torstai 28. tammikuuta 2021

Inga Magga: Varjonyrkkeilijä

 


Käsivarsi jäykistyi ja tunsin hänen sormensa, jotka ylsivät kiertymään kurkkuuni asti. Siinä hän piti minua kuin kissanpentua aloillaan. Hengitin vaivalloisesti, keskityin silmissäni vilistävään betoniseinään, ja kun hissi nytkähti perille, halusin heti avata oven.

 

Inga Magga on sukeltanut esikoiskirjassaan Varjonyrkkeilijä urheilun pakkotahtiseen suoritusmaailmaan. Haluun olla paras. Urheilun maailmaan voi hiipiä pedofiili, joka käyttää tilaisuuksiaan hyväkseen, joka pilaa urheilun, yhteisön ja nuoren harrastajan kehon ja mielen. Inga Magga kuvasi kirjassaan psykopaattia, joka hiljaisilla teoillaan hallitsi kaikkia ympärillään olevia. Pelolla ja rangaistuksilla.

 

Oli ollut ihana lenkkeillä puvussa, josta kaikki näkivät, mihin seuraan minä kuuluin. Puku oli aluksi edustanut kaikkea sitä, mitä ihailin, mutta tänään se ahdisti kuin vangin asu. Minusta alkoi tuntua, että olin osa vartioitua piiriä, osa systeemiä, jossa oli omat sääntönsä ja jolla oli oma suljettu alueensa.

 

Lola oli neljäntoista, kun hän aloitti nyrkkeilyn. Ei kestänyt kauan, kun hän tiesi pelkäävänsä valmentajaansa yli kaiken. Silti hän kulki aktiivisesti treenaamassa. Hän halusi otella. Hän halusi olla paras. Valmentaja oli kuin suuri musta hämähäkki kutomansa kauniisti hohtavan kudelman keskellä. Piti varoa sotkeutumasta kudelmaan, piti pitää varansa, mutta henkilö, joka taitaa valmentamiseen liittyvät mielenhallinnan, ohjauksen ja kehonhuollon, löytää kyllä keinonsa, milloin saalis on herkimmillään, avuton ja valmis saaliiksi.

 

Suljin silmät ja purin huulta. Kuvat piinasivat mieltäni. Säkki keinui, nainen roikkui jäsenet raskaina. Hänellä oli liian vähän vaatetta. Et enää palele.

 

Kymmenen vuotta myöhemmin Lola oli taiteilija ja hankki elantonsa pitämällä taidekursseja. Eräälle kurssille osallistui entisen valmentajan tytär, joka harrasti nyrkkeilyä isänsä valmentamana. Kirja on jakaantunut näiden kahden nuoren ihmisen kuvauksiin elämästä. Molemmat olivat vaurioituneet omalla tavallaan, mutta tytär jumaloi isäänsä, joka piti kynsin hampain kiinni valheellisesta, mutta menestyksekkäästä elämästään, jossa piisasi salaisuuksia.

 

Kirjan pedofiili oli salakavala kuin hämähäkki verkossaan. Nuoret olivat kyvyttömiä pääsemään irti heitä vaanivasta henkilöstä. Kirjan tunnelma oli todella hyytävä ja pelottava. Siinä kuvattiin hyvin onnistuneesti henkilöiden myöhemmän elämän vaiheita, sillä kyseiset traumaattiset tapahtumat vaatisivat pitkäaikaista terapiaa, jotta niiden ylitse voisi päästä.

Inga Maggan esikoiskirja Varjonyrkkeilijä loi uskottavat puitteet pelottaville tapahtumille, joita ei kenenkään nuoren pitäisi kohdata. Varjonyrkkeilijä on kunnianhimoinen esikoisteos urheilun vaativasta ja joskus jopa ylitsepääsemättömän kunnianhimoisesta maailmasta.

 

Kuva ei koskaan ole viaton. Uhri on. Aina.

 

Inga Magga, Varjonyrkkeilijä

Like 2020

s. 352

Esikoisteos

Nyrkkeily


2 kommenttia:

  1. Ajankohtainen. Pistää vihaksi nuo nuorten hyväksikäyttäjät ja diktaattorimaiset valmentajat. Kirjassa taitava kertoja. Hyvä että näitä tarinoita julkaistaan. Jospa jotkut tahot heräisivät huomaamaan että nuoria pitää suojella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä aihe on niin pelottava. Lapset ja nuoret ovat aina pedofiilien hyökkäysten kohteena. Minusta on inhottavaa, että aikuiset ihmiset alentuvat tekemään rikoksia suojattomia lapsia ja nuoria kohtaan. Lapset ja nuoret saavat elinikäiset traumat ja seuraukset voivat olla todella kurjia.

      Poista