lauantai 5. lokakuuta 2024

Pajtim Statovci: Lehmä synnyttää yöllä

 

1996

Kosovo 

Olen pian yhdeksän vanha ja saanut hädin tuskin nukutuksi, niin paljon lehmä minua jännittää. Uuvuttavan, yli viikon kestäneen ajomatkan aikana vanhempani ovat puhuneet paljon kotimaastamme, Kosovo on kaunein paikka maailmassa...

Pajtim Statovcin neljäs teos Lehmä synnyttää yöllä jatkaa yhtä vakuuttavasti samoilla teemoilla kuin aiemmatkin kirjat. Teoksen teemoina ovat albanialaisuus, sota, vainot ja maahanmuuttajien elämä ja kokemukset suomalaisista. Myös uusin kirja on vahvasti seksuaalisesti latautunut ja sisältää sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa. Tämäkin kirja on saanut piirteitä yliluonnollisuudesta, sillä pojalla on värikäs mielikuvitus, mihin voi paeta ikäviä kokemuksia. Aikuisena pojasta tulee kirjailija ja hän haluaa selvittää ajatuksissa vellovista lapsuuden tapahtumista. 

Tapahtunut tulee mieleeni kaupan karkkihyllyn edessä, ja päätän tappaa itseni.

Kirjailija ei kuitenkaan tapa itseään, vaan lähtee käymään äitinsä kanssa Kosovossa. Äiti oli sairaalloinen ja kärsi paniikkihäiriöistä. Eikä ihme, kun oli elänyt patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa miehet hakkasivat vaimojaan ja lapsiaan. Lisäksi hänen oli pitänyt kokea kotimaassaan vainoja ja sodan pelkoa.

Olen kertonut äidilleni, mistä kirjani kertovat, sanonut että niissä on yliluonnollisia tapahtumia ja ne käsittelevät ihmisen seksuaalisuutta ja sukupuolta ja maahanmuuttoa ja rasismia ja toiseutta ja sortoa ja alistamista, että kirjoissani on vihaa ja väkivaltaa, samanlaista kuin meidän elämässämme...

Äiti ei ollut lukenut poikansa kirjoja. Hän oli aina halunnut vaihtaa puheenaihetta, kun poika oli halunnut puhua kirjoistaan. Vanhemmille oli ollut selvillä poikansa sukupuolinen suuntautuminen jo hänen lapsuudestaan asti. Poika oli poikennut monella tapaa sisaruksistaan. Hän oli kiltti ja hyväkäytöksinen sekä opiskeli ahkerasti koulussa. Siitä huolimatta hän sai ikäviä selkäsaunoja jopa isoisältään, ja joutui Kosovossa sairaalaan. 

Lapsen hyväksikäyttö, ja häneen kohdistunut silmitön väkivalta nousee tästä kirjasta kammottavalla tavalla esille. Sellainen ei voi olla jättämättä jälkiä. Kun kirjailija saa kerrottua lapsuuden hyväksikäytöstä, seuraukset ovat tyrmistyttävät.

Pajtim Statovcin teos Lehmä synnyttää yöllä jättää sydämen vuotamaan verta ja kyyneleitä.

 

Pajtim Statovci, Lehmä synnyttää yöllä *****

Otava 2024

s. 277

Lapsen hyväksikäyttö

Henkinen ja fyysinen väkivalta

Kosovo

 

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Pajtim Statovci: Tiranan sydän

Pajtim Statovci: Bolla

Pajtim Statovci: Lehmä synnyttää yöllä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti