keskiviikko 9. lokakuuta 2024

Nicci French: Vainajien päivä

 


Hän astui ulos ja tunsi auringonpaisteen ja kuuli kuinka haukottiin henkeä. Hän oli ymmällään ja mietti mistä tässä oli kysymys, ja sitten hän katsoi itseään, punaisena yltä päältä, ja ymmärsi että kyse oli hänestä.

Nicci Frenschin kahdeksas dekkari Vainajien päivä lopettaa Viikonpäivät-dekkarisarjan. Sarjan päähenkilö on ollut koko ajan psykoterapeutti Frieda Klein. Tällä kertaa hän oli kadonnut lähipiiriltään, sillä sarjamurhaaja Dean Reeve tappoi aina hänen lähellään olevia ihmisiä, jos Frieda oli lähistöllä. Nyt Reeve tappoi näytösluontoisesti eri ihmisiä, jotta Frieda kiinnostuisi, ja tulisi poliisin avuksi. Reeven olisi silloin helpompi härnätä Friedaa. 

Hyvä Frieda Klein, toivottavasti teillä ei ole mitään sitä vastaan että otan teihin yhteyttä tällä tavalla, noin vain. Nimeni on Lola Hayes ja opiskelen kriminologiaa...

Kukaan läheinen ei kuitenkaan löytänyt Friedaa, mutta sen teki eräs opiskelija, joka oli saanut tehtäväkseen tutkia Frieda Kleiniin liittyvää rikollisuutta, ja varsinkin Dean Reeven murhia. Tuosta opiskelijasta tuli Friedalla aikamoinen kiviriippa, joka aiheutti monet ikävät tapahtumat. Frieda on oppinut auttamaan työssään ihmisiä ja hän koki, että Lola tarvitsi hänen apuaan. 

Ei kovinkaan kaukana istui mies joen rannassa iltahämärässä, vihellellen hampaittensa välistä, odottaen kärsivällisesti että kala nappaisi.

Aika jännäksi kävi Friedan pakomatka, sillä Dan Reeve oli monet kerrat saavuttamaisillaan Friedan, mutta Frieda pääsi kuin pääsikin pakoon. Loppukuvioissa Dan Reeve tietenkin kuvitteli murhaavansa Friedan, mutta kirjasta selviää, miten loppukohtauksessa lopulta kävi.

Friedalla on ollut suuri joukko hyviä ystäviä, joista Josefista on ollut apua monet kerrat, niin tälläkin kertaa. Josef on maahanmuuttaja ja hän on rempannut monet kerrat Friedan asuntoa. Tälläkin kertaa asuntoon tehtiin jotain uutta ja yllättävää, kunhan Frieda palaisi pakomatkaltaan. Nyyh, minun tulee Friedaa ikävä.

Nicci Frenchin takaa löytyy aviopari Nicci Gerrard ja Sean French. He ovat tehneet hyvää yhteistyötä jo monen dekkarin voimin.  Heidän Viikonpäivät-kirjasarja on huippuhyvä, älykäs ja koukuttava. Sarja sai arvoisensa loppuhuipennuksen teoksella Vainajien päivä.

Nicci Frenchin dekkarissa Vainajien päivä oli Frieda Kleinin ja hyisen psykopaatin yhteenotto syksyisessä Lontoossa.


Nicci Frensch, Vainajien päivä *****

Suom. Raimo Salokangas *****

BlueMoon 2024

s. 331

Dekkari

Psykoterapeutti Frieda Klein

Viikonpäivät-kirjasarjan 8. osa


French Nicci: Murheellinen maanantai

 
 
French Nicci: Torstain lapsi
 
French Nicci: Perjantai mielessä 
 

Frensch Nicci: Sunnuntai sarastaa


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti