maanantai 18. toukokuuta 2020

Nicci French: Murheellinen maanantai
Tapausta ei missään vaiheessa varsinaisesti lakattu tutkimasta. Kukaan ei tehnyt sellaista päätöstä. Mutta oli aina vain vähemmän raportoitavaa. Tutkijoita siirrettiin muihin tehtäviin. Kokouksia oli satunnaisemmin, sitten ne yhdistettiin toisiin kokouksiin, ja sitten juttua ei mainittu enää lainkaan.

Nicci French on kahden lontoolaisen journalistin, avioparin Nicci Gerrard ja Sean French, kirjailijanimi. He ovat kirjoittaneet yhdessä 20 jännityskirjaa. Murheellinen maanantai aloittaa psykoterapeutti Frieda Kleinista kertovan psykologisen Viikonpäivä-trillerisarjan. Murheellinen maanantai trilleristä tuli tutuksi mm. Friedan veljentyttö Chloe ja hänen äitinsä Olivia, ukrainalainen Josef, mentori Reuben ja Jack, jota Frieda ohjasi. Myös pari poliisia tuli tutuksi, Karlsson ja Long.

Rosie! Rosie, odota mua!

Kirjan alku tapahtui vuonna 1987, jolloin pieni lapsi katosi kotimatkalla. Sama tapahtui kaksikymmentä vuotta myöhemmin, joten poliisit olivat valppaina ja tekivät kaikkensa löytääkseen lapsen. Aiemmin kadonneen lapsen tutkimus oli haudattu arkistojen kätköihin, eikä samaa haluttu tehdä pienen Matthewin tutkimukselle. Karlsson sai eräänä päivänä luokseen Frieda Kleinin, joka halusi keskustella asiakkaansa näkemistä unista. Karlsson ei oikein lämmennyt unille, sillä ihmiset lähettivät jo liikaa kaikenmoisia vinkkejä kadonneesta pojasta. Karlsson ja Frieda Klein tekivät yhteistyötä kirjan jännittävissä kuvioissa, joita luin yön hämäryydessä. Näistä kuvioista voit lukea lähemmin kirjan sivuilta.

”Olitte laittamassa ruokaa.”
”Nerokasta. Ymmärrän miksi teistä tuli rikostutkija.”

Murheellinen maanantai toi välillä hymyn huulille, kun luin ylläolevan kaltaisia keskusteluja. Friedalla oli päällään esiliina, kun rikosylikomisario Karlsson piipahti kertomaan viimeiset kuulumiset, vink vink. Frieda oli älykkään oloinen lääkäri ja psykoterapeutti, joka piti vastaanottoa eräässä kerrostalossa. Hän tutustui erikoiseen rakennusmieheen tämän tipahdettua kesken kaiken hänen eteensä. No tästä seurasi lämmin ystävyys ja avunantosopimus puolin ja toisin. Friedan omat traumat ilmeisesti käsitellään jossakin vaiheessa, toivon sitä, sillä kirjan lehdillä pikkuisen avattiin ja suljettiin hänen menneisyyttään.

Hänen hiuksensa tuntuivat oudoilta. Hän oli muuttumassa joksikin toiseksi. Jos olisi peili, hän näkisi siinä jonkun toisen. Kenet hän näkisi? Jonkun, jolla olisi vihaiset, ilkeät kasvot. Pian olisi myöhäistä. Hän ei tiennyt sanoja, jotka pitäisi sanoa, että saisi taian käännytetyksi.

Kirjahyllystäni löytyy neljä Nicci Frenchin psykologista trilleriä, jotka luin 2000-luvun alussa. Todella jännittäviä teoksia, joiden jälkeen nukkuminen oli vaikeaa, sillä eläydyin niihin voimakkaasti. Murheellinen maanantai ei yltänyt yhtä jännittäviin tunnelmiin edellisten avioparin kirjojen seurassa, mutta luin kirjan kannesta kanteen yhdellä lukukerralla, koska juonenkäänteissä tuli vastaan yllättäviä koukkuja, joista halusin tietää mihin ne johtavat. Murheellinen maanantai aloittaa uuden Viikonpäivät-trillerisarjan hyvin napakasti ja juonikkaasti. Salaisuuksien verhot aukenivat psykoterapeutti Frieda Kleinin ajatuksissa hyvinkin nopsaan tahtiin, joten mielenkiintoisista ja jännittävistä tarinoista jatketaan syksyllä sarjan toisen trillerin, Tiistai taakse jäänyt on, parissa.

Nicci French, Murheellinen maanantai
suom. Raimo Salokangas
Blue Moon 2020
s. 330
Blue Monday 2011
Psykologinen trilleri

14 kommenttia:

 1. Tämä kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta!
  Laitetaanpa harkintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa laittaa harkintaa, suosittelen Satu. Olen tämän kirjailijaparin fani. Tietää mitä saa luettavaksi, laatua ja jännitystä hyvässä paketissa.

   Poista
 2. Kiitos Mai esittelystä, joka johti oitis varaukseen, sillä psykologiset trillerit ovat suurta herkkua, ja tämä kirjailijanimi olisi pysytellyt minulta tiiviisti katveessa ilman Sinua; vink vink:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Takkutukka :) Uskon, että viihdyt avioparin kehittelemän sarjan parissa ja kenties muidenkin heidän trillereiden parissa, vink vink :)

   Poista
 3. Mielenkiintoista nähdä mihin tämän sarjan kanssa päädytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä Piritta. Murheellisen maanantain loppukoukutus voi johtaa vaikka mihin. Tällä pariskunnalla on homma hallussa ja erittäin mielenkiintoisella tavalla. Aika häijy pahis tässä tarinassa.

   Poista
 4. En ole lukenut Nicci Frenchiä. Ilmeisesti tutustuminen kannattaisi aloittaa jostakin vanhemmasta kirjasta, eikä tästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä voi aloittaa, sillä tämä aloittaa uuden kirjasarjan.

   Poista
 5. On ollut todella mukavaa lukea kirjapostauksia näinä viikkoina kun omat kirjojen luvut ovat jääneet opiskelijoitten tehtävien lukemisen varjoon. Etenkin kun esittelet psykologisia trillereita. Niistä tykkään pääsääntöisesti vielä enemmän kuin dekkareista yleensä. 💛 Hyvät nuo valitsemasi lainaukset. 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita :)
   Minäkin tykkään psykologisista dekkareista. Tämän sarjan päähenkilö on psykoterapeutti ja toivottavasti jatkossakin hänen työnsä ansiosta jutut selviävät.

   Korona-aika on teettänyt opettajille kovasti lisätöitä.

   Poista
 6. Vai on Nicci French aviopari. Heillä on yhteistyö sujunut, kun on jo noin monta kirjaa ilmestynyt! En ole koskaan lukenut heidän kirjojaan, mutta kuulostaa kiinnostavalta. Psykoterapeutti henkilöhahmona kiinnostaa myös aina. Pidän nimen mielessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aviopari on kirjoittanut myös erikseen kirjoja.
   En ymmärrä miksi tämän avioparin kirjoja ei ole enempää suomennettu. Itse jäin koukkuun ensimmäisiin suomennoksiin.
   Suosittelen.

   Poista
 7. Oon lukenu joskus jonkun Nicci Frenchin kirjan. Tää herätti kiinnostuksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi dekkarisarja. Suosittelen. Oli hyvä aloituskirja!

   Poista