perjantai 26. heinäkuuta 2019

Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli ja nukutuskello


Oli kaunis keväinen iltapäivä. Aurinko oli jo lännessä. Sen säteet värjäsivät koko maailman ruusunväriseksi. Aurinkokin rakastaa Ruusukujaa, Onneli ajatteli. Hän nouti kastelukannun Tingelstiinan neuvomasta paikasta ja katseli, kuinka vesi valui sateenkaaren värisenä nauhana ilmapallontaimille.

Jos tunnet Ruusukujan ja sen asukkaat ennestään, muistat varmaan, kuinka ihmeellinen puutarha Vappusen sisaruksilla Tingelstiinalla ja Tangelstiinalla oli…



Mutta työtä puutarhassa riitti, ja siksi naapurin tytöt Onneli ja Anneli auttoivat mielellään aina kun heillä vain oli aikaa.

Kissanmintun kaupungissa sijaitseva Ruusukuja on Marjatta Kurenniemen (1918-2004) hurmaavan kirjasarjan tapahtumapaikka. Onneli ja Anneli ja nukutuskello kertoo miten kauhistuttava nykyaikaankin liittyvä vitsaus oli saapunut Kissanmintun kaupunkiin, ja sen seurauksena Tingelstiinan ja Tangelstiinan pihan ylitse oli suunniteltu moottoritie.

Onneli ja Anneli suuntasivat heti tutkimaan ystävänsä kanssa mikä kumma oli tullut kaupunkiin ja aiheutti niin paljon ikäviä asioita, sairautta, hajuja, kalojen kuolemaa ym. Oliko jo liian myöhäistä tarttua toimeen? Ainakaan aikuiset eivät tehneet mitään. Myhäilivät vaan, kun kuvittelivat rikastuvansa.

Tingelstiinalla ja Tangelstiinalla on myös veli, joka on keksijä, kuinkas muutenkaan. Keksijäveli Vekotitus oli keksinyt tavan millä saada ihmiset nukkumaan. Tämä nukutuskello toimi kirjassa hyvin apuna, kun Onneli, Anneli ja muut lapset kävivät yhteistuumin taisteluun rikollisia ja virkamiehiä vastaan. Ihmeellisen ihanaa puutarhaa ei saanut tuhota. Mistä lapset saisivat sitten ilmapalloja ja vappuhuiskia, kuusenkoristeita tai yllätysmunia?

Onneli ja Anneli ovat reippaita tyttöjä ja asuvat kahdestaan Ruusukujalla rouva Ruusupuun kahdelle pienelle tytölle suunnittelemassa talossa. Naapurissa asuvat siis Tingelstiina ja Tangelstiina ja toisella puolella entinen poliisi Urho Ulpukka ja hänen Rosina-vaimonsa. Vastapäätä taloa sijaitsee entinen lasten orpokoti, nykyinen Ruusukoti. Kirjassa on mukavasti satufantasiaa pienten ihmishahmojen ja hauskojen keksintöjen  ansiosta, ja siinä on tietysti onnellinen loppu, niin kuin saduissa on mukava olla.

Kirjasarjan hurmaavien kuvien kuvittaja on Maija Karma. Sarjan neljästä kirjasta Saara Cantell on ohjannut neljä lastenelokuvaa. Kirjat ja elokuvat poikkeavat jonkin verran toisistaan.
Onneli ja Anneli ja nukutuskello johdattaa lapset jännittävään satuseikkailuun, jossa lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa oudon uhkaaviin tapahtumiin ja lopettaa ne. Ihana satukirja, joka johdattaa miettimään myös luonnon arvoja.

Mitä muutakaan olisi tämän sotkun selvittyä voinut tehdä kuin ruveta juhlimaan. Tingelistangelis-puutarhassa. Kukkuraiset herkkuvadit kannettiin pöytään, ja kaikki saivat syödä ja juoda kyllikseen. Ja sitten Urho Ulpukka otti esiin kukkopillinsä ja alkoi soittaa hilpeää sävelmää.

Marjatta Kurenniemi, Onneli ja Anneli ja nukutuskello *****
Kuvitus Maija Karma
Wsoy 2018
s. 82 + elokuvaliite
Teos on julkaistu ensimmäisen kerran 1984

Kurenniemi Marjatta: Onnelin ja Annelin talo
Kurenniemi Marjatta: Onnelin ja Annelin talvi 
Kurenniemi Marjatta: Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen

4 kommenttia:

  1. Kirjoja en ole lukenut, mutta viimeisimmän elokuvan kävin Murmelitrion, 7 - 10 v. kanssa katsomassa ja kovasti tykästyivät näihin tarmokkaisiin Tingel- ja Tangelstiinoihin ja tuntuivat löytävän kontaktipintaa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osan sarjasta olen lukenut itse lapsena, osan lukenut lapsille kotona ja työpaikalla. Nämä kirjat on kyllä olleet tosi tykättyjä lasten parissa. Itse rakastan Maija Karman kuvitusta. Onneksi kuvitusta ei ole lähdetty muuttamaan mihinkään suuntaan, vaikka lapsethan kyllä tykkäävät, kun on sitä kuvitusta.
      Olen katsonut kolme ensimmäistä elokuvaa muutaman kerran. Tykkäsin <3

      Poista
  2. Voi että mun pitäis taas lukea nää kirjat! <3 Oon tykänny näistä elokuvistaki tosi paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura 🙂
      Nämä on ihania kirjoja. Uudet painokset ovat mainioita elokuvakuvineen ja elokuvat ovat kivasti tehtyjä.

      Poista