketi ties kuinka mones painos jo menossa. Pitää tutustua joskus itsekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Tämä sopii historian ystäville. Kiinnostava matkaopas ja kertoo mm. kannattaako naisihmisen lähteä yksin vaeltamaan kesiajalla. Voi joutua pidätetyksi irtolaisuudesta tai prostituutiosta. Paitsi tietysti säätyläiset, jotka saivat matkustaa vapaasti ja heillähän oli aina saattelijoita.

   Poista