torstai 19. huhtikuuta 2018

Sara Stridsberg; Unelmien tiedekunta


Hotellihuone Tenderloin Districtissä, punaisten lyhtyjen alueella San Franciscossa. On huhtikuu vuonna 1988, ja Valerie Solanas kuolee keuhkokuumeeseen maaten likaisella patjalla, virtsantahrimissa lakanoissa. Ulkona välkkyvät vaaleanpunaiset neonkyltit, ja pornomusiikki jumputtaa yötä päivää.

Sara Stridsbergin Unelmien tiedekunta räjäyttää itsensä lukijan tietoisuuteen heti ensimmäisillä lauseilla. Lukijalle on tiedossa kaikkea mahdollista pedofiliasta prostituutioon, ja siinä ohessa runsasta huumeidenkäyttöä, murhayritys, pakkohoitoa mielisairaalassa jne. Hm. Joku voisi säikähtää tästä minun aloituksestani, mutta ei kannata, sillä minäkin luin kirjan loppuun. Aihepiiri on todella raskas. Se on niin raskas kuin ikinä voi mielenterveyteen liittyvä kirja olla. Stridsbergin Niin raskas on rakkaus oli aihepiiriltään samankaltainen, lapsen heitteillejättö, vastuuttomat vanhemmat, pedofilia, alkoholismi, mielenterveys, mutta kirja oli mielettömän hyvä. Unelmien tiedekunta on kaikin puolin liikaa, mutta nostan hattua kirjailijalle, joka pystyy kirjoittamaan näin rankan teoksen.

Viimeisen kerran hän tuo kanakeiton pihalle, viimeisen kerran hän huutaa sinut ulos, oluttölkki kädessäsi kävelet hitaasti auringon kuumentamalla hiekalla ja kuumuus on polttanut pois kaikki ajatuksesi, ja kun ulkona on mustaa, on sama vaikka olisi kuollut.

Kirjan päähenkilö on Valerie Solanas. Stridsbergin mukaan Unelmien tiedekunta on kirjallinen fantasia, joka pohjautuu edesmenneen amerikkalaisnaisen Valerie Solanasin elämään ja teoksiin. Wikipedian mukaan Valerie Solanas oli radikaalifeministi, joka yritti murhata Andy Warholin. Tämä tulee kirjassa esille, sillä kirjassa kuvataan Valerien aikaa psykiatrisessa sairaalassa sen jälkeen, kun hän yritti murhata Warholin. Kirjassa kuvataan Valerien elämää mm. lapsuudessa ja nuoruudessa sekä kuolinvuotena. Valerie Solanas syntyi vuonna 1936 ja kuoli vuonna 1988.

Käyt taas kierroksilla, värit aulassa näyttävät tavallista kirkkaammilta, ja ihan kuin kaikki tavarat olisivat yhtäkkiä jättimäisiä ja kiitäisivät täyttä vauhtia sinua kohti.

Pienelle tytölle, joka kasvoi heitteillä ja koulunkäynti lapsuudessa oli mitä oli, ei elämällä ollut paljon tarjottavana. Nuoruus kului katulapsena, mutta siitä huolimatta Valerie ponnisteli yliopistoon ja valmistui sieltä. Lapsena satutettu on silti aikuisenakin satutettu.

Sara Stridsberg, Unelmien tiedekunta ****
Suom. Outi Menna
Tammen Keltainen kirjasto 2018
s. 388
Drömfakulteten – tillägg till sexualteorin 2006

Sara Stridsberg: Niin raskas on rakkaus

8 kommenttia:

  1. Olen juuri lukemassa tätä. Stridsberg on valinnut hurjan aiheen & kirjoittaa realistisesti ja eläytyen. Niin rumaa oli Valerien elämä, ei ihme että hänestä kasvoi miesten vihaaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Särkynyt mieli, joka särkyi kaikkien riippuvuuksien vuoksi entistä enemmän. Ne lapsuuskuvaukset olivat huh huh kamalia. Todella ruma elämä.
      Stridsberg on taitava ja huippulahjakas kirjailija.

      Poista
  2. Pelottaa onko tää liiankin ruma, mutta kirjastovarauksessa silti. Enköhän mie selviä... Kumma kun dekkareista pystyn lukemaan "mitä vaan", mutta nää kaunopuolen teokset jännittää :D <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on nykyään vaikeuksia lukea dekkareissakaan lasten kaltoinkohtelua, vaikka tiedän, että kirja on fiktiota. Tämä teos meni kammottavalla tavalla ihon alle, kun tiesi päähenkilöhahmon oikeista kokemuksista, joita kirjailija tietysti väritti omilla taidoillaan ja teki eläviksi.

      Aurinkoista viikonloppua <3

      Poista
  3. Ohhoh, onpas tässä kirja, melkoisen rankalta vaikka myös mielenkiintoiselta vaikuttaa. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle Mai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli!
      Tämä on rankka kirja. Edelleen minulla pääsee raskas huokaus, kun ajattelen kirjan tapahtumia. Kirja on kuitenkin kiinnostava.

      Mukavaa sunnuntaita <3

      Poista
  4. Rankka kirja kyllä, mutta tarpeellinen, Stridsberg on tehnyt todella hyvää työtä. On hienoa, että Valerie Solanasin elämä sai vielä tällaisen kaunokirjallisen tulkinnan, ja että se on luettavissa nyt viimein myös suomeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, että kirjailija on tehnyt hyvää työtä tässä kirjassa, ja saanut menneisyyden tapahtumat elämään.

      Poista