lauantai 22. heinäkuuta 2017

Anja Erämaja: Ehkä liioittelen vähän
Kierumatara käy nilkkaan kiinni

karhunköynnös vyötäisille

krassi kietoutuu niskaan  tähän jäät, tähän, tähän jäät.Nukahdat kurpitsan kylkeen

unohdut vadelman varjoon

suloisten nokkosten vartioon  tähän jäät, täällä olet vapaa.Takiaisen mykerö takertuu tukkaan

lutukan siemen jalkapohjaan.

Poppelin höytyvä huuleen  tähän jäät, tähän, tähän jäät.


Anja Erämajan runokirja Ehkä liioittelen vähän sopii hyvin luettavaksi Tuijatan vetämällä Naistenviikolla. Tästä elämänmakuisesta runokirjasta luin ensimmäisen kerran Kirja vieköön! - blogissa ja kiinnostuin kovasti nauttimaan runoista, joita kaupataan hauskalla kirjan nimellä. Runot ovat sekä perinteisiä, että proosarunoja, seassa villi A-kirjain-runo ja kokeilevalla tavalla kirjoitettuja runoja. Perhepalaveri on niin kokeileva, että en ymmärtänyt sitä ollenkaan, ehkä sitä oli liioiteltu nimen mukaan liikaa. Miinuksia ja plussia –runossa olisin jakanut omalta kohdaltani arviot eri tavalla, kivan kokeileva ja laittoi hauskasti miettimään omia arvoja ja elämää. Sivulla 19 runo on nurinperin ja muualtakin löytyy runon kääntämistä. Toisaalta hauskaa, mutta toisaalta sitten liioiteltua, kuten runokirjan nimikin kertoo.

Tämä runokirja sopii henkilöille, jotka osaavat hassutella, eivätkä säikähdä vähästä. Heille runot voivat olla nurinperin ja ne voivat kokeilla rajoja. Minulle hiukan perinteisimmistä runoista pitävälle löytyi myös runoja, kuten tuo yllä oleva, josta pidän kovasti runon luontoon liittyvän sisällön vuoksi. Minä luin runon rakkausrunona.

Anja Erämaja, Ehkä liioittelen vähän ***
WSOY 2016
s. 70

Osallistun kirjalla Ompun runohaasteeseen.   

6 kommenttia:

 1. Ihana sitaatti tähän aamuun Mai <3 Ehkä Erämaja liioitteli vähän, mutta pidin :) Kaunista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta <3
   Tämä runokirja yllätti ainakin minut :) No pysyin sentään tuolilla.

   Kauniista ja aurinkoista kesäviikonloppua.

   Poista
 2. Erämäja on niiiin mojova sanailija. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle nämä perinteiset runot sopivat parhaiten, kuten tuo lainaamani runo <3

   Poista
 3. Kuulin Erämajan lukevan runoja aiemmasta kokoelmastaan "Kuuluuko tämä teille" kerran Joensuun kirjallisuustapahtumassa. Sitä oli kiva kuunnella ja katsella aluksi - hän myös musisoi - mutta pitemmän päälle monotoninen, viipyilevä esitystyyli ja toistot alkoivat väsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kuunnella runoja, mutta mieluummin niin, että on kaksi tai kolme runoilijaa lukemassa omia runoja (viimeksi oli 3 runoilijaa). Silloin esityksessä on vaihtelua ja runoissakin on vaihtelua, samoin äänensävyissä. Runojen valinnat ovat myös tärkeä suunnitella hyvin etukäteen. Kuulostaako siltä, että nuttura on tiukalla! No, pian pääsen saunaan ;)

   Poista