lauantai 15. kesäkuuta 2019

Belinda Bauer: Kauniit kuollessaan (Dekkariviikko 2019)


Katso kuolemaa, joka noutaa Neitonsa liha edelleen luissaan mädäten. Katso, kuinka neito kainon kauhun vallassa kääntää kasvonsa – vaikka toinen käsi salaa syleilee noutajaa…

Englantilainen Belinda Bauer taitaa psykologisten dekkareiden kirjoittamisen jalon taidon, sillä sen verran hyytävällä alulla alkaa hänen uusin dekkarinsa Kauniit kuollessaan. Tykkään tosi paljon siitä, että koukutun heti kirjan alussa jännitystunnelmaan mukaan, ja tämä kirja nappasi koukkuunsa tiukasti heti alusta asti. Tämä kirja ei sovi herkimmille lukijoille, sillä kirjassa on sarjamurhaaja, joka tekee sen verran kamalaa jälkeä uhreilleen, että suosittelen kirjaa vain trillereiden ystäville ts. veri lentää ja erilaisia ruumiinjäseniä irtoilee runsaasti.

Kiitos, hän nyyhkytti tytön veriseen korvaan. Kiitos.
Ja hän tiesi, että tekisi saman uudelleen.
Halusi tehdä. Ei voinut olla tekemättä.
Odotti jo seuraavaa kertaa.

Belinda Bauerin Kauniit kuollessaan kirjan päähenkilö on toimittaja Eve Singer, joka löytyy rikospaikoilta tekemässä juttuja yhdessä valokuvaaja Joen kanssa. Vaikka Joe on muutaman vuoden nuorempi, he ovat ystävystyneet ja jotain syvempääkin on kehittymässä heidän välille. Ainoa mutta Even elämässä on hänen isänsä, joka on pahasti dementoitunut ja Eve on joutunut palkkaamaan hoitajan siksi ajaksi, kun hän on töissä. Eve ei jaksaisi, jos isällä ei olisi välillä hetkiä, jolloin hän muistaa melkein kaiken.

Sitten tuli eräs pimeä ilta, jolloin Eve kohtasi murhaajan. Jostakin syystä murhaaja jätti Even eloon ja alkoi sitä vastoin leikittelemään Even kanssa lähettämällä hänelle videoklippejä murhistaan. Tämäkin murhaaja halusi siis mainetta ja kunniaa teoilleen niin, että ne näkyivät mediassa kaikille halukkaille katsojille. Tietysti Eve ilmoitti murhaajasta myös poliiseille ja alkoi armoton takaa-ajo, jossa murhaaja leikitteli myös poliiseilla.

Hän sai murhaajan jäljet jälleen helposti lampun valokeilaan. Ja nähdessään ne hän sävähti järkytyksestä. Jäljet eivät johtaneetkaan pois kolaripaikalta. Ne johtivat suoraan takaisin.

Belinda Bauer on taitava kehittämään ilkeän juonikkaita käänteitä. Kirjan huippukohta oli karmaiseva esitys, jonka pystyin kuvittelemaan hyvin mielessäni. Bauer kirjoittaa tekstiään viihteellisesti, koukuttavasti ja tiivistunnelmaisesti. Kihelmöintiä lisäsi se, että jännitin miten päähenkilölle käy, sillä sarjamurhaaja sai houkuteltua Even aika pahoihin tilanteisiin. Voin vakuuttaa, että sydän tykytti tuhatta ja sataa, kun luin kirjaa. Älä siis lue kirjaa nukkumaan mennessä!

Belinda Bauer, Kauniit kuollessaan ****
Suom. Annukka Kolehmainen
Karisto 2019
s. 469
The Beautiful Dead 2016
Dekkari

Bauer Belinda: Kadonneet lapset 
Bauer Belinda: Hautanummi
Bauer Belinda: Ruumis nro 19
Bauer Belinda: Näkijä 
Bauer Belinda: Kauniit kuollessaan

Kirjabloggaajien dekkariviikkoa emännöi Lukeva peikko -blogi.


4 kommenttia:

 1. Ihan on minulle tuntematon dekkaristi tämä Bauer. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Laitan lukulistalle, kiitos vinkistä Mai. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bauer on todella taitava dekkaristi ja kirjoihin koukuttuu, kun niille antaa tilaisuuden. Herkille en suosittele.

   Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle Anneli :)

   Poista
 2. Vaikuttaa jännältä, mutta tämä on njo liian jännää minun lukumakuuni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kuollessaan voi olla kyllä liikaa monelle lukijalle.

   Lukuiloa Jokke!

   Poista