sunnuntai 21. lokakuuta 2012

S. J. Watson: Kun suljen silmäniUskomatonta miten joku pystyy kirjoittamaan esikoiskirjastaan bestsellerin, joka syntyy kirjoittajakurssilla. S.J.Watson onnistui Kun suljen silmäni (Before I Go to Sleep 2011, suom. 2012) kirjastaan kirjoittamaan suurenmoisen lukupaketin, joka on voittanut useita palkintoja, sitä on myyty noin miljoona kappaletta ja siitä on tulossa elokuva. Itse olin myyty heti Parviz Owsian runosta kirjan alussa: 

Synnyin huomenna
tänään elän
eilinen tappoi minut

Kirja kertoo muistinsa menettäneen Christinen tarinan. Christine herää joka aamu miehen vierestä, jota ei tunnista. Joka aamu Christinen on aloitettava kaikki muistaminen alusta ja mies yrittää omalla tavallaan auttaa häntä, mutta miksi mies valehtelee.

Christinen avuksi rientää tohtori Nash, joka on kiinnostunut Christinen muistamisen laadusta ja on aivan varma, että pystyy auttamaan häntä. Tohtori pyytää Christineä kirjoittamaan joka päivä päiväkirjaa ja joka aamu tohtori soittaa Christinelle, kertoo kuka on ja kertoo missä päiväkirja on, pyytää lukemaan mitä hän on siihen kirjoittanut ja hakee vastaanotolleen. Kaikki tämä on tehtävä salassa Christinen mieheltä, joka vastustaa hoitoa.

Pikkuhiljaa Christinen mieli alkaa avautua, mutta mitä seurauksia siitä on, jätän sen kertomatta, jotta lukijat voivat nauttia erikoisista juonenkäänteistä. Tarinasta saa selkeän käsityksen siitä, miten voi elää, jos ei muista mitään ja ihminen on muiden armoilla. Kun kuvioihin liittyy kiero henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan taipuva läheinen, Christinen elämä on todella veitsenterällä. Kirja on todellinen lukunautinto kaikille jännityskirjallisuuden ystäville. *****

S. J. Watson, Kun suljen silmäni
suom. Laura Beck
Bazar 2012
alkuteos Before I Go to Sleep

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti