sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa: Otus opus - Runoa ja totta pienistä eläimistäLaura Ruohosen suloisen eläinrunokirjan on kuvittanut Erika Kallasmaa. Otus opus on myös mukava lasten tietokirja oikeista eläimistä. Runoista löytyy hieno kokoelma iloisia sanoja, joista syntyy varmasti kivoja keskusteluja lasten kanssa, kuten lemumato, ikinälkä, sahanpuru, silkkihäntä, lumiloikka, ilmalento, päivänkilo, synkkääjä, desibelidespootti, volyymi, lemmenlaulu, hujoppi, räyhäraivari, ärräpää jne.

Kirjan sivuilta löytyy runo mm. hassun näköisestä aksolotlista. Luit aivan oikein, aksolotli, Ambystoma mexicanum. Kirjasta löytyy siis myös eläinten latinalaiset nimet. Uskon, että lapsista on hauskaa, kun he kuulevat myös nämä latinalaiset nimet. Kirjassa kerrotaan, että aksolotli elää melkein koko elämänsä kiduksilla hengittävänä toukkana, mutta saa myös poikasia toukkavaiheessa. Aikuisena se muuttuu salamanterieläimeksi.

Ensimmäinen kuumassa lähteessä,
viimeinen tulivuoren pesässä
ja kosmoksen kylmässä kehässä!

En pala, en sula
en keity, en paistu
en yhdellekään pedolle maistu!

Ylläolevaa runon osaa on lainattu karhukaisen, Hypsibius dujardini, runosta. Ilmeisesti tämä pikkanen otus on maapallon sitkein otus, sillä se pärjää missä vaan.
Kirjan sivuilla on 67 otusta. Aikamoinen tietopankki pienistä eläimistä. Kirjassa on mm. sormieläin nimeltään ai-ai, Daubentonia madagascariensis, jota on vainottu sen ulkonäön takia. Ihmiset ovat luulleet, että jos se osoittaa heitä sormellaan, he kuolevat pian.
Yksi näistä hassunkurisista eläimistä on mangusti, Herpestidae, joka elää laumoissa, ja johon ei tehoa aikuisena skorpionin myrkky.

Klaani kasaan! Herätys!
Nyt alkaa kirpunmetsästys,
kalatus, pälätys
palleroiden imetys
ja sukusähellys.

Klaani kasaan! Halimaan!
Nyt peuhataan ja pelmutaan!

Vaan shhhhhhh…

Sitten on mm. malluainen, Nepomorpha, joka on mustikan kokoinen vesilude, mutta josta kosiskelupuuhissa lähtee yhtä kova ääni kuin moottoripyörästä. Olisipa hauska kuulla malluaisen kosiskelumenoja.

Malluainen kaljupäinen
ui yksin ja mölisee:

Kuulkaa kaikki kauniit naaraat
kuinka järvet järisee
kuinka rannat rytisee
kuinka kaatuu kaikki aidat
kun meikämallu laulelee!

Petri Kumela pyysi ympäri maapallon säveltäjiltä sävellyksiä kirjan eläimistä ja esittää Otus opuksen runojen kitarakappaleet. QR-koodin avulla lukija saa kitarakappaleet kuunnellakseen. En kysynyt Otavalta saanko kirjastolainaajana kappaleet kuunneltavaksi, mutta aika hieno juttu tällainen poikkitaiteellinen lastenkirja, jonka kuvitus, runot, tiedot eläimistä ja musiikki ovat luoneet uskomattoman upean ja värikkään lastenkirjan. Lapset rakastavat eläimiä ja tätä kirjaa.

Laura Ruohola, Otus opus – Runoa ja totta pienistä eläimistä
kuvitus Erika Kallasmaa
musiikki Petri Kumela
Otava 2020
s. 67
Lastenkirja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti