sunnuntai 18. elokuuta 2013

Salla Simukka: Punainen kuin veri
Salla Simukan Punainen kuin veri aloittaa nuorille tarkoitetun Lumikki Anderssonista kertovan trilleritrilogian. Lumikki Anderssson on suomenruotsalainen 17-vuotias lukiolainen. Lumikki kävi Tampereella lukiota, sillä kotikaupunkiin Hämeenlinnaan liittyi vakavia ristiriitoja, jotka hän halusi jättää taakse ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

Samassa hän tajusi, että jotain oli vialla. Jokin oli väärin. Joku oli liian lähellä.
Hän tajusi sen liian myöhään.

Ongelmat eivät jätä Lumikkia rauhaan Tampereellakaan, vaikka hän oli oppinut ekaluokkalaisesta lähtien vaistoamaan vaaran ja pakenemaan. Tällä kertaa Lumikki kohtasi verisiä rahoja kasakaupalla, mutta löytäjät halusivat pitää ne. Ongelmana oli vain se, että yksi löytäjistä, Elisa, pelkäsi kuollakseen, että hän oli seuraava kohde. Mihin rahat liittyvät? Miksi ne oli heitetty Elisan kotitalon pihalle sillä aikaa, kun heillä oli kotibileet? Oliko isä tai äiti sekaantunut johonkin? Lumikki sai Elisalta selostuksen ja kun hän kuuli, että tytön isä oli poliisi, Lumikki arvasi tytön isän olevan sekaantuneen johonkin. Lumikki ei arvannut mihin soppaan pisti nenänsä, sillä pian hän oli vakoilemassa Elisan isää tai juoksemassa takaa-ajajia karkuun tai pukeutuneena maksetuksi naiseksi hienossa yksityisjuhlassa. Hän joutui väistelemään jopa luoteja. Joku oli jossain tosi suuttunut.

Kirjan alku vaikutti tosi kiinnostavalta ja olisi voinut kuvitella, että tulossa on aikuisille tarkoitettu trilleri. Seuraavassa kappaleessa siirryttiin jo nuorten maailmaan ja jatkossa kirjan sisältö oli selkeästi nuorille tarkoitettu ja keveästi kirjoitettu. Mukaan oli otettu Lumikin muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta ala- ja yläasteella. Lukija ei alkuun ole selvillä mitä Lumikki oli pelännyt koko kouluajan, mutta kyllä se lopulta avautui. Lumikki oli oppinut selviytymään, tappelemaan ja juoksemaan, joten hänellä oli hyvät eväät selvitä myös rikollismafiasta, joka oli rahojen takana.

Kirjassa oli useampi mielenkiintoinen teema mm. koulukiusaaminen, huumeet, prostituutio, nuoren kasvu ja kehitys, rikollisuus, nettipelaaminen, velkaantuminen, moraalikäsitykset sekä sivujuonena tyttöjen välinen rakkaus. Kirjailija on keittänyt teemoista nuorille sopivan trillerin, joka varmasti saa runsaasti lukijoita. Kirjasarja on myyty jo 30 maahan, joten tämäntyyppiselle nuorten kirjasarjalle on siis löytynyt sopiva markkinarako. Kirjassa ei kerrottu kaikkea Lumikin menneisyydestä, joten seuraaville kirjoille löytyy mietittävää ja luultavasti kirjassa mainittu Jääkarhukin ilmestyy kuvioihin myös jatkossa. Seuraava kirja Valkea kuin lumi on jo kaupoissa ja kolmas kirja Musta kuin eebenpuu ilmestyy myöhemmin. Kirjoilla on mainiot nimet, jotka tulevat Grimmin sadun Lumikin ulkonäöstä, joten annan erikoisplussaa niistä sekä upeasta kansikuvasta ja teemaan liittyvästä mustan, punaisen ja valkoisen värin käyttämisestä kirjan ulkoasussa.

Nimi nousi jo hänen suuhunsa, kihelmöi huulilla. Nimi, jota hän oli kuiskannut ja huutanut. Hän ei päästänyt sitä ulos. Hän ei ollut valmis siihen. Ei nyt, ei ehkä koskaan.

Salla Simukka, Punainen kuin veri ****
Tammi 2013
s. 2642 kommenttia:

 1. Kiitos, Mai, tästä kirjapostauksesta:)
  Oli ihan mielenkiintoinen, vaikka en paljon nuortenkirjoja harrastakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En harrasta minäkään, mutta tästä sarjasta on puhuttu niin paljon, että tulin uteliaaksi. Olin myös utelias viime keväänä ja kävin kuuntelemassa Sallaa ihan livenä pääkirjastolla, kun hän esitteli kirjojaan.

   Poista