maanantai 18. tammikuuta 2021

Anja Portin: Radio Popov

 

Minä olen Alfred. Alfred Unohdettu, tämän tarinan kertoja. Kaikki jotka kertovat tarinoita tietävät, että tarinoilla on oltava jonkinlainen alku. Jotain mikä sysää tapahtumat liikkeelle.

 

Anja Portinin lastenkirja Radio Popov valittiin vuonna 2020 lasten- ja nuortenkirjojen Finlandia-kirjapalkinnon saajaksi. Ja voisin sanoa, että palkinto osui aika hyvin kirjan kirjoittajalle. Tarina kiehtoo kovasti, sillä siinä kerrotaan lapsista, jotka on unohdettu kuka mistäkin syystä. 

 

Alfredin isä unohti hänet lähtiessään liikematkoille. Isä ei jättänyt edes rahaa ruokaan lähtiessään viimeiselle matkalle. Koska isä viipyi useita kuukausia matkoilla, sähköt oli katkaistu, koska isä ei ollut maksanut laskuja. Mutta kirjan päähenkilö oli aika kekseliäs tyyppi, ns. toimintakykyinen. Hyvin nuoreksi henkilöksi hän osasi selviytyä hyvin yksinäisistä päivistään, mutta huokauksilleen hän ei mahtanut mitään, eikä sille, että häntä ei nukuttanut öisin.

 

Makasin eteisessä ja kuuntelin yön ääniä. Patteri lorisi ja puun oksa raapi kynsillään keittiön ikkunaa. Muuten oli hiljaista. Tai ei aivan. Vatsani kurisi kovempaa kuin koskaan. Minulla oli nälkä. Kamala nälkä.

 

Valvoessaan eteisen lattialla nälissään, Alfred kuuli portaikosta ääniä. Hän oli varma, että oven takana oli joku. Sitten postiluukku avautui ja sanomalehti tuli eteiseen. Sanomalehden väliin oli laitettu jotakin…

 

Seuraavana yönä Alfred odotti öistä kolisuttajaa ja avasi oven heti, kun kuuli oven takaa ääniä. Silloin hän kohtasi henkilön, joka auttoi suuresti ja johdatti Alfredin Radio Popovin suosituksi juontajaksi.

 

Tästä tarinasta nousi mieleeni monia kivoja lastenkirjoja. Myös kirjan sivuilla kerrottiin eri lastenkirjoista, jotka kertoivat unohdetuista lapsista mm. Harry Potterista, joka oli orpo ja joka asui huonosti kohdeltuna setänsä ja tätinsä eteisessä portaiden alla.

 

Radio Popovin aihe on tärkeä, ja herättelee ajatuksia, että lapsi voi asua vanhempiensa luona, mutta kokea olevansa unohdettu. Aikuiset eivät ole silloin läsnä ja turvallisia ja luotettavia, jos käyttävät esim. päihteitä tai ovat väkivaltaisia. Lasta voidaan myös suojella liikaa ja eristää muista lapsista. Lue lisää tämän sympaattisen ja jännittävän kirjan sivuilta.

 

Kun tupa on täynnä lapsia,

alkaa joku soittaa radiosta jatsia.

Se on Radio Popovin juontajakettu,

poika nimeltä Alfred Unohdettu.

 

Anja Portin, Radio Popov *****

Kuvitus Miila Westin

S&S 2020

s. 289

Varhaisnuoret

Finlandia Junior 2020

10 kommenttia:

 1. Luen tätä parhaillaan kuopuksen kanssa. Vaikuttaa hyvältä.

  VastaaPoista
 2. Kiitti esittelystä! Olin kuullut nimen ja kiinnostunut 🍎

  VastaaPoista
 3. Tässä kirjassa on kyllä surullisen vavahduttava lähtöasetelma! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan järkyttävän surullinen, mutta onneksi tämä on fiktiota eikä faktaa.

   Poista
 4. Täytyy laittaa kirja varaukseen. Kiinnostuin kirjasta jo silloin, kun Finlandia-palkintoja jaettiin, mutta tämä postaus sysäsi sen, että kirja on luettava.

  VastaaPoista