sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Anton Berg: Kahdeksantoista


Ehkä hän halusi liikoja. Halu luoda yhteyksiä asioiden välille teki usein tepposet ihmisaivoille, sen Axel tiesi haastateltuaan useammankin kerran ihmisiä, joiden silminnäkijäkertomukset tapahtumista eivät sitten sopineetkaan yhteen videokatkelmien tai muiden teknisten todisteiden kanssa. Hän oli jo alkanut rakastaa tätä tarinaa. Kysymys kuuluikin, olivatko hänen toimeksiantajansa ja esimiehensä edes murto-osan verran yhtä innoissaan kuin hän. Se ratkaisisi, pääsisikö hän kertomaan tästä.

Ruotsalaisen Anton Bergin esikoisdekkari Kahdeksantoista kertoo radiotoimittaja Axel Sköldin huikeasta havainnosta, minkä hän teki tutkiessaan tuhansia uutisvideoita. Muutamassa videossa näkyi sama henkilö paljon julkisuutta saaneiden murhien lähistöllä. Oliko mahdollista, että Palmen murhaaja oli löytynyt?

Axelin löytö yritettiin pimittää, eikä varsinkaan esimiehet olleet valmiita julkaisemaan sitä. He suorastaan kielsivät esittämästä juttua. Axel oli kuitenkin päässyt jonkin suuremman jutun jäljille. Voiko olla mahdollista, että Ruotsia pyöritti jokin järjestö, joka kutsui itseään samalla nimellä kuin minkä Kustaa III antoi nimeksi Akatemialle vuonna 1786: Kahdeksantoista.

Koko matkan työhuoneelleen hän mietti, kuinka oli päätynyt sellaiseen tilanteeseen, että oletti jonkun tarkkailevan häntä. Jonkun jota hän oli alkanut kutsua niiksi.

Anton Berg on kirjoittanut vauhdikkaan koukuttavan trillerin Ruotsin yhteiskunnan ja politiikan huipulta. Kuka tai ketkä yhteiskuntaa oikein pyörittävät ja miksi? Taustavaikuttaja saa ministerit lopettamaan pestinsä ja valitsemaan tietyt ministerit heidän tilalle. Jokainen joka tuotti hankaluuksia poistettiin jollakin tavalla. Axel Sköld sai potkut töistään, ja kukaan ei uskaltanut palkata häntä. Lisäksi häntä seurattiin ja kuunneltiin, mutta kuka ja miksi. Lopulta Axel ei löytänyt turvapaikkaa mistään.

Anton Berg on ruotsalainen radiotoimittaja ja dokumenttijournalisti. Hänen esikoistrillerinsä vallan huipulta johtaa päähenkilön Axel Sköldin vaarallisille poluille, jolloin jokainen päivä voi olla viimeinen. Kahdeksantoista haluaa pysytellä vallankahvassa kiinni.

Anton Berg, Kahdeksantoista *****
Suom. Kari Koski
Otava 2019
s. 426
De aderton 2018
trilleri

2 kommenttia:

  1. Ihan mukava esikoinen. Jatkoa silmällä pitäen ripaus maltti-on-valttia moodia kehiin, kaikkia hyvän dekkarin rakennusaineita ja jännitysmunia ei kannata tunkea yhteen koriin. Paukkuraudan ja Törpön seikkailut jatkokoot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä nyt hidastele. Berg kirjoittaa sen verran sähäkkää tekstiä, että meikätyttö ihan innostui kehumaan täysillä pisteillä. Alkuun ajattelin, että politiikka on tylsää, mutta lopussa en meinannut pysyä veneen kyydissä, sen verran lujaa mentiin. Tästä pitää tehdä TV-sarja. Kaikki Bondista tykkäävät, minut mukaan lukien, tykkäävät tästä kirjasarjasta.

      Poista