lauantai 28. lokakuuta 2017

Kati Tervo: Iltalaulaja


Lintu pesisi Ellenin hiuksiin, jos hän nukahtaisi verkkokeinuun. Suortuvat olivat runsaat, ruohomaiset ja nutturalla. Kun hän heräsi, hän ei voisi liikahtaa viikkoihin. Ei ennen kuin munista kuoriutuisivat poikaset. Niitten pitäisi kasvaa ja oppia lentämään.

Kati Tervon Iltalaulaja kertoo taiteilija Ellen Thesleffin (1869-1954) kesästä kesähuvilallaan Casa Biancossa Muroleessa vuonna 1945. Hänen apulaisenaan huvilalla on maalaistalon tyttö Taimi. Taimi on seurannut pienestä asti huvilan tapahtumia kesäaikaan tarkkailupuustaan. Tietysti Ellen on huomannut pienen reippaan tytön puussa, mutta hänen mielestä on hyvä asia, että Taimi on kiinnostunut heistä ja katselee elämänmenoa uteliaasti ja puusta käsin. Ellen ja Taimi jakavat yhdessä myös kiinnostuksen taiteisiin. Taimi taiteilee myös, mutta sitä ei katsota hyvällä, varsinkin äiti pitää huvilassa vietettyä elämää kaiken pahan alkuna ja juurena. Pakanoita. Tyttö saa huonoja vaikutteita.

Miten isä oli tänne eksynyt? Oliko isä vakoilemassa häntä? Senkö tähden isä oli täällä, kun tytär oli ilmoittautunut haluavansa taiteilijaksi.

Iltalaulaja on viihteellinen ja raukea kertomus taiteilijan elämästä ränsistyneessä huvilassa, jossa ainoa seuralainen on Taimi, joka imee vaikutteita vanhasta Ellenistä. Taimi haluaa omia Ellenin vain itselleen ja  on vihainen kaikille, jotka yrittävät tulla heidän kahden väliin. Kirja on kaunis kuvaus taiteilijan kaipuusta menneeseen ja tiedosta, että on vanha ja halu tehdä tauluja on suurempi kuin mikään muu elämässä.

Ellen Thesleff (1869-1954) oli yksi  eturivin suomalaisista naisista, joka eli taidegraafikkona ja taidemaalarina Suomessa ja maailmalla. Hän oli saanut ensimmäiset oppinsa isältään, joka oli harrastajamaalari. Ellen kävi myös piirustuskouluja Suomessa, Pariisissa ja Firenzessä. Kirjan molemmat naiset kertovat omat elämänkuvionsa tasavertaisina. Kati Tervo on kirjoittanut Iltalaulajan omalla äänellään kauniiksi kertomukseksi, joka henkii kesäillan huumaavaa kukkaistuoksua ja loppukesän kuolleita lehtiä.

Äiti halusi uskoa, että Ellen laittoi Taimin pään pyörälle. Taimi itse tietää, ettei se niin ollut. Elämä sen sekoitti.

Kati Tervo, Iltalaulaja ****
Otava 2017
s. 201

Osallistun kirjalla Tuijatan Taiteilijaromaani-haasteeseen ja Marikan Naisen tie-lukuhaasteeseen.

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta Maj. Ajattelin ehdottaa tätä kirjaa seniorilukupiirimme kirjaksi. Luuletko että olisi sopiva myös tällaiseen tarkoitukseen? - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin valitsisin juuri tämän seniorilukupiirin kirjaksi. Kirja on tosi hyvä joululahjaidea vanhuksille. Kirja on kaunis kuin muistojen kesä, kesä, jota haluaa aina muistella sen kauniiden muistojen vuoksi.

   Mukavaa sunnuntaita <3

   Poista
 2. Olen tällä hetkellä lukemassa taiteilijaelämäkertoja ja -romaaneja, joten tämä kirja minun täytyykin etsiä käsiini. Kiitos, Mai tästä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luen taiteilijaelämäkertoja ja -romaaneja, kun sopiva tulee vastaan.
   Muistan kun äiti luki elämäkertoja, niin minusta ne olivat tylsintä luettavaa mitä tiesin. Äiti aina halusi keskustella niistä ja kertoi kirjojen sisällöt. Ajattelin, että huh huh en ikinä lue elämäkertoja. Nyt luen niitä mielelläni ja blogiaikana niitä on kertynyt aikamoinen kokoelma. Niin se voi lukumaku muuttua <3 Paitsi dekkareita minä aion lukea niin kauan kuin pystyn ja sitten siirryn äänidekkareihin. Äiti ei lukenut ikinä yhtään dekkaria. Häntä inhotti, jos minä kerroin niistä.

   Poista