lauantai 12. joulukuuta 2015

Kalle Isokallio: Harmaa eminenssi

Patrik Berg istui takkatulen valossa kartanonsa hämyisessä kirjastossa, jossa jokainen yksityiskohta oli parasta mitä rahalla sai. Nojatuolin nahkaisella käsinojalla oli kristallilasissa huoneenlämpöön ehtinyttä, lievästi turpeelle maistuvaa skottiviskiä.

Kalle Isokallion Harmaa eminenssi oli kirjailijan ensimmäinen teos, jonka luin, vaikka se on jo hänen kahdeksastoista teoksensa. Kuten kansikuvasta voi nähdä, siinä seisoo hyvin tutunoloisen näköinen mies. Ainakin itse näen piirroshahmossa Björn Wahlroosin piirteitä viiksineen kaikkineen, rahamies kuitenkin. Rahamiehellä on ongelmia, sillä hänellä on omasta mielestään Suomen paras älykkyys ja suurin varallisuus ja sitäpaitsi raha pitäisi saada liikkeelle. Hänen loistavat älynlahjansa olivat keksineet Postin yksityistämisen ja postiliikenteen siirtämisen kauko-ohjattavien lennokkien tehtäväksi. Posti liitettäisiin hänen omistamansa liikeyrityksen yhteyteen ja sen jälkeen edessä olisi liikkeen vieminen pörssiin ja voilaa maailma olisi avoinna hänelle ja rahaa virtaisi ylenmäärin käytettäväksi uusiin projekteihin.

Vuotta myöhemmin Patrik istui kartanonsa kirjaston hämärässä otsa rypyssä. Hän oli ollut oikeassa, Postista sai kannattavan yrityksen. Pohjoisten osien automatisointi oli pudottanut jakelukustannukset ja etelässäkin hän oli onnistunut siirtämään lehdet ja kirjeet samaan aamujakeluun. Viime vuonna Posti oli maksanut merkittävästi osinkoja, joten hänen ja kaikkien kolmen valtion oli syytä olla tyytyväisiä. Varmaankin valtiot olivat, mutta ei hän.

Kalle Isokallio on kirjoittanut ilkikurisen kirjan sieltä missä suuret rahat ja päättäjät liikkuvat sekä lisännyt mukaan uusia innovaatioita. Näitä lennokkien kuskaamia postipakettejahan on jo nähty uutisissa ja varmasti nekin ovat varteenotettavia tekijöitä, kun suunnitellaan yhä enenevissä määrin lisääntyvää kuljetusalaa. Paketithan lisääntyvät, koska ihmiset tilaavat kaikki netistä ja kaupat hiljenevät. Kaupunkien keskustoissa näkyy tyhjiä kauppahuoneita, kauppakuolemia, mutta postipaketit liikkuvat nettikaupoista koteihin ja takaisin. Kauppa on uusiutunut kokonaan ja nopeasti. Siihen on tarvittu Postille uusia jakelukeskuksia ja ainakin itse olen huomannut Postin toiminnan hidastuneen.

Harmaa eminenssi kertoo rikkaan rahamiehen hullunrohkeasta ideasta, joka levisi koko Pohjoismaihin. Kirjassa tutustutaan leikkimielisesti eri puolueiden ajatuksiin ja toimintaan ja idean lobbaukseen ja maan alla tapahtuvaan toimintaan. Ideathan tarvitsevat runsaasti huomiota medialta ja tarpeeksi arvostetuilta kannattajilta. Hyvin suunniteltu idea lähtee itse kannattelemaan itseään, mutta lopputulos voi olla politiikassa eri kuin mitä alunperin on kaavailtu. Tämän sai huomata myös Patrik Berg. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka eivät ota politiikkaa niin haudanvakavasti. ***

Harmaa eminenssi  (éminence grise) tarkoittaa vaikutusvaltaista poliittista neuvonantajaa, tukijaa tai avustajaa, joka toimii poliitikon tai poliittisen liikkeen yhteydessä salaa tai vailla virallista asemaa. (Wikipedia)

Kalle Isokallio, Harmaa eminenssi
Tammi 2015
s. 280Ei kommentteja:

Lähetä kommentti