maanantai 24. kesäkuuta 2019

Eva Frantz: Osasto 23


Minun nimeni on Stiina, ja minä kai kuolen pian.

Näin alkaa Eva Frantzin lastenkirja Osasto 23. Eva Frantz on tullut tutuksi dekkarikirjailijana. Osasto 23 on hänen ensimmäinen lastenkirjansa ja tämä mainio tarina voitti vuonna 2018 Runeberg-Junior kirjallisuuspalkinnon. Onneksi olkoon, erittäin hyvä lastenkirja sai arvoisensa palkinnon. Eva Frantz kirjoittaa ruotsin kielellä, mutta itse luin kirjan suomennetun version, sillä kaikista vuosista huolimatta, mitkä olen uhrannut ruotsin opetteluun, luen mieluummin omalla äidinkielelläni.

Eva Frantz on ollut uskollinen tyylilleen ja tuonut myös tähän lastenkirjaan jännityselementtejä. Lisäksi kirjasta löytyy ainakin yksi henkiolento, mutta olento on kaikkea muuta kuin pelottava, joten suosittelen kirjaa lapsille, jotka pitävät jännityselementeistä. Lisäksi kirja sijoittuu kauas historiaan, sodan jälkeiseen aikaan, jolloin sairastettiin vielä tuberkuloosia. Myös kirjan päähenkilö Stiina sairasti tuberkuloosia. Tuberkuloosi oli aikoinaan ikävä tauti, johon sairastuneet yleensä kuolivat, ennen kuin lääkitys oli keksitty.

Osasto 23 löytyi sairaalasta, jonne Stiina sai vapaapaikan, eli hoidosta ei pitänyt maksaa. Stiina oli koepotilas, sillä hän sai lääkettä, jota ei vielä oltu kokeiltu muille potilaille. Mutta miksi sairaalassa oli vain kaksi lapsipotilasta? Hiukan myöhemmin sairaalaan tuli myös kolmas lapsi, mutta hän sairasti…

Osasto 23 on mainio lasten jännityskirja, jota suosittelen ekaluokkalaisista ylöspäin. Kirja herättää varmasti kaikenlaista jutunjuurta lasten kanssa. Kuolema on yksi kirjan teemoista, samoin sairaudet, lääkärit, hoitajat ja sairaala, jotka voivat kauhistuttaa monia lapsia, joten niistä on hyvä keskustella lasten kanssa. Kirjan Stiina joutuu olemaan yksin isossa sairaalahuoneessa ja kulkemaan yksin pitkiä hiljaisia käytäviä, jotka tuovat kirjaan maagisuutta ja jännitystä. Stiina käy myös hautausmaalla ja joutuu eräässä kohtauksessa pakenemaan kirjan rikollista, sillä semmoinenkin kirjasta löytyy. Mutta mielestäni kirja on erittäin hyvä ja olisin lukenut kirjan lapsuudessa erittäin mielelläni Viisikkojen lomassa.

Siinä samassa kuulin jotakin kamalaa! Askeleet lähestyivät, joku oli tulossa minua kohti, joku käveli samaa reittiä, jota olin tullut. Olin loukussa, pakotietä ei ollut…

Eva Frantz, Osasto 23
Suom. Anu Koivunen
S&S 2019
s. 139
Hallonbacken 2018
Lasten jännityskirja

8 kommenttia:

 1. Oi, tämähän on mielenkiintoinen kirjavinkki! Täytyy testata kirja kotona 9-veen kanssa :) /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yllätyin iloisesti tästä kirjasta. Varmasti 9-vuotiaalle mieluista luettavaa. Tosin juuri nuo teemat mitkä luettelin voivat olla sellaisia, joista kannattaa jutella.

   Poista
 2. Tämä on munullakin lukulistalla. Olen tykännyt Frantzin aikuisten dekkareista, ja tämäkin kuulostaa hyvältä. Tosi kiva, että nuorillekin ilmestyy omia dekkareita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin aloittaa Frantzin dekkareista ja sitten huomasin kirjan olevan lastenkirja, mutta erittäin hyvä lastenkirja. Sopi minulle kuin nakutettu :)
   Seuraavaksi yritän varata kirjastosta Franzin aikuisten dekkarin :)

   Minä luulen, että tällaisille lasten jännityskirjoille on ollut vähän tilaustakin.

   Poista
 3. Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Kiitos kirjavinkistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna :)
   Kiva kuulla, että kiinnostuit, sillä kirja on jännittävä mysteerikirja.

   Poista
 4. Tämä täytyykin lukea jossain vaiheessa, sillä olen tykännyt Frantzin dekkareista paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen. Luin kirjaa innoissani. Muistan, kun äitini yritti hankkia minulle pikkusöpöjä kirjoja lapsena/nuorena ja ilmoitin aina, että tykkään jännityskirjoista. Aikuisena ne muuttuivatdekkareiksi ja trillereiksi. Aika hyvin on lukutyyli pysynyt. Uskon, että aika moni lapsista tykkää jännityskirjoista. Tämä on tosi hyvä lasten jännäri.

   Poista