maanantai 16. huhtikuuta 2018

Victor Hugo: Kurjat - Les Misérables (Lukuviikko)



Lukuviikon kunniaksi on kirjabloggareiden kesken aikomus blogata kirjasta, joka on itselle merkityksellinen. Teemana on mun tarina. Minulle Victor Hugon (1802-1885) Kurjat on tavattoman merkityksellinen. Kirja puhuttelee kaukaa menneisyydestä, sen tavoite on olla yhteiskuntakriittinen teos ja tuoda esille köyhien ihmisten asema. Kurjat on juuri se kirja, jonka valitsisin siksi yhdeksi ainoaksi kirjaksi, jos jokin kirja on valittava. Ottaisin Kurjat myös autiolle saarelle mukaan matkalukemiseksi. Kirja on niin paljon ettei sanotuksi saa. Kirja on sydämeenkäypä, tunteellinen sekä samalla raaka ja rakas.

Tämän suurenmoisen kirjansa ranskalainen Victor Hugo kirjoitti maanpaossa, sillä hän vihasi Napoleon III:tta. Kirja julkaistiin ilmestyttyään Pariisissa, Brysselissä, Leipzigissä, Lontoossa, Milanossa, Madridissa, Rotterdamissa, Varsovassa, Pestissä ja Rio de Janeirossa. Maailma oli kiinnostunut tästä vallankumouksellisesta yhteiskunnallisesta siveysopista, joka oli haaste sen aikaisia oloja vastaan, jossa sorrettiin köyhiä.

Kurjat- teoksen päähenkilöksi nousi Jean Valjean, joka nuoruudessa oli joutunut 19 vuodeksi kaleeriorjaksi, koska varasti leivän nälkäänsä. Hän sai varkaudesta viisi vuotta vankeutta, mutta koska pakeni vankilasta, vankeus piteni.  Leivän varastamisen vuoksi hänet oli loppuiäksensä merkitty roistoksi, jonka olisi pitänyt ilmoittautua aina tietyn ajan kuluttua poliisille. Hän oli hylkiö, mutta lopulta hän kohtasi hyvän ihmisen, joka muutti hänet ja hänen ajatusmaailmansa. Pystyäkseen elämään, hänen oli muutettava nimensä ja jopa ulkonäkönsä ja pakoreittien oli aina oltava selvillä, sillä pahamaineinen poliisitarkastaja Javert oli hänen sinnikäs takaa-ajajansa. Myös Pariisin pahamaineiset roistot halusivat hyötyä Valjeanista.

Jean Valjean sai eräältä kuolevalta naiselta tehtäväkseen huolehtia naisen pienestä tytöstä Cosettesta. Nainen oli jättänyt aviottomana syntyneen tytön hoitopaikkaan, josta hän maksoi palkkion perheelle. Perhe piti tyttöä kurjaakin kurjemmissa oloissa ja pieni tyttö sai raataa aamuvarhaisesta yömyöhään surkeassa majatalossa piiskan ja potkujen seassa. Valjean vei tytön mennessään, kasvatti hänet tyttärenään, mutta tarinan jatkuessa myös tämä majatalon perhe tuli vastaan kieroillen ja rahaa keräten Valjeanilta, joka oli rikastunut. Valjeanin ja Cosetten elämä tasottui vähäksi aikaa, kun Cosette pääsi luostarikouluun ja Valjean luostarin puutarhuriksi. Luostarikoulu sai jäädä, kun Cosette kasvoi kauniiksi nuoreksi naiseksi, jota alkoi kiinnostaa kauniit vaatteet ja tietysti nuorukaiset, joka oli isälle vaikea kasvun paikka. Varsinkin se yksi sinnikäs nuorukainen, Marius.

Victor Hugo kertoi 1800-luvulle sijoittuvassa suurteoksessaan aikansa köyhälistön asemasta, kirjaa kutsuttiin jopa Köyhien evankeliumiksi, hän oli ja on edelleen yhteiskunnallinen vaikuttaja, sillä kirjan sanoma elää edelleen. Victor Hugon Kurjat kertoo kuvainnollisesti 1800-luvun kuohuvasta Ranskasta, sivuaa tasavaltalaistaisteluita, pureutuu ihmisten ennakkoluuloihin ja vankilajärjestelmään sekä köyhien ihmisten taisteluun omasta ja lastensa elämästä. Kirja on hyvän ja pahan vuoropuhelu, jossa ne taistelevat keskenään sekä ihmisten teoissa että sydämissä.

Kurjat on myös rakkaustarina, jossa kuvaillaan rakkauden monimuotoisuutta. Kirja kertoo myös hyväsydämisistä ihmisistä, ja ihmisen oikeudentunnosta sekä unelmista, sillä kirjoittaja oli huolimatta yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttuja, myös suuri romantikko. Kurjat on seikkailukirja, rakkauskirja, yhteiskunnallinen kirja, sotakirja, kulttuuri- ja historiallinen kirja, josta löytyy jokaiselle lukijalle jotakin. Kirja ei puutu pahemmin naisen asemaan, sillä kirjassa naisen perintö meni avioliitossa miehelle, joka päätti sen käytöstä. Naisen tuli myös totella miehensä tai isänsä määräyksiä. Uskon, että Hugo kiertoteitse toi ilmi myös nämä näkökohdat ja niiden epäoikeudenmukaisuuden, toivon niin suurelta ajattelijalta, jolla oli laaja sydän.

Victor Hugo,  Kurjat - Les Misérables *****
suom. Eino Voionmaa 1927-30
Wsoy 2013
s. 971
Les Misérables 1862



21 kommenttia:

  1. Olen lukenut kirjan lopun tästä versiosta, mutta alun kirjat erillisinä lyhentämättöminä. Tarina on tosiaan varsin tyhjentävä, ja lukemista riittää moneksi kertaa ...
    Kiitos esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke!
      Kirjassa on kyllä lukemista lähes 1000 sivua. Onneksi suomennos oli niin hyvä, että kirjan luki sujuvasti. Minä taisin hotkaista kirjan aika nopeaan tahtiin, sillä tarina koukutti mukaansa.

      Poista
  2. Kiitos lukuvinkistä Mai! En ole lukenut tätä tai nähnyt musikaalia enkä elokuvaa, joten tarina on minulle vieras. Sai vakuuttumaan, että se kannattaa lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kia!
      Olen katsonut musikaalin ja nähnyt elokuvan teatterissa ja telkkarissa. Suosittelen kirjaa, sillä se on suurenmoinen klassikkoteos.

      Poista
  3. Kiitos vinkistä, joka minulta on vielä lukematta. Kuulostaa tosi houkuttelevalta tarinalta, vaikka tavallisesti epäröinkin näin paksujen opusten kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula :)
      Minulla on nykyään vähän sama tilanne eli paksut kirjat ovat siinä ja siinä, että alanko lukemaan vai en. Kurjien kanssa ei ole sitä pelkoa, sillä tarina koukuttaa lukemaan. Historian ystäville hieno teos.

      Poista
  4. Kiitos hienosta bloggauksestasi Mai. En ole tainnut tätä lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta :)
      Kurjat olisi sitten yksi ehdotus lukulistallesi :)

      Poista
  5. Kurjat on hieno kirja, jonka olen lukenut muutamaan kertaan. Innostunut postauksesi saa varmasti jonkun paksuja klassikkoja välttelevän tartumaan Kurjiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkää Kurjista. Nimi ei varmaan innosta lukemaan, mutta toivon, että sisältö innostaa senkin edestä lukupuuhiin :)

      Poista
  6. Kiitos postauksesta, Mai!
    Olen lukenut nämä teokset ja nähnyt myös pariin kertaan elokuvana.
    Kaunista ja lämmintä huhtikuuta sinulle!♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Aili ♥♥
      Hienoa, että tunnet tarinan, sillä se on todella mieleenpainuva.

      Kaunista ja lämmintä huhtikuuta myös sinulle. Meillä ei ole enää lunta ja varhaisimmat kukkijat ovat kukassa. Joka päivä saa ihailla muuttolintujen kurkiauroja, kun ne saapuvat Suomeen kesäksi. Ensimmäinen perhonenkin on jo bongattu ♥♥

      Poista
  7. Kurjat on niitä klassikkoja, joiden lukemattomuutta aidosti hieman nolostelen. Kirja on kyllä minulla jo lukulaitteessa, sen kun saa Elisa-kirjasta aivan ilmaiseksi ja ilmeisesti lyhentämätön laitos. En vain ole ehtinyt lukupuuhiin vielä. Kenties kesän klassikkokierrokselle saan tämän luettua ja paikkailtua yleissivistysaukkoa. :) Kiitos sinulle vinkkaamisesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Kiitos Marika!
      Eikä kannata nolostella. Ainahan sen voi ottaa lukulistalle jossakin vaiheessa. Pääasia, että pitää lukutaitoa yllä.
      Tämä on kyllä huikea klassikkoteos 😀

      Poista
  8. Kun kävin katsomassa tämän musikaalielokuvan teatterissa, niin rakastuin siihen totaalisesti. Sen jälkeen on kirjakin ollut lukulistalla. Tämä postaus nostattaa innostusta tarttua kirjaan, joten pitääpä käydä lainaamassa se kirjastosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuva on todella hieno. Anne Hathaway loisti Cosetten äitinä. Monet kirjan kohtauksista perustuvat Hugon omiin kokemuksiin esim. prostituoidun pidätys, jonka hän esti. Poliisitarkastajallakin on oma esikuvansa.
      Suosittelen lukemaan kirjan 😀

      Poista
  9. Victor Hugon Kurjat on minullekin hyvin erityinen ja rakas teos, jonka luin lukioaikana isoäitini kirjahyllystä. Henkeä pidätellen luin postauksesi 🖤 Samalla sain verrattoman idean: Luen ja kuuntelen parin kuukauden kuluttua lyhennetyn ranskankielisen version joka minulla on. Siihen kuuluu mukaan cd. Olin ehtinyt päättää että harrastan ranskaa kesäkuussa mutta en ollut vielä ehtinyt tehdä tarkempaa suunnitelmaa itseopiskeluun. Mainiota ! Au revoir et merci 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merci Rita 😀
      Kiva kuulla, että Kurjat on myös sinulle merkityksellinen kirja. Sinulla on hieno kielitaito ja lukemisella tai äänikirjoja kuuntelemalla se pysyy kunnossa 😀

      Poista
  10. Hieno postaus tästä upeasta ja kuolemattomasta klassikosta, kiitos Mai!
    Kurjat on todella monisisältöinen ja näkökulmia tarjoava selväsanomainen teos. Olen myös nähnyt sen mieliinpainuvana musikaalina Tampereen teatterissa. Kyllä ennen osattiin aikaa kestävien kirjojen luominen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka :)
      Onhan tämä hurjan hyvä ja todellakin kuolematon teos. Kirjasta on tehty lukuisia elokuvia: 1948,-58,-78, -98 ja 2012. Useita tv-sarjoja ja radiokuunnelmia ja musikaaleja varmaan satoja eri teattereissa. Tässä kirjassa on vain niin paljon mistä ammentaa luovuutta muille taiteen saroille. Ai niin myös animesarja on tehty kirjasta.

      :)

      Poista
  11. Melkoinen lukuelämys.
    Luin Kuopion kaupungin kirjastosta löytyvän 1929 painoksen 5 osaa.

    VastaaPoista