perjantai 16. elokuuta 2024

KIRJASYKSY 2024

 


Syksy saapuu tummuvine iltoineen. Silloin on mukavaa kietoutua peiton alle, juoda lämmintä hunajateetä ja lukea mielenkiintoisia tarinoita. Olen koonnut muutaman kirjan tämän syksyn listalleni. Näitä kirjoja odotan kirjaston varauslistalta saapuvaksi. Olen siis painettujen kirjojen ystävä, mutta uskoakseni näitä kirjoja saa myös äänikirjoina ja e-kirjoina.

 

KÄÄNNÖSKIRJALLISUUS:

 

 

Olen historiallisten kirjojen ystävä ja James Hynesin Varpunen saa sydämeni läpättämään odotuksesta. Kirjan sivuilla matkataan muinaiseen Roomaan. Päähenkilö Jakob asuu bordellissa sijaisäitinsä kanssa. Kukaan ei tiedä Jakobin alkuperää.

 

 

Colm Tóibinin Long Island on jatkoa  Brooklyn teokselle, josta pidin valtavan paljon. Tóibin kirjoittaa kaunista ja kuvauksellista tekstiä. Eilis on asunut jo parikymmentä vuotta Yhdysvalloissa muutettuaan sinne Irlannista. Brooklynistä tehtyä elokuvaa en ole nähnyt, mutta katsoisin sen mielelläni.

 

 

Toshikazu Kawaguchin Ennen kuin salaisuus paljastuu on jatkoa Ennen kuin kahvi jäähtyy kirjalle. Tokiossa on satavuotias salaperäinen kahvila, missä tapahtuu mielenkiintoisia juttuja mm. matkataan ajassa. Onneksi sarja jatkuu kahden kirjan verran tämän kirjan jälkeen, sillä olen kahvilan vakioasiakas ja ajassa matkustaminen on lempiharrastukseni.

 


Sara Divellon kirjalla Broadwayn perhonen on kiinnostava nimi ja kansikuva. Kirjassa uppoudutaan vuoden 1923 tapahtumiin Manhattanilla. Historiallinen rikoskertomus, kadonneet jalokivet, alamaailma...

 

 

Australialaisen kirjailijan Shankari Chandran kirjalla Teehetkiä Kanelilehdossa on ihastuttava nimi. Kirjan tapahtumat sijoittuvat australialaiseen vanhusten palvelutaloon. Vaiettuja salaisuuksia menneisyydestä ym. kiinnostavaa tarinaa.

 

 

Japanilaisen Keiko Higashinon dekkari Pahan asialla on pakko mainita, sillä hänen kirjansa ovat huippukekseliäitä. Pidin valtavasti varsinkin hänen teoksestaan Namiyan puodin ihmeet.

 

KOTIMAINEN KIRJALLISUUS:

 

 

Pajtim Statovcin Lehmä synnyttää yöllä kiinnostaa minua valtavasti. Statovcin teokset ovat hurjia ja ne uppoavat ihon alle. Tällä kertaa Suomessa kasvanut kosovolaispoika matkustaa Kosovoon sekä vuonna 1996 että myöhemmin aikuisena. Mitä tapahtui Kosovassa vuonna 1996?

 


 Markus Nummen Käräjät on rikostarina, joka sijoittuu vuoteen 1938. Kyseessä on sikiönlähetysepäily. Tapahtumaketjun päätteeksi käräjillä on 40 ihmistä. Mitä oikein tapahtuikaan ja kenelle?

 


Ingeborg Arvolan Jäämeren laulu teos sijoittuu vuoteen 1859. Priitta-Kaisa oli saanut  syytteen sekaantumisesta naimisissa olevaan mieheen. Niinpä hän pakeni kahden poikansa kanssa hiihtämällä Sodankylästä Pohjois-Norjaan. Tarina kertoo suomensukuisista kveeneistä ja aloittaa Ruijan rannalla-kirjasarjan.

 



Annamari Marttisen uusin teos Tapahtui mitä tahansa kertoo isän näkökulmasta nuorimman lapsensa väkivaltaisesta rikoksesta. Läheiset muuttuivat puhumattomiksi. Jokainen oli hiljaa, aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka kaikki muuttui. Marttisen kirjat ovat kerta kaikkisen hengästyttäviä.

 


 

Syksyn jännittävimmäksi kirjaksi on mainittu Johanna Holmströmin jännitysromaania Suden lapset. Tapahtumat sijoittuvat Kainuun metsiin, jossa elelee ekoyhteisö. Eläkeläispariskunnan pihalle saapuu pieni puhumaton lapsi. Mitä lapselle on tapahtunut?

 

Onko sinulla lukusuunnitelmia syksylle?

 

                           LUKUILOA!

4 kommenttia:

  1. Näistä Higashinon ja Chandranin ja Alasalmen kirjat kiinnostaa. Ootan myös, että pääsen lukemaan Tähtisen ja Viitalan Vähäahon uudet kirjat,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luvassa on mahtava kirjasyksy ja uskomattoman hienoja tarinoita. Johanna Holmströmin kirja kuulostaa todella koukuttavalta. Entäs sitten tuo Jäämeren laulu, ihan kylmät väreet nousevat käsivarsille.

      Poista
    2. Sekin kuulostaa kyllä semmoselta, että pitää lukea! Aihe vaan on krääh, ku naista syytetään tommosesta, ihan ku mies ei ois ollu siihen mitenkään osallinen.

      Poista
    3. Miehet laati ennen lait ja säädökset ja olivat lainvartijoita. Silloin oli helppo syyllistää vain naisia.
      Turussa laitettiin naiset Seilin saarelle vankilamaisiin oloihin vielä sata vuotta sitten. Avioliiton ulkopuoliset suhteet ja varsinkin suhteet samaa sukupuolta olevien kanssa takasivat varman pääsyn kauas saarelle muiden mielisairaiden joukkoon.

      Poista