maanantai 9. lokakuuta 2017

Stig Hansén: Birgitta Ulfsson - Mikä ettei?Birgitta Ulfsson 1.7.1928 – 8.10.2017

Ei sen näin pitänyt mennä, kun lainasin Stig Hansénin kirjoittaman elämäkertakirjan Birgitta Ulfssonista. En olisi halunnut lukea kirjaa liikuttuneena kuultuani suru-uutisen eilen uutisista. Olen tuntenut sinut aina, koko ikäni, Birgitta, ihana karismaattinen näyttelijä. En ole koskaan nähnyt sinua teatterilavalla, mutta televisiossa ja radiossa kylläkin. Pakko sanoa, että olit  ihana Muumimamma. Äänesi oli ihana, aivan loistava ja kehon kieli uskomattoman sensuelli. Ilmankos sinä olit miesten ja kirjan mukaan naistenkin mieleen, niin näyttämöllä kuin elävässä elämässäkin. Ja karismasi loisti tähtiloistetta loppuun asti teatterissa ja näytelmissä. Eilisestä asti tähtesi on loistanut taivaalla.

Sanoit jossain välissä, että pidit jokaista vuoden kerrallaan.
Niin, niitä jotka sitten kelpuutin. Ei minulla ollut monta yhtaikaa, siinä olin kunniallinen, mutta flirttasin kaikkien kanssa. Hitto soi ja piru vie. Minä olin pirunmoinen tanssija. Oi luoja. Oli valtavan hauskaa olla suosittu, ja suosittu minä olin – kunnes piti kirjoittaa ylioppilaaksi, ja opettajat päättivät että tuota me ei päästetä läpi, hän pilaa koulun maineen. Joten ne antoivat minulle ala-arvoisen neljässä aineessa (matikassakin!).

Birgitta Ulfsson ja Stig Hansén kävivät kirjassa Birgitta Ulfsson - Mikä ettei? vuoropuhelua kaikissa paikoissa missä Birgitta työskenteli, vietti aikaa ja lomaili. Tarkoitus oli kirjata näyttelijän työtä Göteborgin kaupunginteatterin kotisivuja varten. Kerran sitten Hansén kysyi, että voisiko keskusteluista tulla kirja ja lopulta Birgitta päätti että mikä ettei.

Elämäkertatiedusteluja oli tullut useammasta kustantamosta kymmenien vuosien ajan, mutta näyttelijä ei ollut halunnut avata yksityiselämäänsä ulkopuolisille. Aika paljonhan hänen yksityiselämänsä on ollut julkisuudessa jo senkin vuoksi, että hän oli pitkään naimisissa näyttelijä Lasse Pöystin kanssa, josta on jo ilmestynyt elämäkerta. Toisen kerran Birgitta meni naimisiin vuonna 2007 ruotsalaisen näyttelijän Iwar Wiklanderin kanssa.

Ja hän pitää Lassesta ja Lasse pitää hänestä, kaikki on mennyt meidän puoleltamme tuskattomasti. Lasse sanoi:” Jos se olisi ollut joku toinen mies, olisin tappanut hänet.”

Nuoren Birgitan ilmoittaessa vanhemmille, että hänestä tulee näyttelijä, isä oli tuumannut, että ensin olisi hyvä hankkia toinen ammatti. Kirjassa käydään läpi lapsuutta ja nuoruutta jutustelun lomassa. Hansénin ja Ulfssonin keskustelua on mukava seurata. Välillä jutellaan eri näytelmistä, kirjoista, vanhasta kihlatusta, ystävistä, teattereista, teatterijohtajista, perheestä ja yleensä elämästä. Vanhenevaa näyttelijää kiinnosti myös kuolema ja hän tunnusti olevansa sinut tulevan kuoleman kanssa, joka läheni päivä päivältä. Hänellä oli syöpä, mutta se ei hidastanut hänen aktiivisuuttaan, päinvastoin. Hän  saattoi katsoa kaksikin teatteriesitystä päivässä. Lääkärikin oli kirjoittanut papereihinsa, että ällistyttävän elinvoimainen vanhus!

Birgitta Ulfssonin elämä on ollut elämää parrasvaloissa Suomessa ja Ruotsissa. Hän on näytellyt suomeksi ja ruotsiksi. Sydäntäni lämmitti, että hänen sielunmaisemansa ja sydämensä viides kammio sijaitsi suomalaisessa saaressa meren ja luonnon keskellä, jossa hän vietti kolme kuukautta joka kesä. Saarelle piti mennä veneellä, yksinkertaista elämää saaristossa, jota mekin vietämme joka kesä. Valloittava ja sydämellinen Birgitta Ulfsson eli uskomattoman koukuttavan elämän, josta ei puuttunut juonenkäänteitä. Tähti joka ei sammu koskaan.

Olen näyttelijä, vilkas ja vähän intellektuelli.

Stig Hansén, Birgitta Ulfsson - Mikä ettei? *****
Kuvat Birgitta Ulfssonin yksityisarkisto
Suom. Liisa Ryömä
Teos & Förlaget 2017
s. 194
Birgitta Ulfsson – med och mot min vilja 2017

Osallistun kirjalla Tuijatan Taiteilijaromaani-haasteeseen ja Marikan Naisen tie-lukuhaasteeseen.

7 kommenttia:

 1. Tämä oli vallan hurmaava kirja, ja niin oli Ulfssonkin. Kun hän esiintyi keväällä Baban Kirja vieköön! -illassa hän otti yleisönsä suvereenisti ja kaikki olivat ihan pähkinöinä. Surullista. Youtubesta löytyy hänen esityksiään, jos haluat kuunnella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli Riitta, hurmaava kirja ja minua itketti niin paljon. Ajattele miten ihminen voi elää noin energisenä 89 vuotta ja terveesti onnettomana. Nyyh, meitä jäi valtava ihailijajoukko kaipaamaan Birgittaa <3

   Poista
 2. Niin oli Riitta, hurmaava kirja ja minua itketti niin paljon. Ajattele miten ihminen voi elää noin energisenä 89 vuotta ja terveesti onnettomana. Nyyh, meitä jäi valtava ihailijajoukko kaipaamaan Birgittaa <3

  VastaaPoista
 3. Surullinen uutinen oli Birgitta Ulfssonin kuolema. Jäämme kaipaamaan häntä, hänen energisyyttään, näyttelijäkykyjään, hänen persoonallisuuttaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suru-uutinen oli. Oli samanikäinen kuin lasteni ukki, joka kuoli elokuussa ja haudattiin syyskuussa. Birgitta Ulfsson antoi omalla persoonallaan paljon ihailijoilleen. Upea näyttelijä ja uskomaton ura. Ihan hengästyttää kirjan luettuani, että miten joku jaksaa tehdä noin paljon 89 vuotta.

   Poista
 4. Oi että, miten ihana teksti, Mai! <3 <3 <3

  Birgitta Ulfssonissa oli harvinaista lämpöä ja tähtisumua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta <3 <3 <3

   Niin ihana ihmisenä ja tuohon viimeiseen sitaattiin, jossa hän sanoo, että on vähän intellektuelli voisin sanoa, että sen vähän voisi poistaa edestä. Hän oli Näyttelijä ja ihana ihminen. Nyt tuli taasen tippa linssiin...

   Poista