perjantai 6. kesäkuuta 2014

Riikka Takala: Ole hyvä



Riikka Takalan Ole hyvä pureutuu yhteiskunnallisiin epäkohtiin, työttömyyteen ja syrjäytymiseen, yksinhuoltajuuteen, monikulttuurisuuteen, hyväntekeväisyyteen ja naisen asemaan Suomessa. Kirjan pitkälle opiskelleet naiset olivat jääneet työttömiksi jostakin syystä, vaikka jokaisella oli pitkä koulutustausta takana. Kirjan vahvana teemana nousi ylimmäs se tärkeä näkökulma, että hyvä koulutus ei välttämättä takaa koulutusta vastaavaa työpaikkaa. Kuka huolehtii näistä yhteiskunnan alimmalle portaalle pudonneista, jotka asuvat välillä yömajoissa ilman asuntoa, hankkivat vaatteet ja muut tarvikkeet kirpputoreilta, sinnittelevät syömättä tai hakevat ruokajonoista ruokansa. 

Riikka Takalan naisasioihin ja yhteiskunnallisiin epäkohtiin pureutuva kirja on sävytetty mustalla huumorilla ja ystävyydellä. Kirjan kolmella päähenkilöllä oli luja ystävyys, joka kannatteli heitä huolimatta siitä, että yhteiskunta oli heidät hylännyt. Elli oli nelikymppinen yksinhuoltaja ja työtön. Aava teki graduaan ja oli kotona aviomiehen määräysvallan alla, Viola teki kotona satunnaisia käännöshommia, mutta oli työtön. Onneksi oli jokaviikkoinen tanssitunti, johon rahat raavittiin vaikka mistä. Jostakin syystä naiset kokivat olevansa hyväosaisia ja halusivat auttaa huonompiosaisia. Kohteekseen he valitsivat tanssinopettajansa.

Hyväntekeväisyysjärjestön kautta saattoi ostaa ympärileikkauksen purun jollekulle afrikkalaiselle. He kolme voisivat pyörittää vaikkapa kirpputoria ja kerätä rahaa ja ostaa tällaisen toimenpiteen Florencelle. Jotta – Viola oli joskus innostuessaan taipuvainen patetiaan – Florencekin voisi tanssiessaan hymyillä.

Kirjan sivuilla tulivat tutuiksi mm. kirpputorikäytännöt, yömajat ja ruokajonot sekä yhteiskunnan kaupallisuus, kalliit hinnat ja hintakupla tavaroissa. Tämä kirja laittaa ajattelemaan monia sosiaalisia ja yhteiskunnallisia epäkohtia. Se laittaa ajattelemaan myös koulutusta ja sitä, että onko Suomella varaa kouluttaa ihmisiä työttömiksi. Missä mättää, kun akateemisille on tarjolla siivousta ja lastenhoitotyötä. Onko koulutusyhteiskunta saavuttanut lakipisteensä? 

Kirja on dramaturgi-kirjailijan kirjoittama, joten siinä on paljon kohtia, jotka näkisin myös mielelläni näyttämöllä. Toivon lisää tällaisia ajankohtaisiin asioihin pureutuvia kirjoja, joissa on kuitenkin hyvä juoni.

Riikka Takala, Ole hyvä
Atena 2014
s. 152


12 kommenttia:

  1. Oltiinpas aika samanaikaisia tämän kirjan kanssa!

    Tykkäsin myös kirjasta, henkilöt olivat niin todentuntuisia ja kirja eteni mukavalla rytmillä eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiheensa puolesta kirja oli tässä päivässä mukana. Minusta naisten tiivis ystävyys oli hienointa, vaikka muu elämä kulki kriisistä toiseen :) Kiva, että sinäkin tykkäsit kirjasta :)

      Poista
  2. Tämä vaikuttaa hyvältä kirjalta, lisäsin jo lukulistalleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa. Tässä oli todella ajankohtaisia aiheita, mutta tarina oli myös kiinnostava :)

      Poista
  3. Ajankohtainen aihe, olen sen huomannut aikoja sitten.
    Koulutetut ihmiset jäävät ilman koulutusta vastaavaa työtä. Suomella on kyllä 'varaa' kouluttaa ilmaiseksi myös vierasmaalaiset ihmiset, asia jota suuresti ihmettelen...

    Heleää Helluntaita sinulle, Mai! ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomalaiset ammattikoulut ja ammattikorkeat saavat rahaa valtiolta mm. oppilasmäärien mukaan. Ammattikouluihin on nyt tullut se, että osa rahasta tulee siitä, että onko valmistuneet työelämässä valmistumisen jälkeen. Kuitenkin pitäisin tärkeänä sitä, että onko valmistuneet ammattiaan vastaavassa työssä. Yliopistoissa ei vastaavaa (työssä) korvamerkittyä rahaa ole, vaan he saavat rahansa tutkinnon suorittaneista.
      Tottakai ulkomailta tulevien oppilaiden pitäisi maksaa tuhansia euroja maksavasta koulutuksesta, sillä suomalaiset maksavat, jos menevät esim. Englantiin opiskelemaan.

      Ihanaa kesäistä Helluntaita sinulle :)

      Poista
    2. Ne vierasmaalaiset, jotka saavat Suomessa ilmaisen koulutuksen, maksavat itse elämisensä ja aika usein siis menevät työhön joten tuovathan he Suomeen verotuloja. Ulkomaalaiset eivät saa Suomessa opintotukea. En näkisi asiaa aivan noin mustavalkoisesti. Voi olla, että Suomella ei ilman ilmaista koulutusta olisi kovin paljon vetovoimaa. Nyt Suomeen voi tulla opiskelemaan sellainen, joka ei pystyisi maksamaan koulutuksestaan. Ajattelen, että pitkällä tähtäimellä on kannattavampaa kouluttaa ihmisiä kuin sulkea mahdollisuuksia. Ainakin se on parempi asia kuin sitten se, että maahan tulee täysin kouluttamattomia ihmisiä. Kun opiskelupaikkaa ei enää ole, ulkomaalaisten oleskelulupa loppuu Suomessa, ellei sitten onnistu saamaan työtä täältä.

      Poista
    3. Kiitos mielipiteestäsi. Asioilla on aina useampi näkökulma. Hienoa kun kerroit asiasta oman näkökulmasi.
      Itse olen maksullisen koulutuksen kannattaja (ulkomaalaisille opiskelijoille), sillä Suomen taloustilanne on menossa alaspäin kuin lehmänhäntä ja rahoille olisi muutakin käyttöä. Uskon, että Aili M tarkoitti myös tätä samaa asiaa.
      Lukiessani Ville Haapsalon elämänkertaa Ville kertoi, että maksamillaan lukukausimaksulla näyttelijäopinnoista Neuvostoliitossa maksettiin kolmen opettajan palkat joka vuosi.

      Poista
    4. Varmaan maksulliseen suuntaan ollaan menossa, monessakin asiassa. Tuohon on vielä pakko kommentoida, että venäläisen opettajan palkkataso varmasti on hieman eri kuin suomalaisen ;)

      Maksullinen opiskelu karsii sitten niitä, joilla olisi lahjotja, mutta ei varaa maksaa opiskelumaksuja. Aina se lahjakkain ei sitten pääse mukaan opiskeluihin, eikä luokkakiertoa pääse tapahtumaan, kun vain ne varakkaimmat pystyvät opiskelemaan. Ja juuri köyhille opiskelu toisi mahdollisuuksia nousta omasta luokastaan ylöspäin. Suomessa olen aina iloinnut siitä, että täällä katsotaan asioita laajemmasta näkökulmasta, satsaus opiskeluun tuottaa myöhemmin. Harmi, jos ja kun siitä asiasta joudumme luopumaan.

      Mutta tulin lukemaan tuota sun seuraavaa juttua...

      Poista
    5. Tämä on ihan mukava keskustelu. Markan arvo oli rupliin verrattuna hyvä Villen opiskeluaikoina. Odotan Villen jatkokirjaa innokkaasti :)

      Suomessa koulutus ja tasa-arvo ovat jokaisen kansalaisen oikeus, mikä minusta on valtavan hieno asia :)

      Tähän kirjaan Ole hyvä palatakseni, siinä on kolme pitkän koulutuksen käynyttä naista työttömänä. Koulutusta on tarpeeksi, mutta ei työtä. Työ ja koulutus eivät kohtaa. Ihmettelen sitä, että Suomella on varaa kouluttaa ihmiset työttömiksi. Kuitenkin on aloja joihin ei saada työntekijöitä...

      Poista
  4. Tällaisen vahvasti yhteiskunnallisen romaanin lukeminen olisi varmasti hyvästä kenelle tahansa... laitetaan siis harkintaan nyt kun TBR-listakin on lyöty lukkoon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kirjaa mielenkiintoisen tarinan vuoksi ja työttömien ihmisten vuoksi. Kirja ei mässäile huono-osaisuudella, vaan laittaa miettimään, mitä pitäisi tehdä ja minne ne yhteiset verorahat pitäisi ohjata. Se on varmaa, että iso osa rahoista ohjataan ihan vääriin kohteisiin.
      Kirja on myös kertomus ystävyydestä, joka voittaa jokaisen kriisin. Kirja on myös kertomus siitä, että aina on mahdollisuus avata uusia ovia elämään :)

      Poista