sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Patricia Cornwell: Samaa verta

Kaikki seitsemän Lincoln-penniä ovat kruunapuoli ylöspäin. Kummallista kyllä, niissä kaikissa on vuosiluku 1981. Kolikot ovat yli kolmekymmentä vuotta vanhoja, mutta näyttävät vastalyödyiltä. Ehkä ne ovat väärennöksiä. Pohdin vuosilukua. Se on Lucyn vuosi. Syntymävuosi. Ja tänään on minun syntymäpäiväni.

Patricia Cornwellin Samaa verta on kirjailijan 22. Kay Scarpetta-sarjan dekkari. Ensimmäinen sarjan dekkareista julkaistiin 25 vuotta sitten ja tohtori Kay Scarpettasta on tullut niin suosittu kirjahahmo, että kirjoja on julkaistu yli 50 maassa, yksin Suomessa kirjoja on myyty yli miljoona teosta. Olen ollut vannoutunut Scarpetta-fani ja lukenut kaikki sarjaan kuuluvat kirjat. Kirjoissa koukuttaa juuri se, että päähenkilön yksityiselämä on tiiviisti mukana kirjojen juonissa. 

Ensimmäisissä kirjoissa Scarpettan mies oli naimisissa, joten tapaamiset olivat salaisia, mutta tunteet kuohuivat kiihkeinä. Dekkarisarjan jatkuessa on saanut jännittää, että saavatko Kay ja Benton ikinä toisiaan, voivatko he kulkea koskaan yhdessä julkisesti parina. Molemmat ovat joutuneet rikollisten uhreiksi ja kaikenlaista kauheaa on tapahtunut. Kayn sisarentytär Lucy on tiiviisti mukana henkilöhahmoissa ja hänen rakkauselämänsä on vaikuttanut monen dekkarin juoneen. Lucylla on tapana rakastua vääriin henkilöihin. Marino on porukan poliisi ja hänenkin elämänsä kuviot ovat tiiviisti mukana näissä älykkäissä dekkareissa, joissa menneisyys palaa välillä kummittelemaan ja kostamaan, kuten tässä uusimmassakin dekkarissa.

Odottamattomat tunteet mykistävät minut täysin. Jos elämäni vain olisi erilaista, haluaisin käydä ostamassa sokerimaissia, tomaatteja, yrttejä ja omenoita. Haluan haistaa niiden tuoreuden ja tuntea niiden mahdollisuudet sormenpäissäni. Sen sijaan tuntuu kuin ympärilläni velloisi myrkkypilvi. Petos. Lucylla on oma agendansa, ja hän on jutellut Bentonin kanssa.
He molemmat ovat valehdelleet minulle.

Jälleen kerran Kay Scarpetta ryhmineen tutkii sarjamurhaajan toimia. Sarjamurhaaja leikittelee ryhmän jäsenten kanssa. Hän vierittää tekoja toisten harteille, joten ryhmällä on vaikeuksia pysytellä rikollisen kannoilla. Tekijä on taitava ja häikäilemätön ja hän on tottunut manipuloimaan itselleen apurin. Hänellä on valmis käsikirjoitus rikoksille, jotka ovat murhia. Piiri pieni leikki kiihtyy loppua kohti, ja loppunäytös näytellään veden alla, kun Kay ja Benton ovat sukeltamassa. Lue jännittävät tapahtumat itse ja ota selville kuka rikollinen on ja mitä hänelle tapahtuu. Tästä viihdepaketista ropisee tähtösiä täydet viisi kappaletta. *****

Patricia Cornwell, Samaa verta
suom. Karri Rimpeläinen
Otava 2015
s. 368
Flesh and Blood 2014

Cornwell Patricia: Punainen usva 
Cornwell Patricia: Paljaat luut
Cornwell Patricia: Tomuksi ja tuhkaksi

2 kommenttia:

 1. Ihana Cornwell. Luin ennen jouluna. Se oli traditio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin sinun traditio on kadonnut?
   Näitä ei voi jättää lukematta, sillä kirjan henkilöt, jopa roistot, ovat jo niin tuttuja. Vanhat roistot tulevat aina välillä kuvioihin mukaan, kuten tässä kirjassa.

   Poista