sunnuntai 25. elokuuta 2013

Anna Jansson: Haudan takaa
Ruotsalainen Anna Jansson on kirjoittanut jo 13. Maria Wern – dekkarin, joka on nimeltään Haudan takaa. Minä pidän erittäin paljon kirjojen päähenkilöstä eli Gotlannissa asuvasta rikoskomisariosta Maria Wernistä. Maria on yksinhuoltaja ja asuu vanhassa talossa Visbyssä lastensa Emilin ja Lindan kanssa. Marian lapset ovat kasvaneet kirjasarjan mukana ja Emil on jo 12-vuotias ja tytöt alkavat kiinnostaa. Emil joutuikin kirjassa sankarihommiin, kun nuori ja kaunis Malva etsi turvaa Mariasta, mutta Maria oli mantereella, joten Emil toimi Malvan tukena ja turvana ja piilotti tämän.

Tyttölapsi. Yksi katse ja Atsur jäi ikuisesti vangiksi. Hän ei saanut katsettaan irti neidosta. Yhdeksänsadan vuoden jälkeen ruumiissa ei olisi pitänyt enää olla hormoneja, ja silti Atsurin kupeita kuumotti hänen nähdessään neidon. Tämä oli täydellinen olento korkeine povineen ja tiimalasivyötäröineen. Paksut, kiiltävät, ruskeat kutrit tanssivat selässä neidon kävellessä ryhdikkäin, joustavin askelin lattian poikki.

Malva harrasti roolipelaamista ja oli nuorin larppaajajoukosta. Malvan äiti oli jäänyt puoli vuotta aiemmin humalaisen autoilijan alle ja vammautunut pahasti. Autoilija kävi kuntoutuksessa ja muisti sitten, että hän nukahti autoon eikä muista mitään tilanteesta, mutta kolarista oli jäänyt turvavyöstä mustelma oikeaan olkapäähän, joten hän ei voinut olla ajaja. Tämän jälkeen autoilija tapettiin. Malvan äiti oli ensimmäinen uhri, autoilija toinen, pian uhreja alkoi olla useampia ja kumma kyllä uhrit kuuluivat larppaajapelaajiin. Poliisilaitoksen väellä oli kiireitä ahkeran murhaajan kiinniotossa ja lisäksi Malva oli kadonnut. Maria, Emil, Malvan isä ja koko Visbyn väki pelkäsivät pahinta.

Maria ei saanut osallistua poliisitutkimuksiin, koska hän oli autoilijan perheen hyvä ystävä, mutta Maria ei olisi Maria, ellei hän löytäisi oikeita johtolankoja ja löytäisi perille murhaajan luokse. Jansson on kirjoittanut jälleen dekkarin, jonka murhaajaa en osannut epäillä ollenkaan. Olin yhtä ulalla kuin Maria. Tällä kertaa kävi jälleen niin, että Maria joutui murhaajan kynsiin ja Maria heräsi pimeästä kellarista luurankojen keskeltä. Kellarissa oli toinenkin henkilö, mutta miten päästä pois ennen kuin murhaaja tappaa heidät? 

En pitänyt yhtään Maria Wern – tv- sarjasta. Se oli mielestäni tylsä ja pääosan esittäjä ei ollut yhtään Marian näköinen, mutta tämä kirja on hyvä. Tällä kertaa sain tutustua roolipelimaailmaan, historiaan ja fantasiaan. Tarina oli todella mielenkiintoinen, sillä Jansson osaa dekkarinkirjoittamistaidon, joten lukijoille on tiedossa jännittäviä hetkiä kirjan parissa. ****

Anna Jansson, Haudan takaa
suom. Sirkka-Liisa Sjöblom
Gummerus 2013
När skönheten kom till Bro 2012
s. 314

2 kommenttia:

  1. Kirjassa on jännä juoni, kiitos postauksesta, Mai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ihan mukavaa luettavaa ja jännitettävää..ei kuitenkaan yöunet menneet ;)

      Poista