maanantai 10. maaliskuuta 2025

Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla

 


Mä vedän repunhihnat tiukemmalle. Pidän itselleni saman kannustuspuheen ja juoksen portaat alas: No niin, Emoni. Tänään? On aika käyttäytyä kuin iso tyttö.

Yhdysvaltalaisen Elizabeth Acevedon nuortenkirja Kaikilla mausteilla kertoi 17-vuotiaan Emonin viimeisestä high school-vuodesta. Emoni poikkesi muista samanikäisistä oppilaista siinä mielessä, että hänellä oli jo 2-vuotias lapsi. Heidät oli kasvattanut isoäiti, sillä isä oli liuennut heti kotimaahansa, kun Emoni oli syntynyt ja Emonin äiti oli kuollut. Isä kävi kesälomaisin kääntymässä, mutta isäsuhde oli jäänyt syntymättä. Emoni kutsui isäänsä Julioksi ja isoäitiään Buelaksi.

Itse luulen, että mä vain satun tietämään, että tietty yrtti ja tietty vihannes yhdistettynä tiettyyn lihaan plus ripaus luovaa eso ahia yksinkertaisesti toimii. Ja että vaikka kaikki muu menisi pieleen, niin pieni loraus limettimehua ja pullollinen chilikastiketta ei ole koskaan ollut pahitteeksi.

Emoni oli harrastanut ruoanlaittoa jo pienestä asti, ja hän oli taitava siinä työssä omastakin mielestään. Koululla oli alkamassa gastronomiakurssi, jonka lopuksi kurssilaiset matkasivat Espanjaan. Emonin piti vain oppia noudattamaan yhteisiä sääntöjä ja lukemaan reseptejä. Se oli vaikeaa hänelle, koska hän piti enemmän omasta luovasta tyylistään. Jos kuitenkin halusi ammatin ruoanlaittoalalta, säännöt olivat numero ykkönen, lisäksi opettajaa kannatti kuunnella ja noudattaa ohjeita.

"Muinaiset asteekit yhdistivät suklaaseen chipotlea ja cayennepippuria ja muita mausteita, mutta nykyään sellainen ei ole tavallista. Miksi lisäsit paprikaa?"

"En mä tiedä. Näin sen komerossa ja musta tuntui, että maut sopisi yhteen." 

Kirjassa tehtiin ruokaa ja maustettiin runsaasti. Yllä olevien mausteiden lisäksi kirjassa mainittiin mm. korianteri, yerba bueno, sipuli, vanilja, fenkoli, sokeri, chipotle, sahrami, jeera, basilika, oregano, minttu, timjam, esoahi, suola, kaneli, kuivattu appelsiininkuori, chili, laakeri, kardemumma, persilja, pomeranssi, kamomilla, laventeli, inkivääri, salvia, hunaja, sitruunaverbena, valkosipuli, limetti ym. joilla maustettiin ruokaa.

En aio suoda sinulle erityiskohtelua, vaikka oletkin poikkeuksellisen lahjakas, mutta voimme molemmat todeta tässä ja nyt, että sinussa on ainesta vaikka mihin.

Opettajan antama positiivinen palaute ja kannustaminen on aina hyväksi. Emoni tarvitsi sitä, että hän uskalsi tavoitella unelmiaan. Hän haaveili, että hän johtaisi jonakin päivänä keittiötä, jossakin hienossa ravintolassa. Kirjan sivuilla hän sai harjoitella myös johtamista, mutta siitä voit lukea enemmän kirjan sivuilta. Jotta kirja ei olisi ollut pelkkää koulun käyntiä, läksyjä, lastenhoitoa ja jatko-opintojen suunnittelemista, Emonille oli tarjolla myös romantiikkaa.

Elizabeth Acevedon Kaikilla mausteilla oli runsas, värikäs ja mausteinen nuortenkirja suoraan Philadelphiasta.


Elizabeth Acevedo, Kaikilla mausteilla *****

Suom. Leena Ojalatva *****

Karisto 2022

s. 334

With the Fire on High 2019

Nuortenkirja

Queer


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti