torstai 7. toukokuuta 2020

Jeffrey Eugenides: Virgin Suicides - Kauniina kuolleet



Oli kutkuttavaa ajatella, että Lisbonin tytöt tiesivät nimemme, että heidän hennot äänihuulensa olivat lausuneet ne ääneen, ja että niillä oli jonkinlainen merkitys heidän elämässään.

Yhdysvaltalaisen Jeffrey Eugenidesin klassikkoteos Virgin Suicides – Kauniina kuolleet pölyttyi vuosikausia kirjahyllyni pimennoissa. Nyt kun vihdoin sain aikaiseksi lukea kirjan, olin positiivisesti yllättynyt, sillä olin pelännyt tätä itsemurhakirjaa ja luulin, että kirja pyörii koko ajan itkettävän surullisissa itsemurhateemoissa. Näin ei ollut onneksi. Kirja on toisaalta syvällinen kertomus erään perheen tragediasta, toisaalta koukuttava nuorisotyylinen tarina. Voin hyvin kuvitella, että kirjailija itse toimi kirjan nuorena kertojana, joka havainnoi kavereidensa kanssa pikkutarkasti naapuriperheen elämää .

Kirjan tapahtumapaikkana oli 70-luvun Michigan ja tytöt olivat 13-17 vuoden ikäisiä. Kirjan kertojana toimi Lisbonin perheen naapurissa asuva poika, joka kavereineen ihaili tyttöjä. Pojat pitivät fanimaista kirjaa tyttöjen puuhista ja pääsivät jopa niille ensimmäisille ja viimeisille kotihipoille, jotka perhe järjesti tarkasti vanhempien valvovien silmien alla. Pojat olivat mielissään tyttöjen huomiosta, sillä heidän mielestään tytöt olivat saavuttamattoman kauniita ja ihania.

Hautajaisten jälkeisinä päivinä kiinnostuksemme Lisbonin tyttöjä kohtaan vain kasvoi. Heidän viehättävyyteensä oli ilmaantunut uusia ja salaperäisiä äänettömän kärsimyksen sävyjä, jotka olivat nähtävissä silmänalusten sinertävästä turvotuksesta ja siitä, miten he toisinaan pysähtyivät kesken kävelemisen katsomaan maahan ja pudistivat päätään kuin olisivat eri mieltä elämän kanssa.

Nuoruus voi olla ja on erittäin kivuliasta aikaa. Nuoren pitää sopeutua siihen, että lapsuus ja lapsen identiteetti loppuu. Psyykkiset ja fyysiset muutokset eivät voi olla vaikuttamatta nuoren elämään. Hormonimyrskyt vaikuttavat tunteisiin ja kehoon enemmän ja vähemmän. Kiinnostuminen tunteellisesti jostakin toisesta nuoresta voi aiheuttaa sydänsuruja ja älyttömyyksiin menevää käytöstä. Perheen nuorin tyttö oli rakastunut erääseen poikaan ja teki kaksi itsemurhayritystä. Toinen niistä oli lopullinen.

Lisbonin tytöt olivat kuin ketkä tahansa muutkin saman ikäiset tytöt. He olivat kiinnostuneita pojista, vaatteista, musiikista, meikeistä, mutta heidän vanhempansa pitivät heille tiukkaa kuria. Pieleen menneiden kotihippojen jälkeen tytöt pääsivät yhden ainoan kerran kouluhippoihin, jossa heidän opettajaisänsä toimi valvojana ja piti tarkkaan silmällä tyttöjä. Tämän jälkeen kuri tiukkeni entisestään ja lopulta päättyi tyttöjen kuolemaan.

Jeffrey Eugenidesin Virgin Suicides – Kauniina kuolleet oli tarina Lisbonin tytöistä, jotka kaikki kuolivat nuorina. Aihepiiri tuli tarkkaan käsiteltyä tyttöjä ihailleiden nuorten miesten toimesta. Tyttöjen puolesta traagista, mutta poikien puolesta niin hellyttävää toimintaa. Intensiivinen ja voimakkaasti rönsyilevä Virgin Suicides kertoi nuoruudesta rehellisesti ja tunteisiin käyvästi.

Jeffrey Eugenides, Virgin Suicides – Kauniina kuolleet *****
suom. Juhani Lindholm
Seven, Otava 2012
s. 287
The Virgin Suicides 1993
Ilmestyi suomeksi ensim. kerran Otavan julkaisemana 2003

Eugenides Jeffrey: Oikukkaat puutarhat

6 kommenttia:

  1. Luin tämän varmaan kymmenen vuotta sitten. Todella vaikuttava kirja. Näin myös kirjaan pohjautuvan Sofia Coppolan ohjaaman elokuvan. - Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, että olet lukenut kirjan ja katsonut elokuvan. En ole nähnyt elokuvaa. Voisi olla, että itkisin kuin Niagaran putous, jos näkisin elokuvan. Riippuu tietysti siitä mihin tyyliin elokuva on ohjattu.

      Mukavaa ja aurinkoista loppuviikkoa ja lukuiloa <3

      Poista
  2. Hmm, minulla on tämä (enkuksi) omassakin hyllyssäni ja aloin sitä joskus lukea, mutta jätin kesken. En tarkalleen enää muista miksi, mutta kirjasta tuli John Irving mieleeni. Onko tässä jotain samaa tyyliä kuin Irvingin kirjoissa (liioiteltuja henkilöhahmoja tmv.) ? Minulle ei siis Irving uppoa ja jos tässä on samaa tyyliä, niin ei taida olla minun kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole samanlainen kuin Irvingin kirjat. Mielestäni tämä on YA-tyyliin kirjoitettu, joten aihe on kevyemmin kirjoitettu. Päähenkilö on nuori ja liikutaan nuorten piireissä, koulussa, kavereiden luona jne.
      Lukuiloa <3

      Poista
  3. Olen katsonut kirjasta tehdyn elokuvaversion ja se oli tosi vaikuttava ja mieleenjäävä kokemus. Kirjaakin koetin lukea, mutta se jäi jotenkin elokuvan varjoon ja jätin itse asiassa kirjan kesken. Tarinan aihe on tietysti koskettava ja dramaattinen, mutta en tavoittanut kirjasta ollenkaan sitä, miten elokuva sen kertoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä kirja kannattaa lukea ensin ja katsoa sitten elokuva. Kirjan ja elokuvan tyylit vaikuttavat olevan erilaiset. Pidin valtavasti tästä kirjasta. Kirjassa kuvataan nuorten poikien näkökulmaa todella hellyttävästi. Kokemus, joka traumatisoi ja jättää ikuiset traumat.

      Poista