lauantai 6. lokakuuta 2012

Lars Kepler: TulitodistajaHuolimatta siitä, että olen mielestäni lukenut viime aikoina liikaa jännityskirjoja, odotin Lars Keplerin kirjaa Tulitodistaja (Eldvittnet 2011, suom 2012) innokkaasti, koska hänen aiemmat kirjansa Hypnotisoija ja Paganini ja paholainen kietoivat minut koukkuunsa jännittävillä juonenkäänteillään, joita suomalaissyntyinen Joona Linna on selvittänyt ansiokkaasti.

Kirja käynnistyy irvokkailla murhilla nuorten tyttöjen psykiatrisessa Birgitta-kodissa, kun yksi tytöistä ja työntekijä löytyvät raa´asti surmattuina. Joona Linna on sisäisen tutkinnan alla rikospoliisin työstään, mutta silti hänen esimiehensä pyytää häntä tarkkailijaksi tutkimuksen vaiheisiin. Tutkimuksen vaiheissa Joona välillä hyllytetään ja välillä kielletään osallistuminen sekä todistusaineistoja piilotellaan, mutta siitä huolimatta hän tekee tarkkaa työtään tehokkaammin kuin poliisi, joka meinaa välillä pistää pillit kokonaan pussiin ja lopettaa tutkimukset.

Murhaepäiltynä pidetään yhtä Birgitta-kodin tytöistä, jota välillä etsitään jopa koirien avulla, mutta tyttö on nopealiikkeineen ja tottunut piiloutumaan ja pakenemaan pienen ikänsä, sillä hän syntyi huumeäidin tytöksi ja ilmestyi lastensuojelun ja sosiaalitoimen asiakkaaksi vasta kuuden vuoden ikäisenä. Tytön elämään mahtui hyväksikäyttäjiä, tunteettomia sijaisperheitä, lastenkoteja, tukihenkilöitä ja huumeäiti, jota tyttö rakasti kovasti, vaikka äidistä ei ollut huolehtimaan lapsestaan. Ei ihme, että tyttö tarvitsi tukea ja terapiaa käytöshäiriöihinsä. Kirjan sanoma lienee se, että lastensuojelun tukitoimet eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset psykiatristen lasten hoidossa.

Tutkimuksiin sekaantuu myös nainen, joka pitää spiritistisiä istuntoja ja väittää tietävänsä jotakin. Loppujen lopuksi Joonan on uskottava naisen tarinoita, sillä oikea murhaaja löytyy naisen kertomusten kautta.

Kirja oli järkyttävän pitkä, melkein 600 sivua. Jälleen uskoisin, että tiivistämällä tarinaa ja jättämällä jotkut rönsyilyt pois, tarina olisi lukuystävällisempi lukijoille. Kirjan lopussa kerrottiin hieman Joona Linnan aiemmin kiinni ottamasta sarjamurhaajasta, joka ehkä esiintyy seuraavassa kirjassa. Joonan ongelmaksi tuli myös oma tytär, jota Joona on piilotellut kyseiseltä sarjamurhaajalta. Odottakaamme siis jännityksellä seuraavaa Keplerin kirjaa.

Lars Kepler, Tulitodistaja ****
suom. Anna Uotila
Tammi 2012
s. 594
Eldvittnet 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti