sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo

Huoneeseen palattuani avasin ikkunan ja jäin vielä hetkeksi nojailemaan rautakaiteeseen. Metron sisäänkäynnin luona olevasta kahvilasta kuului vaimeaa soittoa. Kirjavin lyhdyin valaistu vene lipui Saint-Michelin sillan alitse ja katosi pian näkyvistä. Kuun sirppi hohti taivaalla Notre Damen tornien yläpuolella. Miten lie ajatus harhaili siihen lentäjäparkaan, joka parhaillaan yritti henkensä kaupalla ylittää valtamerta. Miltähän tuntuisi lentää tuolla ylhäällä läpi yön pelkässä kuun valossa, kun alapuolella pauhasivat Atlantin vaahtopäät?

Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoissa on edetty kuudenteen kirjaan Taiteilijan vaimo. Sarja jatkuu vielä. Ensimmäisistä kirjoista tutun Idan näkökulma vaihtui edellisessä kirjassa, Ruokarouvan tytär, hänen tyttärensä Kirstin näkökulmaan ja mielestäni myös sarjan luonne muuttui syrjästäkatsojan roolista vahvan ja luonteikkaan Kirstin rooliin. Ida itse jäi kirjan taustahenkilöksi. Ruokarouvan tytär kirjassa Kirsti muutti Pariisiin, sillä hän oli kiinnostunut muodista. Taiteilijan vaimo teoksessa eletään vuosia 1927-30 ja alussa jatkuu Pariisin aika ja kuuma rakkaussuhde kuvanveistäjä Iivoon.

Kirstin haaveena oli perustaa Helsinkiin muotiateljee tavallisille naisille. Kirsti oli taitava piirtäjä ja muotiluomukset valloittivat hänen piirroksensa. Luovan puolensa hän oli perinyt isältään. Pariisista olivat vuonna 1927 monet suomalaiset kulttuurivaikuttajat kiinnostuneita, ja Kirstillä ja Iivolla oli runsaasti seuraa vapaa-ajalla. Olavi Paavolainen oli tullut tutuksi jo edellisestä kirjasta. Nyt hänen seurassaan liikkuivat Mika Waltari, Matti Annala ja Erkki Kivijärvi. Suomessa ei oltu yhtä vapaamielisiä kuin Pariisissa ja Kirsti alkoi pelätä menettävänsä maineensa Iivon rinnalla, joten heille tuli kipin kapin  lähtö takaisin kotiin, ennen kuin juorut kerkesivät perästä.

Kirsti Ja Iivo ehtivät Suomeen ja vihille. Koti sai olla Kirstin entinen huone Albergassa äidin, Eliaksen ja kaksosveljien luona. Iivo pääsi naapuriin Ville Vallgrenin oppeihin ja Kirsti perusti ystävänsä kanssa muotiateljeen Bulevardille. Yrittäjän päivät olivat pitkät ja samoin Iivon päivät. Nuoripari joutui koetukselle, ennen kuin arki tasaantui. Pariisin huolettomuus ja kiihkeä kaupunkielämä jäi taakse. Tilalle tuli arki ja tiukka talous, joka sopi Kirstille, mutta luovalle Iivolle ei. Iivoa myös rassasi asua appivanhempiensa luona, kaupungissa olisi vapaampaa ja ystävät lähempänä. Sopeutuiko Iivo? Ja saiko Kirsti muotiateljeeseen asiakkaita? Monta vaikeaa askelta oli nuorella parilla edessä, mutta onneksi Ida oli tukena ja turvana.

Enni Mustosen historiallinen Syrjästäkatsojien tarina-sarja on ihastuttanut minua aidosti kulttuuri- ja taidemaailmaan sijoittuvilla henkilöillä ja tapahtumilla. Jokaiseen kirjaan on mahtunut runsaasti eri kulttuurimaailmoihin vaikuttaneita henkilöitä. Taiteilijan vaimo on, kuten ihastuttava kansikuvansa, elävää menneisyyttä.

Enni Mustonen, Taiteilijan vaimo ***
Otava 2018
s. 427
Historia

Enni Mustonen: Paimentyttö
Enni Mustonen: Lapsenpiika
Enni Mustonen: Emännöitsijä
Enni Mustonen: Ruokarouva
Enni Mustonen: Ruokarouvan tytär
Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo

10 kommenttia:

  1. Aloittelin tätä viikolla mutta en vielä saanut loppuun asti. Noita aikaisempia olenkin lukenut ja tykännyt joistain enemmän kuin toisesta. Yritän laajentaa lukupiiriäni ettei aina vain dekkareita :)Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dekkarit ovat kyllä ihan mukavaa luettavaa, mutta niihinkin voi tulla ähky. Tämä Syrjästäkatsojan tarinat-sarja on viihteellistä historiaa, joten niitä lukee ihan sujuvasti aina välillä.

      Mukavaa sunnuntaita Esther Helmiä :)

      Poista
  2. Tämä on niin mukava sarja, tosin tämä ja edellinenkin ovat vielä lukematta. Tätä lukiessa viihtyy, historia on kohdallaan ja tulee eläväksi, ja tunnetut taiteilijat tuodaan tarinaan hienotunteisesti. Pidän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi, että tunnetut henkilöt tuodaan sarjaan hienotunteisesti. Tässä kirjassa on kuitenkin eräs kieroilija, joka alkoi kiehtomaan mieltä ihan oikeasti. Katsotaanpa törmäätkö kyseiseen henkilöön, kun luet Taiteilijan vaimoa ;)

      Poista
  3. Olen lukenut tästä sarjasta vasta ensimmäisen osan, mutta sain kirjabloggajakollegalta monta osaa lahjaksi joten tarkoitukseni on kyllä jatkaa sarjan parissa. Kesälomalähestyy ja olen ajatellut, että tämä sarja voisi olla mukavan leppoisaa luettavaa loma-ajalle. :) Kivaa kuulla, että sarja säilyy kiinnostavana jatkuessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, tämä kirjasarja käy ihan historian opetuksesta, sillä sen verran mielenkiintoisesti Enni Mustonen kirjoittaa sarjaansa.
      Sopivaa luettavaa kesälomalle.

      Poista
  4. Pidin kovasti sarjan alkupuolen osista, mutta petyin sen verran Ruokarouvan tyttäreen, että lopetin sarjan lukemisen siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin nikottelin, kun päähenkilö vaihtui Idasta Kirstiksi. Kirstistä kertovat kirjat ovat huomattavasti viihteellisempiä ja ne ovat nopeatempoisempia. Mutta historia onneksi jyrää näissäkin teoksissa.

      Poista
    2. Olen samaa mieltä, että Kirstin myötä sarja on viihteellistynyt ja henkilökuvaus ohentunut. Luin silti, koska olen koukuttunut stalkkaamaan, mitä perheen naisille kuuluun. Odotukseni eivät vaan ole enään niin kovat kuin neljän ensimmäisen osan kohdalla. Mutta kaikki kunnia Mustosen vakuuttavalle kulttuurihistoria-ainekselle!

      Poista
    3. Samaa mieltä olen minäkin. Jostakin syystä näihin henkilöihin on jo kiintynyt. Jos sarja jatkuu pitkälle, niin tässähän on mahdollisuus tutustua useampaan sukupolveen Idan jälkeläisiä. Ja näistä kirjoista on mukava seurata mitä henkilöitä ja tapahtumia on ollut kulttuuripiireissä. Ja nythän sai tutustua muotiin oikein urakalla kahden kirjan verran.

      Poista