maanantai 1. lokakuuta 2012

Anna Jansson: Murhan alkemiaMaria Wern -dekkareihin lukeutuva Murhan alkemia lähtee hieman takkuillen liikkeelle. Anna Jansson ei ole mielestäni saanut uusimpaan dekkariinsa sujuvaa juonta aikaiseksi. Murhan alkemia (Alkemins eviga eld, suom. 2012) kertoo lasinpuhaltajasta ja tapahtumasarjasta, jonka juuret ulottuvat 1970-luvulle asti. Kirjan lasinpuhaltaja on Maria Wernin pomon setä. Marian pomo on sekaantunut noihin 70-luvun tapahtumiin, joista on vaiettu nykyisiin tapahtumiin asti.

Kirjan tapahtumat alkavat siitä, kun kyseinen vanha lasinpuhaltaja on sairaalahoidossa ja hänet siepataan sieltä. Sieppaajan taka-ajatuksena on rikollisilla touhuillaan pelotella vanhaa lasinpuhaltajaa ja saada häneltä tietoja alkemiaan liittyvästä menetelmästä, jonka avulla hän voisi rikastua. Sieppaaja ei epäröi tehdä kieroutuneita murhia saadakseen tahtonsa läpi.

Marian pomo saa kirjan alkumetreillä sydäninfarktin ja joutuu teho-osastolle. Uudeksi pomoksi tulee yllätys, yllätys Marian entinen sulhanen Patrik Hedlund, joten Maria on kahden entisen rakastajansa ristitulessa työpaikallaan ja murhia pitäisi ratkoa siinä sivussa. Murhaaja on kiukkuisen oloinen ja käyttää terävää lasia saadakseen rumaa jälkeä aikaiseksi. Kiukku on peräisin lapsena koetusta kaltoinkohtelusta, joka vaatii kostoa mahdollista isäkokelasta kohtaan. Kiukku ja kauna ovat vahvistuneet vuosien aikana ja taka-ajatuksena on se, että isä on jättänyt hänet kieroutuneen pedofiilin armoille ja siitä syystä häntä on rangaistava.

Anna Jansson on kirjoittanut 12 Maria Wern -dekkaria, joista on tehty myös tv-sarjoja. Maria Wern asuu nykyisin Gotlannissa ja ratkoo siellä rikoksia Tomas Hartmanin alaisena. Työkavereihin kuuluvat Per Arvidsson, Erika Lund ja Jesper Ek. Marian lapset ovat onneksi mantereella isovanhempien luona lomailemassa, sillä kirjan murhaaja yritti saada Marian lapsia kiinni päiväkodista. Lapset ovat joutuneet aiemmissakin kirjoissa osallistumaan ikäviin tapahtumiin, joten onneksi he selvisivät murhaajan kynsistä tällä kertaa. Ei ole helppoa olla yksinhuoltaja ja pienten lasten äiti ja ratkoa samalla ikäviä murhatapauksia. **

Anna Jansson, Murhan alkemia **
Gummerus 2012
Alkemins eviga eld

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti