maanantai 5. elokuuta 2013

Camilla Läckberg: Enkelintekijä
Camilla Läckbergin Fjällbackan kylästä kertova kirjasarja on saanut kahdeksannen dekkarinsa Enkelintekijä. Kirjasarjan pääosassa pyörii aviopari kirjailija Erica ja paikkakunnan poliisi Patrik Hedström. Pariskunnalle on siunaantunut kolme lasta, joten rikostutkimuksiin on vaikea paneutua, mutta onneksi Erican anoppi tulee apuun aina tarvittaessa. Toivottavasti Erica laittaa pian lapset päivähoitoon, sillä anoppi on sen verran ilkeämielinen, että veikkaan lehmänhermoisen Erican sietokyvyn katkeavan jatkuvasta nalkutuksesta.

Fjällbackan vieressä olevalle saarelle muutti asumaan Ebba ja Mårten. He surivat pientä poikaansa, joka oli kuollut. Surutyönä he korjasivat Ebban vanhaa kotitaloa ja suunnitelmissa oli tehdä talosta majoituspaikka turisteille. Ebban suvusta löytyi kaikenlaista ikävää monen sukupolven ajalta, joten Erica oli utelias ja innokas tutustumaan pariskuntaan, sillä hän suunnitteli kirjoittavansa kirjan Ebban suvun vaiheista. Erica tutustutti myös pitkään masentuneena olleen siskonsa pariskuntaan, sillä Anna suunnitteli sisustusalan yrityksen perustamista ja Ebba ja Mårten toivoivat apua sisustussuunnitteluun. Pian sisustussuunnittelut saivat jäädä, sillä saarella alkoi tapahtua kaikenlaista ikävää. Joku ei ilmeisesti halunnut Ebban jäävän Fjällbackaan tai oli jostakin syystä suuttunut Ebballe.

Ebba kyykistyi ja katsoi lähempää. Hänen kulmansa painuivat kurttuun. Irronneiden lautojen alta oli paljastunut tumma läikkä. Tervaa, oli hänen ensimmäinen ajatuksensa. Sitten hän tajusi mitä sen täytyi olla.
”Näyttää ihan vereltä”, hän sanoi. ”Valtavalta verilammikolta.”

Läckberg kuljetti tarinaansa kahdessa tasossa: nykyisyydessä ja Ebban suvun vaiheissa alkaen 1908-luvulta. Vuonna 1908 Ebban isoäidin isoäiti pidätettiin ja häntä kutsuttiin tekojensa vuoksi enkelintekijäksi. Ebba oli hieman erilainen enkelintekijä, sillä hänellä oli verkkokauppa, jossa hän myi itse tekemiään enkelikoruja. Suvun vaiheet kiertyivät siten menneisyydestä nykyisyyteen enkelintekijä-nimityksen vuoksi.

Enkelintekijä - kirjassa pyörittiin Ebban lapsuusaikana tapahtuneen katoamismysteerin parissa ja tämän päivän ikävissä tapahtumissa, joissa kohteena oli selkeästi Ebba. Läckberg on kirjoittanut dekkaristaan turhan laajan, jossa hän kertoo lukijoilleen kaiken, joten sekä menneisyyden että nykyisyyden ikävien tapahtumien tekijät olivat koko ajan lukijalle tiedossa, joka teki kirjasta turhan lepsun, sillä mitään yllättävää ei juuri tapahtunut. Tiivistämällä kirjasta olisi saanut jännittävämmän, kun kaikkea ei olisi kerrottu ja lukijalle olisi jätetty jotakin mielikuvituksen varaan. Ebban suvun tarina oli toki mielenkiintoinen, muuten kirja ei säväyttänyt.

Camilla Läckberg, Enkelintekijä **
suom. Outi Menna
Gummerus 2013
Änglamakerskan 2011

8 kommenttia:

 1. Mai, hyvä havainto, että tiivistämällä kirjasta oli saanut tunnelmaltaan tiheämmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena. Arvostan Läckbergin kirjoja ja tarinankerrontataitoja, mutta tässä kirjassa ei tarvinnut juuri arvata kuka teki mitä ja kenelle.

   Poista
 2. Olen lukenut pari Läckbergin kirjaa ja minulle ne ovat olleet ok: eivät huikeita, mutta hyvää ja otteessaan pitävää jännitystä. Enkelintekijäkin toki kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Olen lukenut kaikki Läckbergit, joista tämä viimeisin oli heikoin lenkki. Mutta lue ihmeessä, sillä jokainen lukija kokee kirjat eri tavalla itselleen sopiviksi :)

   Poista
 3. Läckberg on aina jotenkin niin suloinen. Tykkään hänestä, vaikkei tämä ehkä ihan parasta kirjailijalta ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annika! Jokohan se kyllääntymispiste on saavutettu?

   Poista
 4. En ole lukenut tuota kirjaa, mutta arvaan mitä 'enkelintekijä' tarkoittaa.

  Kiitos postauksesta, Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Kirjan nimi on hyvä ja sopii teemaan ja tykkäsin Ebban suvun vaiheista, vaikka ne olivat kamalat. Läckbergillä on kuitenkin tarinanakerrontataito hanskassa.

   Poista